IQM tekee uraauurtavaa työtä kvanttitietokoneiden kehityksessä

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

IQM kehittää kvanttitietokoneita, joita voidaan hyödyntää ongelmien ratkaisemisessa useilla eri aloilla lääketieteestä pilvipalveluihin. IQM:n maailmanluokan tiimi on ansainnut useiden paikallisten ja kansainvälisten sijoittajien luottamuksen.

 IQM on nuori ja kiinnostava deeptech-yritys Suomesta. Tämä Aalto-yliopiston Tekologian tutkimuskeskus VTT:n spin-off kehittää kvanttilaskentaratkaisuja useisiin käytännön sovelluksiin.

”Kvanttitietotekniikkamme mahdollistaa sellaisten tehtävien ratkaisemisen, joiden laskeminen vie klassisilla tietokoneilla tuhansia tai jopa miljoonia vuosia. Tavoitteenamme on rakentaa kvanttiratkaisuja, jotka ovat käytännössä hyödynnettävissä monilla eri aloilla akateemisesta tutkimuksesta lääketeollisuuteen, pilvipalveluihin ja rahoitusalaan saakka”, sanoo IQM:n toimitusjohtaja Jan Goetz.

Jan Goetz on IQM:n toimitusjohtaja.
Jan Goetzin mukaan Suomi on hyvä paikka työskennellä kvantti- ja nanoteknologian parissa.

Kansainvälistä tietotaitoa Suomessa

Goetz suoritti Münchenissä tohtorin tutkinnon kvanttifysiikassa. Suomeen hänet toi Aalto-yliopiston professorin Mikko Möttösen tutkimusryhmässä avautunut paikka, josta rakentui edelleen IQM:nä tunnettu kvanttiteknologian edelläkävijä. Yrityksen teknologiajohtaja Kuan Tan työskenteli myös samassa tutkimusryhmässä. Ryhmä oli osa Aallon laajempaa kvanttiekosysteemiä, jossa IQM:n operatiivinen johtaja Juha Vartiainen työskenteli ennen siirtymistään ohjelmistoalalle.

”Toimimme Suomessa osittain siksi, että kaikki perustajajäsenet tekivät jo työtä ja tutkimusta täällä. Suomella on kuitenkin myös erinomainen infrastruktuuri, joka tukee työskentelyä kvantti- ja nanoteknologian parissa”, Goetz selittää.

Vaikka IQM toimii Suomessa, sen tiimi on erittäin kansainvälinen.

”Meillä on ihmisiä kaikista maanosista, ja arviolta 30-päisen henkilöstömme joukossa on edustettuna 15 kansallisuutta. Monimuotoisuus on aina hyvästä, ja se auttaa meitä lähestymään ongelmia monin eri tavoin”, Goetz jatkaa.

Sijoittajat tarjoavat pääomaa ja mentorointia

Vuonna 2019 IQM sai päätökseen 11,2 miljoonan euron siemenrahoituskierroksen. IQM:n toimintaa rahoittaneet Matadero QED, Maki.vc, MIG Funds, OpenOcean, Vito Ventures ja Tesi ovat tarjonneet yhtiölle rahan lisäksi myös käytännön neuvoja ja tukea.

”Sijoittajiemme taustat ovat monipuoliset ja kullakin on oma tyylinsä. Heillä on paljon kokemusta ohjelmisto- ja laitteistoyritysten johtamisesta, ja toisinaan olemme onnistuneet hyödyntämään sitä”, Goetz toteaa.

Vastaavasti myös IQM:llä on paljon annettavaa sijoittajilleen vahvan tieteellisen taustansa ja korkean tason teknologiansa ansiosta. Tesiä kiinnosti IQM:ssä erityisesti kolme asiaa:

”Ensinnäkin IQM:llä on maailmanluokan tiimi ja tausta ekosysteemissä, joka on tuottanut menestyviä yrityksiä aiemmin. Toiseksi heidän ratkaisuillaan on valtava vaikuttavuuspotentiaali, joten yritystä on varmasti mielenkiintoista seurata vielä sijoitusikkunan sulkeutumisen jälkeenkin. Ja kolmanneksi: Siinä, missä Eurooppa on ollut erittäin vahva tieteellisessä tutkimuksessa, Yhdysvallat ja Kiina ovat perinteisesti olleet parempia innovaatioiden kaupallistamisessa. Uskomme, että myös Suomella ja Euroopalla on kaikki edellytykset menestyvien ratkaisujen tuomiseen markkinoille, ja haluamme olla mukana tekemässä sitä”, sanoo Tesin sijoituspäällikkö Tony Nysten.

Pääkuvassa: Tony Nysten ja Jan Goetz.

Kuvat: Aleksandra Okolo-Kulak


Jan Goetz

Kuka: Kvanttifyysikko ja IQM:n toimitusjohtaja.

Koulutus: Tohtori Münchenin teknillisestä yliopistosta. Väitöskirja: The Interplay of Superconducting Quantum Circuits and Propagating Microwave States.

Kokemus: Janin vahva kokemus suprajohtavista piireistä pohjautuu hänen aikaisempaan tutkimustyöhönsä Aalto Yliopiston kvanttilaskennan ja -laitteiden ryhmässä ja Münchenin teknillisen yliopiston Walther-Meissner-instituutissa.


IQM

Mikä: Aalto Yliopiston ja Tekologian tutkimuskeskus VTT:n spin-off.  Perustajat toimitusjohtaja Jan Goetz, tutkimusjohtaja Mikko Möttönen, operatiivinen johtaja Juha Vartiainen ja teknologiajohtaja Kuan Yen Tan. Toimii Espoossa.

Mitä tekee: Kehittää järjestelmiä, jotka mahdollistavat skaalautuvan kvanttitietokoneen rakentamisen tulevaisuudessa.

Sijoittajat: Maki.vc, Matadero QED, MIG Funds, Open Ocean, Tesi and Vito Ventures.

Verkkosivut: meetiqm.com