Kulttuurista riippumatta vanhemmat näkevät koulutuksen yleisesti tienä menestykseen, joten siihen ollaan valmiita panostamaan. Useissa kulttuureissa päiväkoti-ikäisten elämä on kilpailullisempaa ja koulumaisempaa kuin Suomessa, ja vanhemmilla on voimakas tarve kontrolloida oppimistuloksia jo varhaisessa vaiheessa. HEI School -päiväkodeissa lapset oppivat leikin, luovuuden ja yhteisen tekemisen kautta.
Kokko arvioikin, että HEI Schoolsin malli vetoaa eniten vanhempiin, jotka toivovat pienokaisilleen vähemmän stressaavaa lapsuutta kuin minkä ehkä itse kokivat. Silti lapset saavat HEI Schools -esikouluissa erinomaiset eväät jatkoa varten eikä akateemisten oppimistulosten suhteen tarvitse tehdä kompromisseja.
”Progressiivinen koulutus, johon suomalainenkin malli kuuluu, on vielä niche-markkina, mutta se ei ole pieni ja se kasvaa todella nopeasti. HEI Schools pystyy erottumaan todella hyvin tässä markkinassa ja meillä on uniikkia tarjottavaa”, Kokko sanoo.
HEI Schools -malli perustuu tutkimustietoon lasten oppimisesta
HEI Schoolsin ja yhtiön perustajaosakkaan Helsingin yliopiston suhde on kiinteä, mikä tuo uskottavuutta kasvuvaiheessa olevalle yhtiölle ja antaa lisää voimaa pedagogisten menetelmien ja laadun jatkuvaan kehittämiseen.
Yhtiön perustajista Pilvi Torsti on valtiosihteeri, kokenut koulutusalan ammattilainen ja Helsingin yliopiston dosentti. Yhtiön pedagogisista sisällöistä vastaa Helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen professori Lasse Lipponen. Milla Kokko on brändistrategioiden ja markkinoinnin ammattilainen ja Anne Rusanen kokenut designer. Rusanen vastaa muun muassa HEI Schools -päiväkotien pohjoismaiseen designiin perustuvasta oppimisympäristöstä sekä asiakaskokemuksesta kaikissa eri kohtaamisissa.
”Meillä on muihin kansainvälisiin edtech-alan toimijoihin verrattu erittäin syvällinen osaaminen ja ymmärrys siitä, miten lapset oppivat ja kehittyvät ja miten heidän oppimistaan voidaan parhaiten tukea. Toinen vankka kilpailuetumme on kokonaisvaltainen design. Yksityiskohtainen, toimivuuteen tähtäävä suunnittelu koskee tilojen ja brändin ohella asiakaskokemusta, päiväkodin henkilöstön menettelytapoja ja opettajakoulutusta”, Kokko kertoo.
Lasten oppimisesta tiedetään yhtä paljon muuallakin, mutta Suomessa on sovellettu tätä tietoa muista erottuvalla tavalla. HEI Schoolsin edustama lapsilähtöinen, sosiaalisia taitoja painottava ja lapsen holistista kehitystä tukeva tapa opettaa on opettajalle vaativampi kuin perinteinen, kontrollointiin perustuva tapa. Siksi HEI Schoolsissa on vahvasti mukana opettajien kouluttaminen, joka vietiin vuonna 2020 digitaaliseen ympäristöön.
”Vuosi oli meille haastava, koska olimme koronakriisin takia pakotettuja tuomaan digitaalisen tarjoomamme markkinoille nopeammin kuin olimme suunnitelleet. Se sai kuitenkin hyvän vastaanoton ja vaikutti varmasti osaltaan siihen, että saimme kerätyksi varat kansainvälistymisen jatkamiseen”, Kokko toteaa.
HEI Schools
Mikä: HEI Schools, vuonna 2015 perustettu suomalainen edtech-alan startup, jonka mallilla toimivia päiväkoteja on kahdeksassa maassa yhteensä 14 ja tulossa neljään maahan 16 lisää.
Perustajat: Pilvi Torsti, Lasse Lipponen, Milla Kokko, Anne Rusanen ja Helsingin yliopisto.
Tuotteet: Suomalaistyyppisen päiväkodin lisenssi- ja SaaS-mallit paikallisille päiväkotiyrittäjille.
Liikevaihto: 1,3 milj. euroa vuonna 2020.
Henkilöstö: 20 henkeä Helsingissä vuonna 2020.
Sijoittajat: Uusin sijoituskierros 2 milj. euroa 2021, sijoittajat Practica Capital ja Tesi
Milla Kokko
Kuka: HEI Schoolsin toimitusjohtaja vuodesta 2017 ja yksi yhtiön perustajista.
Aikaisempi kokemus: Konseptointi- ja brändistrategiat suomalaisille ja kansainvälisille yhtiöille.
Miksi HEI Schools: Minua kiinnosti mahdollisuus lähteä rakentamaan kokonaan uutta brändiä ja konseptia alusta saakka ja näin, että HEI Schoolsilla on arvokasta tarjottavaa. Oltuani mukana pidempään olen ymmärtänyt syvällisemmin, että jos maailmaa halutaan muuttaa, lasten koulutus on ylivoimaisesti tehokkain tapa tehdä se. Haluan rakentaa hyvää liiketoimintaa ja tehdä samalla jotakin merkityksellistä, joka parantaa maailmaa.