ICEYE vei Suomen ensimmäiset kaupalliset satelliitit kiertoradalle

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Espoosta ponnistavalla ICEYElla on kunnianhimoinen tavoite: luoda maailmanlaajuinen satelliittikuvaan perustuva tietopalvelu. Korkeat panokset asettavat vaatimuksia myös sijoittajille.

ICEYE kehittää ainutlaatuista ja globaalia palvelua, joka perustuu markkinoiden johtavaan satelliitti- ja tutkakuvantamisteknologioihin. Tämä asettaa tiettyjä vaatimuksia myös sijoittajille.

”Olemme luomassa uutta markkinaa, joka täytyy avautumisen hetkellä voida myös ottaa nopealla aikataululla haltuun. Tästä voi seurata äkillinen, jopa satojen miljoonien eurojen jatkorahoituksen tarve, mikä vaatii myös sijoittajilta tiettyä kaliiberia”, ICEYEn strategiajohtaja ja toinen perustaja Pekka Laurila selittää.

”Tarvitsemme yhteistyökumppaneiksi toimijoita, joiden kykyyn olla mukana ICEYEn koko kasvussa voimme luottaa. Riittävän koon ohella toivomme sijoittajien olevan aktiivisesti läsnä yrityksen toiminnassa ja omaavan ICEYEn visiota vastaavat korkeat tavoitteet. Lisäksi teknologiataustasta ei ole ainakaan haittaa, sillä samoilla intresseillä homma yleensä toimii.”

ICEYEn osaaminen ja visio ovat vakuuttaneet sijoittajia alkumetreiltä saakka. Yhtiö on käynyt muutamassa vuodessa läpi useita rahoituskierroksia.

”Piilaakso-tyyppiseen rahoitukseen verrattuna toiminnassamme on korostunut yliopisto- ja valtiolähtöinen rahoitus. Näin oli etenkin yhtiön alkumetreillä, koska se, että kehitämme laitteistoa avaruuteen, teki toiminnan aloittamisesta tavallista riskialttiimpaa”, Laurila toteaa.

Tavoitteena maailman kattava tietopalvelu

ICEYEn pyrkimyksenä on luoda koko maailman kattava tietopalvelu, jota voitaisiin tulevaisuudessa käyttää valtiollisilla ja kaupallisilla aloilla yhtä laajasti ja luotettavasti kuin GPS-paikannusta. Kehitettävän palvelun ydin ovat yhtiön oma tutkasensori ja pieni satelliitti, joita voidaan valmistaa kustannustehokkaasti ja sijoittaa maapallon ympärille parvissa.

Markkinoiden johtava tekninen yhdistelmä mahdollistaa päivitettyjen kuvatietojen toimittamisen halutusta sijainnista tunnin välein, pilvistä tai pimeästä huolimatta. Palvelu tarjoaa ratkaisun merkittävään informaation puutteeseen muun muassa merenkulku-, katastrofinhallinta-, vakuutus-, rahoitus-, turvallisuus- ja tiedustelualoilla.

”Kehitämme uudenlaista teknologiaa avaruuteen, mikä tekee työstämme kutkuttavaa jo puhtaasti insinööritasolla. Työmme on kuitenkin merkityksellistä myös laajemmin, sillä palvelumme auttaa isoissa globaaleissa ongelmissa. Tutkakuvantaminen mahdollistaa esimerkiksi tulvatuhojen seuraamisen ja nopean reagoinnin tukemisen sekä laittomien kalastajien paikantamisen merillä”, Laurila kertoo.

Takana virstanpylväiden vuosi

Vuosi 2018 oli ICEYElle tärkeiden virstanpylväiden vuosi, sillä yhtiö laukaisi tammikuussa ensimmäisen satelliittinsa. ICEYE-X1 oli samalla Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti sekä maailman ensimmäinen tutkakuvantamisen satelliitti, joka on mahdutettu alle 100 kiloa painavaan kokonaisuuteen. Joulukuun alussa seurasi ICEYE-X2-satelliitti, joka laukaistiin SpaceX-yhtiön raketin mukana Kaliforniasta.

”Joulukuun toisen satelliitin avulla pääsemme esittelemään asiakkaillemme teknologiaa, jota kaupalliselle satelliittikonstellaatiolle tarvitaan. Vuoden 2019 aikana tulemme tähän mennessä varmistetun rahoituksen avulla skaalaamaan toimintaamme, rakentamaan kaupallista palveluamme ja laukaisemaan useita satelliitteja lisää”, Laurila lupaa.


ICEYE

Mikä: Vuonna 2014 perustettu ICEYE on suomalaisyhtiö, joka valmistaa tutkakuvantavia satelliitteja ja myy satelliittipohjaista informaatiota.

Missä: Yhtiö työllistää noin 70 henkilöä pääasiassa Espoossa, mutta toimintaa on myös Puolassa ja Yhdysvalloissa.

Rahoituspohja: ICEYE on kerännyt jo yli 55 miljoonan euron rahoituspohjan, johon ovat osallistuneet Business Finland (Tekes) ja Euroopan komission H2020-rahoitusmekanismi sekä monet pääomasijoittajat kuten True Ventures, Tesi, Draper Nexus ja Promus Ventures.

Verkkosivu: https://www.iceye.com/

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran Tesin vuosikertomuksessa 2018 täällä.