Pääanalyytikkona analyysiyhtiö Inderesillä toimiva Sauli Vilén tarkkailee listautuvassa yrityksessä muun muassa sen kilpailuetua. On äärimmäisen tärkeää tunnistaa, miksi yhtiö on parempi kuin sen kilpailijat nyt ja tulevaisuudessa. Lue myös analyytikon vinkit listautujille!
Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilénin asiantuntemukselle on kysyntää. Markkinoilla yhtiöiden ja sijoittajien välissä toimiva Vilén muodostaa ensin analyytikkona oman näkemyksensä listautuvista yhtiöistä ja tarjoaa sen jälkeen tietonsa hyödynnettäväksi valmiiksi pureskeltuna.
Vaikka sijoittaja tekee valintansa aina itse, painaa osakeanalyytikon arvio lopulta paljon vaakakupissa.
– Muodostan näkemykseni yhtiöstä käyttämällä hyödyksi yhtiön omaa materiaalia, kilpailijoiden materiaalia, toimialamateriaalia ja maailmantalouden näkymiä, avaa Vilén prosessia.
Vilénin mukaan arvioinnissa kaikki lähtee yhtiön liiketoiminnallisista kysymyksistä: siitä, mihin liiketoiminta pohjautuu ja minkälainen strategia yhtiöllä on.
– Ensin pitää muodostaa näkemys yhtiön bisneksestä. On hahmoteltava, mihin se on menossa. Vasta sen jälkeen pystyy muodostamaan arvion siitä, mikä yhtiön listautumisvaluaatio todellisuudessa on, kertoo Vilén.
Pörssielämä muistuttaa avioliittoa
Yhtiöjohdon ja omistuspohjan lisäksi Vilén tarkkailee listautuvassa yhtiössä muun muassa yhtiön kilpailuetua. Ilman sitä yhtiö ei voi ansaita keskivertoa parempaa pääomatuottoa pitkällä aikavälillä.
– On äärimmäisen tärkeää tunnistaa, miksi yhtiö on parempi kuin sen kilpailijat nyt ja tulevaisuudessa. Hyvästäkään bisneksestä ei kannata maksaa liikaa. Se on hyvin yksinkertaista, ohjeistaa Vilén.
Yhtiön listautumista voi Vilénin mukaan verrata avioliiton solmimiseen.
– Työ ei pääty suinkaan listautumiseen, vaan se on vasta alkua. Listautumisvaihe on varmasti raskas prosessi, mutta pörssielämä vaatiikin sitten jatkuvaa panostusta. Se vaatii ennen kaikkia jatkuvaa työtä, havainnoi Vilén.
Vahvalla tarinalla on arvoa
Vilén muistuttaa, että pörssissä on vajaat 200 yhtiötä kilpailemassa sijoittajien mielenkiinnosta. Jotta yhtiö saisi listautumisvaiheessa äänensä näkyvästi kuuluviin, sen taustalla olisi hyvä olla vahva tarina.
– Hyvä sijoittajatarina tarjoaa indikaatiota siitä, mihin yhtiön potentiaali voi kasvaa, jos strategian toteutus toimii. Tarina selittää, miksi yhtiö toimii paremmin kuin sen kilpailijat. Se voi mielellään myös kertoa yhtiön aiemmista onnistumisista.
Vilén tähdentää, että listautumisen yhteydessä on esitettävä selkeästi, mitä sijoittajien rahalla aiotaan tehdä. Parhaimmillaan rahan käyttökohde tukee yhtiön tarinaa.
– Jotkut yhtiöt ovat kuitenkin yksinkertaisesti vain kiinnostavampia kuin toiset. Siksi listautujan on tehtävä töitä jatkuvasti ja pitkäjänteisesti. On tavattava sijoittajia ja pidettävä yhteyttä analyytikoihin, toteaa Vilén.
Viestintä voi viedä menestykseen
Osakeanalyytikko Vilén painottaa, että avoimesti pelaava yhtiö on aina vahvoilla. Mitä avoimempi yhtiö on, sitä parempi. Laadukas sijoittajaviestintä voikin olla merkittävä askel kohti menestystä.
– Sijoittajien tavoittamisessa kannattaa hyödyntää digitaalisuuden mahdollisuudet. Pienikin yhtiö voi saada äänensä erittäin hyvin kuuluviin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Apuna ovat myös podcastit, webcastit, videot ja uutiskirjeet. Näkyvyys ei ole enää vain dollareista kiinni, huomauttaa Vilén.
Vilénin mukaan liian moni yhtiö tekee viestintää enemmän juristeille kuin sijoittajille. Hän kannustaakin yhtiöitä kertomaan markkinoille läpinäkyvästi relevanteista asioista.
– Yhtiön strategiaa pitäisi tuoda johdonmukaisesti esiin ja kertoa, miten päättyneellä kvartaalilla edistyttiin strategian toteuttamisessa. On hyvin vaikeaa mallintaa yritystä, jolla on monta segmenttiä, mutta joka raportoi kaiken yhtenä könttänä, päättää Vilén.
Vilénin vinkit listautuvalle yhtiölle
- Tee mielenkiintoinen sijoittajatarina.
- Kerro, miksi yhtiö toimii paremmin kuin sen kilpailijat.
- Esitä selkeästi, mikä tulee olemaan rahan käyttökohde ja mitä sillä tullaan tekemään.
- Hyödynnä digitaalisen maailman tarjoamat mahdollisuudet viestinnässä.
- Mitä avoimempi yhtiö on, sen parempi.
Sauli Vilén
- Kuka: Inderesin pääanalyytikko ja ollut mukana Inderesin toiminnassa sen alusta asti. Vilén seuraa rahoitussektoria sekä kaupan alaa.
Inderes Oy
- Mikä: Osaketutkimukseen keskittyvä analyysiyhtiö.
- Perustettu: Vuonna 2009.
- Tiimi: 14 analyytikkoa.
- Tavoite: Edistää pääomamarkkinoiden toimintaa toimimalla informaatiolinkkinä sijoittajien ja yritysten välillä.
- Kattavuus: Inderes seuraa lähes 100 kotimaista pörssiyhtiötä, ja sen suositukset tavoittavat päivittäin yli 50 000 kotimaista osakesijoittajaa. Inderes seuraa ja analysoi muun muassa Tesin salkkuun kuuluvaa Talenomia.
Lue lisää: Inderesin raportti Talenomista 11.6.2017
Lue lisää: Saimme listautumisesta valtavasti itseluottamusta