ETF Partners katsoo syvemmälle kuin kiertotalouteen

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

ETF Partners -rahastoyhtiön osakas Patrick Sheehan uskoo, että kiertotalouden alalla tulee tapahtumaan paljon kiinnostavaa. ”Liikkeellä ei vielä ole liikaa sijoittajia, ja erittäin lupaavia sijoitusmahdollisuuksia on yhä löydettävissä.” Tesi on sijoittanut ETF 3 -rahastoon.

Kun rahastoyhtiön nimenä on Environmental Technologies Fund (ETF), on selvää, että kiertotalous on sen prioriteettilistalla kärjen tuntumassa. ”Meillä ajatellaan, että kiertotalous on erittäin kiinnostava trendi”, sanoo ETF Partnersin osakas Patrick Sheehan.

Sheehan uskoo vahvasti, että ETF tulee löytämän hyviä sijoituskohteita kiertotalouden alalta. Kiertotalous ei kuitenkaan ole ainoa asia, jota ETF pitää silmällä.

”Emme sijoita sen takia, että yritys harjoittaa kiertotaloutta, vaan siksi, että se harjoittaa hyvää bisnestä”, hän sanoo.

Uusia kierrätysvirtoja

Sheehan palaa keskustelumme aikana useita kertoja samaan tuoreeseen sijoituskohteeseen. Phenix on ranskalainen yhtiö, joka tarjoaa ruokakaupoille uuden tavan hyödyntää myymättä jääneet elintarvikkeet. Sen ansiosta hävikkiruokaa ei enää tarvitse kuljettaa kaatopaikalle tai poltettavaksi jätteenä ja maksaa siitä.

Phenixin digitaaliset palvelut mahdollistavat elinkaarensa loppua lähestyvien tuotteiden myynnin optimoinnin, auttavat löytämään hyväntekeväisyysjärjestön, joka voi noutaa elintarvikkeet ja jakaa ne ruoka-apuna sekä kehittävät uusia kierrätysvirtoja, joiden avulla myymättömät tuotteet saavat uuden elämän.

Digitaalisen alustansa avulla Phenix auttaa jälleenmyyjiä, kauppakeskuksia ja tehtaita lähemmäs tilannetta, jossa ne eivät tuota lainkaan jätettä (zero waste).

Pohjoismaat silmälläpidon kohteena

ETF Partnersin päämaja on Lontoossa, mutta Sheehan sanoo, että sijoitusten painopiste on yleiseurooppalainen. Samalla yhtiö pitää tarkasti silmällä Pohjoismaita, joissa sijoittamista ympäristöteknologiaan pidetään varteenotettavana vaihtoehtona useammin kuin muualla.

Kuten useimmat rahastoyhtiöt, ETF sijoittaa yhteistyössä muiden sijoittajien kanssa. ”Me emme osta yhtiöitä, vaan sijoitamme niihin ja autamme yrittäjiä kasvattamaan bisnestään”, toteaa Sheehan.

Kunnianhimoinen tiimi on tärkeä

Sheehan kertoo, että ensimmäisenä ETF arvioi huolellisesti, miten taitava, kunnianhimoinen ja motivoitunut mahdollisen kohdeyhtiöiden johto on, ja millaista apua se voisi tarvita onnistuakseen. Jos tiimi on kunnossa, ETF analysoi, onko yhtiön tarjooma erottuva ja ainutlaatuinen.

ETF:stä on tyypillisesti eniten apua tilanteessa, jossa kohdeyhtiöllä on aito ja kestävä kassavirta ja se aikoo laajentaa toimintaansa kansainvälisesti. ”Jos tiimi uskoo olevansa matkalla menestykseen, voimme tehdä nopeita päätöksiä ja luoda paljon arvoa”, Sheehan sanoo.

Kultakuumetta tuskin tulossa

Sheehan uskoo, että kiertotaloudessa on odotettavissa paljon kiinnostavaa. Ala on suhteellisen uusi monille sijoittajille. Myös yrittäjien on mahdollista löytää erittäin hyviä bisnesmahdollisuuksia, koska alalle mahtuu vielä hyvin.

Sheehan ei kuitenkaan odota kiertotalouden ympärille kehittyvän kultakuumetta.

”Veikkaan, että pääomien sijoittaminen etenee odotettua hitaammin. Kiertotalous on syrjässä nykyisestä sijoitusten valtavirrasta, ja hyvien kohdeyhtiöiden löytäminen on tavallista työläämpää. Tämä johtuu osittain siitä, että yritykset sijoittuvat laajasti eri aloille”, hän arvioi.


ETF Partners

Mikä: Environmental Technologies Fund (ETF) on Lontoossa toimiva eurooppalainen sijoitusrahastoyhtiö, joka investoi yrityksiin, joilla on myönteisiä ympäristövaikutuksia. Perustettu vuonna 2006. 14 hengen tiimissä on jäseniä kaikkialta Euroopasta.

Mitä tekee: Luo arvoa sijoittamalla ja auttamalla nuoria eurooppalaisia yrityksiä, jotka pyrkivät kohti kestävää kehitystä innovaatioiden avulla. Erityisen kiinnostunut kehittämään älykästä teollisuutta, älykkäitä kaupunkeja ja älykästä energiaa.

Rahastot: 1, 2 ja 3. Tesi on tehnyt kiertotalousohjelmansa ensimmäisen rahastosijoituksen Environmental Technologies Fund 3 -rahastoon.

Sijoitussalkku: Tällä hetkellä 18 yhtiötä. Viimeisimmät sijoitukset yllämainittuun Phenixiin, Zeeloon, joka järjestää kuljetuksia digitaalisen jakamisalustan avulla, ja Eagle Genomicsiin, joka on edelläkävijä ihmisten ja kasvien mikrobiomin hyödyntämisessä.

Verkkosivut: https://etfpartners.capital/