Saimme listautumisesta valtavasti itseluottamusta

 • Jaa Twitterissä
 • Jaa LinkedInissä

Yli 40 vuotta sitten perustettu Talenom sai listautumisesta itseluottamusta ja tukea sidosryhmäsuhteisiin. Talenom Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Harri Tahkola kertoo, mihin listautujan kannattaa kiinnittää huomiota.

Tilitoimistopalveluja tarjoava Talenom Oyj:n toukokuussa 2015 alkanut listautumisanti toteutui onnistuneesti, ja yhtiö sai kaikkiaan 500 uutta omistajaa. Listautuminen mahdollisti Talenomin kasvutarinan jatkumisen.

– Meitä haastoi se, että olimme monelle toimialana tuntematon. Piti ensin kertoa, mitä tilitoimisto tekee. Monikaan sijoittaja ei sitä loppujen lopuksi tiennyt, toteaa Talenom Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Harri Tahkola.

Listautumisen aikana Tahkola toimi vielä Talenomin toimitusjohtajana. Valmistautuminen listautumiseen oli pitkä prosessi, jossa piti ottaa huomioon monen monta seikkaa.

– Firman piti näyttää jo ennen listautumista pörssiyhtiöltä. Pohdimme, kuinka paljon joutuisimme luopumaan yrityksestä, kun itse listautuminen tapahtuisi. Piti miettiä tarkkaan, haluaisimmeko olla pääomasijoittaja- vai pörssiyhtiömaailmassa ja keille kaikille valta ja vastuu jatkossa jakaantuisi, muistelee Tahkola.

Valitse oikeat neuvonantajat

Tahkolan mukaan listautujan on tärkeää löytää neuvonantajiksi oikeat kumppanit, jotka ymmärtävät yrityksen bisnestä. Talenom hankki yhtiön ulkopuolelta muun muassa taloudellista, viestinnällistä ja lainopillista neuvontaa.

– Valinnat kannattaa tehdä suositusten ja haastattelujen perusteella. Nyt listautumisia on tapahtunut niin paljon, että jo useammalla toimijalla on kokemusta niistä. Valitessa on hyvä muistaa, että työ annetaan helposti assareille, vaikka sitä myymässä olisi toimitusjohtaja tai paras asiantuntija. Kannattaa ottaa selvää, mikä tiimi tosiasiallisesti on mukana projektissa, hän neuvoo.

Etenkin viestintätoimiston rooli oli tärkeä listautumisprosessin aikana. Talenom sai neuvontaa ja ohjausta siitä, mitä ja milloin kerrottiin markkinoille.

Harri Tahkola kertoo, että elämä pörssiyhtiönä on vaikuttanut etenkin Talenomin ulkoiseen ja sisäiseen viestintään sekä sidosryhmäsuhteisiin.
– Elämä pörssiyhtiönä on vaikuttanut etenkin Talenomin ulkoiseen ja sisäiseen viestintään sekä sidosryhmäsuhteisiin, toteaa Harri Tahkola.

Näin yhtiön elämä muuttui

Elämä pörssiyhtiönä on vaikuttanut etenkin Talenomin ulkoiseen ja sisäiseen viestintään sekä sidosryhmäsuhteisiin.

– Viestintämme on listautumisen myötä muuttunut hyvin paljon. Enää ei voi kertoa ihmisiä tavatessa esimerkiksi yhtiön tulevaisuuden tavoitteista. Kaikki sellainen on täytynyt lopettaa. Kun laitamme tiedotetta ulos, se katsotaan hyvin monta kertaa läpi. Edes henkilöstön suuntaan ei voi totutusti enää fiilistellä yhtiön tavoitteista, listaa Tahkola.

– Sidosryhmäsuhteisiin listautuminen antoi kuitenkin merkittävää hyötyä. Saimme valtavasti itseluottamusta tekemiseemme. Nykyään on paljon helpompaa viritellä yhteistyökuvioita, kun toimii markkinoilla pörssiyhtiönä, toteaa tyytyväinen Tahkola.

Myös nopeat liikkeet vähenivät, koska ne olisivat aiheuttaneet tarpeetonta hämmennystä niin markkinoilla kuin omistajissakin.

– Sopivan jäykkyyden myötä organisaatio pysyy nyt hyvin mukana muutoksissa, kertoo Tahkola.

Opettavainen kokemus

First North-markkinapaikalta taipaleensa pörssissä aloittanut yhtiö siirtyi kesäkuussa 2017 Helsingin pörssin päälistalle. Listautuminen oli Tahkolan mukaan kaiken kaikkiaan opettavainen kokemus.

– Jälkeenpäin ajatellen olisin tehnyt joitakin asioita toisin. Esimerkiksi yhtiön tarinaa olisi pitänyt terävöittää selkolukuisemmaksi ja helpommin ymmärrettäväksi. Jälkiviisaus kuitenkin helppoa, päättää Tahkola.

Tahkolan vinkit listautuvalle yhtiölle

 1.  Päättäkää, missä yhtiönne tavoitteiden toteuttamiseksi on viisasta olla: pääomasijoittaja- vai pörssiyhtiömaailmassa.
 2. Miettikää, kuinka paljon nykyiset omistajat ovat valmiita luopumaan omistuksestaan.
 3. Pohtikaa, keille vallan ja vastuun jatkossa halutaan jakaantuvan.
 4. Yrityksenne pitää näyttää niin sisältä kuin ulkoisesti pörssiyhtiöltä jo hyvissä ajoin ennen listautumista.
 5. Valitkaa listautumiseen neuvonantajat, jotka ymmärtävät yrityksenne bisneksen.
 6. Kertokaa listautuessanne yrityksenne tarina selkeästi ja ytimekkäästi.

Harri Tahkola

 • Kuka: Talenomin hallituksen puheenjohtaja. Toimi Talenomin toimitusjohtajana vuodesta 1994 vuoteen 2016 asti.
 • Syntynyt vuonna 1972. Asuu Kempeleessä.
 • Koulutus: kauppatieteiden maisteri ja KLT.
 • Motto: Aseta järkyttävän iso tavoite – silloin tekemisessä on riittävästi etukenoa.

Talenom

 • Mikä: Vuonna 1972 perustettu tilitoimisto, joka tarjoaa asiakkailleen laajan valikoiman tilitoimistopalveluja sekä muita sen asiakkaiden liiketoimintaa tukevia asiantuntijapalveluita. Yhtiöllä on omaa ohjelmistokehitystä ja se tarjoaa tilitoimistoasiakkailleen sähköisen taloushallinnon työkaluja.
 • Missä: Toimipisteet Suomessa 27  paikkakunnalla. 590 työntekijää.
 • Liikevaihto: Talenom-konsernin liikevaihto vuonna 2016 oli 37 miljoonaa euroa, ja liikevaihto kasvoi vuoteen 2015 verrattuna 12,0 prosenttia.
 • Omistajat: Talenomin omistajiin kuuluvat muiden muassa Ilmarinen, Tesi ja SR Danske Invest.

Lue lisää: Analyysiyhtiö Inderesin raportti Talenomista 11.6.2017