Autot ilman kuljettajaa – Suomalainen Unikie kiihdyttää kohti digitaalista liikennettä

Vaativaan ohjelmistokehittämiseen erikoistunut Unikie perustettiin hyödyntämään parasta suomalaista teknologiaosaamista ja luomaan sen avulla hyvinvointia. Unikien keihäänkärki on autonomisen ajamisen mahdollistava teknologia Unikie AI Vision. CapMan Growth ja Tesi vauhdittivat äskettäin yrityksen kansainvälistymistä ja kasvua 12 miljoonan euron sijoituksella.

Unikie kehittää autonomista ajamista mahdollistavaa teknologiaa

Vain viisi vuotta sitten perustetun Unikien asiakkaina on jo nyt johtavia saksalaisia autovalmistajia ja muita maailmanluokan yrityksiä, joten sen on täytynyt tehdä jotain oikein. Toimitusjohtaja ja yksi viidestä perustajasta, Esko Mertsalmi, arvioi yrityksen menestyksen perustuvan siihen, että se hyödyntää vahvaa suomalaista teknologiaosaamisen perinnettä innovatiivisella otteella.

”Toimintamme juuret ovat koneenrakennuksen ja huippuluokan tietoliikenneteknologian erikoisosaamisissa, jotka ovat kehittyneet sotakorvaus- ja Nokia-vuosista asti. Lähdimme rakentamaan niiden varaan uutta asiantuntijuutta ohjelmistoalalle. Tähtäsimme jo alussa kansainvälisille markkinoille”, hän kertoo ja uskoo, että vaativasta ohjelmistokehityksestä voi tulla Suomen viennin uusi tukijalka. Unikiellä on toimintaa Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, Saksassa, Ruotsissa ja Puolassa sekä myyntiä kymmeneen maahan.

”Haluamme luoda Suomeen lisää työpaikkoja ja hyvinvointia. Se ei ole mahdollista jäämällä kotimaan pienille markkinoille kilpailemaan muutamista tarjolla olevista kehittämiskohteista. Ajoneuvoteknologiassa on meneillään iso murros, jossa haluamme olla mukana. Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet jatkaa kasvupolulla ja ottaa osamme ohjelmistoalan kasvavista markkinoista”, hän toteaa.

Autonominen ajaminen säästää työtä

Mertsalmi huomauttaa, ettei Unikie kilpaile samoilla markkinoilla kuin yritykset, jotka myyvät edullista peruskoodausta. Sen valtti ovat erittäin osaavat, hyvin koulutetut, innostuneet ja itseohjautuvat ammattilaiset, jotka pystyvät kehittämään täysin uutta teknologiaa.

Unikiella on osaamista autoteollisuuteen, älykkäisiin koneisiin, tuotantoteollisuuden tekoälyyn, merenkulkuun ja älykkäisiin satamiin, tietoliikenneverkkoihin ja viestintään liittyvässä ohjelmistokehityksessä. Yrityksessä hallitaan monet ohjelmointikielet ja tekniikat. Sulautetut järjestelmät, verkon reunalla tapahtuva ohjelmointi, järjestelmien integrointi ja data-analytiikkaohjelmistot – kaikki käy.

Maailmanvalloitukseen Unikie lähtee keihäänkärkenään Unikie AI Vision, autonomisen ajamisen teknologia, joka hyödyntää konenäköä ja -oppimista, ja jota voi soveltaa monilla aloilla. Autotehtaassa se hoitaa vastavalmistuneiden autojen pysäköinnin varastoalueelle, säästäen paljon ihmistyötä. Kaivoksessa anturit ja algoritmit ohjaavat järeät koneet kulkemaan sentilleen, minne pitää. Kuljettajia ei tarvita. Autonomista ajamista käytetään rajatuilla alueilla, mutta teknologia olisi valmista sovellettavaksi muuallakin.

Valmiina seuraavaan kasvuloikkaan

Unikie on kasvattanut teknologista osaamistaan vaiheittain, houkutellut parhaita kykyjä palkkalistoilleen ja panostanut myyntiin. Vienninedistämismatkat aloitettiin lähes välittömästi yrityksen perustamisen jälkeen.

”Kasvatimme Unikiestä tulorahoitteisesti noin 35 miljoonan euron liikevaihdon ja 300 työntekijän yrityksen. Liikevaihdostamme kolmannes tulee viennistä, mutta myös kotimaiset asiakkaamme, kuten Nokia ja Valmet, toimivat kansainvälisesti. Asiakkaamme ovat alojensa kansainvälisiä markkinajohtajia, kuten Sandvik kaivos- ja kivenlouhintalaitteissa”, Mertsalmi kertaa faktoja.

Tähän asti Mertsalmi on ollut yhtä aikaa operatiivinen johtaja ja aktiivinen omistaja. Nyt hän on jättämässä toimitusjohtajan tehtävät ammattimaiselle yritysjohtajalle, jonka tehtävä on kasvattaa yritystä kolmen seuraavan vuoden aikana noin 100–150 miljoonan euron liikevaihtoon skaalaamalla sekä panostamalla teknologiseen osaamiseen ja myyntiin.

”Nälkä kasvaa syödessä, ja nyt on oikea aika seuraavaan kasvuloikkaan. Laajensimme omistajapohjaa, koska halusimme lähteä laajentumaan mieluummin oman pääoman kautta kuin velkarahalla. Näin saimme leveämmät hartiat riskien kohtaamiseen”, Mertsalmi toteaa.

Unikien toimitusjohtaja ja perustaja Esko Mertsalmi
Esko Mertsalmi, Unikien toimitusjohtaja

Intohimo kehittämiseen vie eteenpäin

Ohjelmistoalan yritys ei voi menestyä ilman hyviä kehittäjiä. Unikien perustajilla oli 15 vuoden kokemus tietotekniikan ja teknologian eri osa-alueilta. Tämä auttoi Unikietä kehittämään yrityskulttuurin, jolla parhaat tekijät saadaan taloon ja viihtymään.

”Voimme sanoa rekrytoitaville, että meidän kauttamme he pääsevät töihin maailman johtaviin teknologiafirmoihin. Moni ei pysty tarjoamaan samaa. Yrityksemme arvoja ovat rehellisyys ja läpinäkyvyys, vastuunotto, pätevyys ja yhdessä tekeminen. Teemme niin vaikeita ja vaativia asioita kuin suinkin osaamme, mitä yrityskulttuurimme tukee. Siksi olemme päässeet näin pitkälle”, Mertsalmi kertaa.

Unikien palveluksessa on useita tohtorintutkinnon suorittaneita. Intohimoinen suhtautuminen työhön on osa yrityskulttuuria. Mertsalmi kehaisee, ettei hänen ole koskaan tarvinnut miettiä, miten motivoisi porukkansa, vaan pikemminkin tarvetta on ollut jarrutteluun.

”Yrityksen skaalaamisvaiheessa tarvitaan kuitenkin lisää rakenteita ja systemaattista otetta tekemiseen. Haluamme pitää molemmat puolet, sekä intohimoisen tekemisen että systemaattisuuden. Tavoittelemamme kasvu ei toteudu, elleivät rakenteet ole kunnossa”, Mertsalmi linjaa.

Vaikuttavuus syntyy kuin sivutuotteena

Unikie kantaa myös vastuuta maapallon tilasta. Se ei toteuta kiertotaloutta eikä sitä lueta vaikuttavuusyritysten joukkoon. Toiminta on Mertsalmen mukaan yhteiskunnallisesti silti vaikuttavaa.

”Älykkäiden tietojärjestelmien tuella pystytään kuljettamaan ihmisiä ja tavaroita entistä tehokkaammin ja turvallisemmin sekä maa- että meriliikenteessä. Autojen valmistus on esimerkki tuotannosta, jossa tarvitaan paljon eri tehtaissa valmistettuja osia. Tuotanto tehostuu, kun komponenttien logistiikka saadaan digitaalisesti näkyväksi. Kuljetustarpeiden vähentyessä hiilidioksidipäästöt pienenevät, hän perustelee.

”Vielä tällä hetkellä autojen ympäristöystävällisyyttä vertaillaan niiden käyttämän polttoaineen perusteella. Tuotannon läpinäkyvyyden parantuessa voidaan arvioida auton koko elinkaarta ja asettaa etusijalle esimerkiksi mahdollisimman lähellä valmistettu auto”, Mertsalmi jatkaa.

Unikie

Mikä: Ajoneuvoihin, älykkäisiin koneisiin, tietoverkkoihin ja tietoturvaan liittyvään ohjelmistoteknologiaan keskittynyt yritys. Perustettu maaliskuussa 2015.

Missä: Pääkonttori Tampereella. Toimintaa Suomessa myös Helsingissä, Oulussa, Turussa ja Kokkolassa sekä ulkomailla USA:ssa Kaliforniassa ja Coloradossa, Saksassa Berliinissä ja Münchenissä sekä Ruotsissa Göteborgissa ja Puolassa Szczecinissä.

Perustajat: Esko Mertsalmi, Seppo Kolari, Jani Väisänen, Mikko Eloranta ja Lauri Kolari.

Henkilöstö: Yli 300.

Liikevaihto: 35 miljoonaa euroa vuonna 2020.

Tuotteet: Monistettavat teknologia-alustat eri aloille.

Asiakkaat: Sandvik, Nokia ja Valmet. Myös monet autonvalmistajat.

Omistajat: Perustajat sekä henkilöomistajia. Marraskuun 2020 sijoituskierroksessa mukaan tulivat CapMan Growth, Tesi ja Georg Ehrnrooth.

Verkkosivut: unikie.com/fi

Esko Mertsalmi

Kuka: Yksi Unikien viidestä perustajasta, sen väistyvä toimitusjohtaja ja jatkossa hallituksen jäsen.

Koulutus: DI, Tampereen teknillinen korkeakoulu, tuotantotalous.

Ennen Unikietä: Filmworksin COO, Symbion myynti- ja markkinointijohtaja, Flanderin myynti- ja markkinointijohtaja.

Erityistä: Kilpaillut rallin MM-sarjassa Juuso Pykälistön kartanlukijana.