”Juuri tätä olemme tavoitelleet” – Kaiku Health jatkaa kasvua uudessa omistuksessa

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Kaiku Health on hyvä esimerkki kasvuhaluisesta suomalaisesta terveysteknologiayrityksestä. Uusi omistaja, maailman johtava sädehoitoteknologiayritys Elekta, tarjoaa Kaikun digitaaliselle potilasseurantapalvelulle globaalin myyntikanavan. Tesin sijoitusjohtaja Joni Karsikas ja Kaikun toimitusjohtaja Lauri Sippola kertovat Kaikun suunnitelmista ja luotaavat terveysteknologia-alan tilaa Suomessa.

Digitaalisen potilasseurannan pioneeri, tekoälyä hyödyntävä Kaiku Health on hyvässä kasvuvauhdissa. Se julkisti keväällä sopimukset isojen, kansainvälisten lääketeollisuusyritysten Rochen ja Amgenin kanssa, ja sen asema uuden omistajan Elekta-perheessä on hyvä. Lauri Sippola kertoo, että Kaiku rekrytoi nyt voimakkaammin kuin koskaan aikaisemmin, sillä Elekta perustaa Suomeen potilasseurannan ja tekoälyn Center of Excellencen. 50 hengen raja rikkui juuri.

”Tällä kertaa ruotsalaiset eivät tulleet Suomeen ryöstöretkelle. Elekta tarjoaa Kaikulle entistä paremmat työkalut globaaliin menestymiseen ja samalla suomalaisen terveysteknologian ekosysteemi vahvistuu”, Joni Karsikas tulkitsee.

”Tulevaisuutemme näyttää lupaavalta. Osana Elektaa meillä on aidosti globaali kanava tarjota digitaalista applikaatiotamme. On hienoa olla mukana parantamassa syöpäpotilaiden hoitoa ja hoitotuloksia kautta maailman – juuri tätä olemme tavoitelleet”, Sippola sanoo.

Tesin Joni Karsikas, Kaikun Lauri Sippola
Tesin sijoitusjohtaja Joni Karsikas ja Kaiku Healthin toimitusjohtaja Lauri Sippola.

Exit on aina tarkan harkinnan tulos

Koko yhtiön myyminen maailman johtavalle sädehoitoteknologiayritykselle, ruotsalaiselle Elektalle, ei ollut Kaikun ainoa vaihtoehto. Omistajat olivat kuitenkin yksimielisiä siitä, että vaihtoehto oli paras. Elekta tuottaa myös syöpäsairaaloiden potilastietojärjestelmiä, ja Kaiku oli jo valmiiksi yhteensopiva niiden kanssa. Kaikun palvelu on kehitetty nimenomaan syöpäpotilaiden seurantaan.

”Suunnittelimme seuraavaa rahoituskierrosta, kun kävi ilmi, että yksi potentiaalisista yhteistyökumppaneista olikin halukas ostamaan yhtiön. Aloitimme tammikuussa, ja kauppa julkaistiin toukokuun puolivälissä. Joni Karsikkaan rooli oli neuvotteluissa ratkaiseva. Teimme päivittäin töitä yhdessä, jotta saimme diilin maaliin”, Sippola kertoo.

Karsikkaalle kaupanteko ei ollut vain kevään kohokohta vaan yksi koko sijoitusjohtajan uran tärkeimmistä rupeamista. ”Sekin oli hienoa, että hyviä vaihtoehtoja oli useita ja pääsimme pohtimaan, mikä niistä olisi makein”, hän hymyilee.

”Exitin toteutustapa on aina tarkan analyysin ja harkinnan tulos. Perustajien kanta on kuitenkin erityisen tärkeä – yritys elää ja hengittää heidän mukanaan, joten on olennaista, mitä he haluavat tehdä yritykselleen”, Karsikas tähdentää.

Suomi on hyvä maa terveysteknologiayritykselle

Sippolan mukaan Suomi on loistava maa rakentaa terveysteknologiaa ja perustaa siihen perustuvia yrityksiä. Syitä on vähintään kaksi:

”Meillä on huipputason lääketieteellistä tutkimusta muun muassa syövän hoidossa. Lisäksi Suomella on pitkät teknologisen osaamisen perinteet. Meillä on Instrumentariumin ja Planmecan tapaisia vahvoja, terveysteknologia-alan globaaleja kasvutarinoita, mutta myös joukko kasvavia startupeja. Rahoitusta on mahdollista saada esimerkiksi Tesiltä ja sen yhteistyökumppaneilta”, hän luettelee.

Suomessa on Karsikkaan laskujen mukaan suhteellisen paljon terveysteknologiayrityksiä ottaen huomioon markkinan pienen koon. Moni yritys on vielä melko alkuvaiheessa, mutta hän uskoo, että osa niistä nousee kasvu-uralle ja kansainvälistyykin aikanaan.

”Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa health tech ei ole samanlainen avainteema kuin Suomessa. Digitaalisuus on meillä vahvemmin mukana terveysteknologiassa kuin naapureilla, joilla on vastaavasti pidemmät perinteet esimerkiksi lääkekehityksessä ”, hän arvioi.

Liiketoimintamahdollisuudet ovat globaaleja

Terveysteknologia on alana yksi vaikuttavuuteen tähtäävien sijoittajien lempilapsista – on vaikea keksiä vaikuttavampia sijoituskohteita kuin ihmisten terveinä pitäminen ja ilmastonmuutoksen torjuminen. Kuten Karsikas sanoo, niiden jälkeen kaikki muut ongelmat tuntuvat toissijaisilta.

”Terveysteknologia on kiinnostava ala myös tuottojen kannalta. Koska sen digitalisoituminen on käynnistynyt vasta hiljattain, ansaintamahdollisuuksia sisältäville teknisille innovaatioille on vielä tilaa. Koska ratkottavat ongelmat ovat globaaleja, myös liiketoimintamahdollisuudet ovat globaaleja”, hän jatkaa.

Lauri Sippolan mukaan väestön ikääntyminen ja terveydenhuollon kulujen kasvaminen ovat lisänneet painetta digitaaliseen murrokseen terveyssektorilla.

”Hyvä uutinen on, että digitaalisella terveysteknologialla pystytään mahdollistamaan nykyistä parempi hoito yhä useammalle. Yksilöllinen hoito on iso trendi, ja digitaaliset ratkaisut auttavat oikean, mahdollisimman vaikuttavan hoidon valinnassa”, hän täydentää.

Kuvat: Junnu Lusa

Lue lisää: Kaiku Healthin 4 askelta menestystarinaksi


Kaiku Health

Mikä: Vuonna 2012 perustettu ohjelmistoyritys, joka kehittämä sovellus mahdollistaa digitaalisen potilasseurannan. Perustajat Lauri Sippola, Joel Lehikoinen, Otto Seiskari, Henri Virtanen ja Kaarlo Haikonen. Toimii Helsingissä.

Tuote: Kaiku Health -alusta, joka on käytössä yli 60 syöpäklinikalla ja sairaalalla Euroopassa. Suomessa se on käytössä useissa yliopistosairaaloissa. Ansaintamalli on SaaS, Software as a Service.

Henkilöstö: Noin 50.

Omistaja: Ruotsalainen pörssiyhtiö Elekta, joka on maailman markkinajohtaja täsmäsädehoidossa. 4 000 työntekijää. Pääkonttori Tukholmassa.

Verkkosivut: kaikuhealth.com, elekta.com


Lauri Sippola

Kuka: Kaiku Healhtin toimitusjohtaja ja yksi yrityksen perustajista.

Koulutus: DI Aalto-yliopistosta.

Aikaisempi kokemus: RELEX Solutionsin noin 20. työntekijä. RELEX keräsi vuonna 2019 175 miljoonan euron pääomasijoituksen TCV:ltä, joka on sijoittanut muun muassa Facebookiin.

Erityistä: Mukana MIT Technology Reviewn nuorten innovaattoreiden Innovators under 35 Europe -listalla. Seuraa aktiivisesti jalkapalloa ja pelaa 5. divisioonassa.


Joni Karsikas

Kuka: Sijoitusjohtaja Tesin Venture Capital -tiimissä vuodesta 2017. Vastaa erityisesti sijoituksista terveysteknologiayhtiöihin sekä nykyisten kohdeyhtiöiden kehittämisestä.

Koulutus: DI, KTK (Lappeenrannan teknillinen yliopisto)

Aikaisempi kokemus: Vuodesta 2011 KPMG:n Global Strategy Groupissa projektipäällikkönä muun muassa yrityskauppa- ja kasvustrategiatehtävissä.

Erityistä: Tuore Lukas-pojan isä ja aktiivinen jalkapallon seuraaja.