Meru Healthin digiklinikka tuo tehoa masennuksen hoitoon

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Meru Health kehittää digiklinikastaan maailman tehokkainta menetelmää masennuksen, ahdistusoireiden ja työuupumuksen hoitoon. Perustaja Kristian Ranta kertoo, että ensimmäisten kliinisten tutkimusten tulokset näyttävät lupaavilta: hoito on vaikuttavaa.

Joka viides suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana, ja useamman kuin joka toisen sairastuneen tauti uusii. Lääkehoitoa on helposti saatavilla, mutta se ei aina tehoa, ja psykoterapiaan pääsy kestää keskimäärin kuukausia. Myös potilaiden sitoutuneisuudessa hoitoon on puutteita. Ongelma on vakava, koska sairaus on pahimmillaan tappava.

”Jos vain joka toinen paranee nykyisellä hoidolla, täytyy olla mahdollista kehittää jotakin parempaa. Yksi elämäni käännekohdista oli isoveljen menettäminen masennukselle. Se oli iso miettimisen paikka. Irrottauduin sen jälkeen terveysteknologiayritys Mendorista, jonka perustajiin kuuluin ja jonka toimitusjohtaja olin ollut viiden vuoden ajan. Päädyin perustamaan Meru Healthin yhdistääkseni kaksi minulle tärkeää asiaa, teknologian ja mielenterveyden hoidon”, Ranta taustoittaa.

Terapeutti ja tukiryhmä puhelimessa

Rannan yhtiökumppaniksi lähti Riku Lindholm, jonka kanssa hän oli työskennellyt jo aikaisemmin, ja kolmanneksi he kutsuivat koodivelhoksi kutsumansa Albert Nazanderin. Seuraavaksi tiimiä vahvistettiin psykiatreilla, mindfulness-opettajilla ja yleislääkäreillä.

”Olemme Valviran luvalla toimiva mielenterveysklinikka, jonka potilastyöstä vastaavat mielenterveysalan ammattilaiset. Hoidamme masennusta, ahdistuneisuusoireita ja työuupumusta etäyhteyksien avulla. Hoito-ohjelmamme yhdistää psykologiset hoitomoduulit, henkilökohtaisen terapeutin tuen ja anonyymin vertaistukiryhmän”, Ranta kertoo.

Rantaa motivoi myös oma kokemus psykoterapian, meditoinnin ja mindfulness-harjoitusten hyödyistä. Hän kokee, ettei altistuminen niille ole pahitteeksi kenellekään.

Meru Healthin digiklinikka tuo hoidon potilaan puhelimeen, joten hänen ei tarvitse lähteä vastaanotolle. Hoitoon pääsee paikasta riippumatta muutamassa päivässä. Hoito-ohjelma muokataan yksilölliseksi osallistujan tilanteen ja tarpeiden perusteella.

Tutkimukset todistavat vaikuttavuuden

Meru Health on tähdännyt alusta asti kansainvälisille markkinoille. Se tekee tutkimusyhteistyötä Helsingin yliopiston sekä amerikkalaisen Stanfordin yliopiston kanssa. Perustajat kokivat, että tieteellinen tutkimus on menetelmän uskottavuuden kannalta välttämätön. Se viestii vahvasti myös vastuullisuudesta.

”Miten muuten voisimme osoittaa toimintamme vaikuttavuuden? Ensimmäinen kliininen tutkimus julkaistiin tammikuussa, ja kaksi muuta tutkimuspaperia ovat parhaillaan vertaisarvioinnissa. Tulokset osoittavat, että menetelmämme toimii. Masennusoireiden väheneminen oli ensimmäisen tutkimuksen mukaan yhteydessä päivittäin tehtyjen harjoitteiden määrään ja aktiivisuuteen vertaistukiryhmässä”, Ranta kertoo.

”Mittaamme vaikuttavuutta masennuksen hoidon onnistumisprosentilla. Haluamme nostaa sen ensin yli nykyisen 50:n ja sitten 80–90:een. Ei ole realistista ajatella, että kaikki potilaat voisivat parantua täysin. Tavoite voi kuitenkin olla masennuksen hoidossa sama kuin diabeteksen ja muiden suurten kansansairauksien hoidossa: hyvä hoitotasapaino, jolloin potilaan tila pysyy vakaana”, hän jatkaa.

Minkä viisasten kiven Ranta ja kumppanit ovat löytäneet? Miksi digiklinikan hoito olisi tehokkaampaa kuin muut hoidot?

”Lähestymme ongelmaa kokonaisvaltaisesti, useasta näkökulmasta. Käytössämme on maailmanluokan terapeuttisen ja lääketieteellisen osaamisen lisäksi teknologinen osaaminen, jonka avulla teemme hoidosta entistä helpommin saavutettavaa. Uskon, että pystymme parantamaan myös hoitoon sitoutumista olennaisesti”, Ranta toteaa.

Kristian Ranta Meru Health
Kristian Rantaa motivoi myös oma kokemus psykoterapian, meditoinnin ja mindfulness-harjoitusten hyödyistä.

Asiakkaina yritykset ja vakuutusyhtiöt

Meru Health ei markkinoi tuotettaan yksittäisille asiakkaille, vaan sen tavoitteena ovat yhteistyösopimukset isojen työnantajien ja vakuutusyhtiöiden kanssa. Suomessa vakuutusyhtiö If julkisti kesäkuussa yhteistyön alkamisen Meru Healthin kanssa. Kaliforniassa Merulla on meneillään kaksi pilottihanketta, ja Coloradossa on yhteistyökumppanina Mines & Associates. Alku oli kuitenkin kivinen.

”Suomesta saimme heti alussa rahoittajiksi Lifeline Venturesin ja Reaktor Venturesin, mutta yhdysvaltalaisten sijoittajien huomion saaminen osoittautui haasteelliseksi. Pääsimme kuudennella hakukerrallamme mukaan Y Combinatoriin, jota pidetään maailman parhaana yrityskiihdyttämönä, ja kävimme heidän ohjelmansa läpi viime kesänä. Sitä kautta löysimme uusia sijoittajia.”

”Myös ensimmäisen tutkimuksemme julkaisu tammikuussa vauhditti asioita selvästi. Keräsimme huhtikuussa päättyneellä sijoituskierroksella 4,2 miljoonan dollarin rahoituksen, mikä antaa meille mahdollisuuden kehittää toimintaamme eteenpäin”, Ranta kertoo.

Jos Ranta saisi hoitaa Suomessa yhden asian kuntoon, hän tekisi psykoterapeuttisesta hoidosta samalla tavalla korvattavaa kuin lääkkeistä ja muista hoidoista. Kelan kuntoutuspsykoterapiaan pääsy edellyttää tällä hetkellä kolme kuukautta kestänyttä hoitosuhdetta omalla kustannuksella, mikä on korkea kynnys sairastuneille.


Meru Health

Mikä: Alkuvuodesta 2016 Yhdysvalloissa perustettu yritys, joka on kehittänyt digitaalisen hoito-ohjelman masennuksen, ahdistusoireiden ja työuupumuksen hoitoon. Perustajat Kristian Ranta, Riku Lindholm ja Albert Nazander. Yritys toimi kesään 2016 asti nimellä Blooming.

Missä ja millä porukalla: Helsingissä ja Kalifornian Palo Altossa. Digiklinikka toimii paikasta riippumatta puhelinsovelluksen avulla. 14 täysipäiväistä ja 8 osa-aikaista työntekijää.

Rahoitus: Muiden muassa Y Combinator, Lifeline Ventures, Reaktor Ventures, Freestyle Capital ja Leksell Social Ventues. Tesi on sijoittanut Lifelinen rahastoihin.

Verkkosivut: https://www.meruhealth.com/fi


Kristian Ranta

Kuka: Meru Healthin perustaja ja toimitusjohtaja.

Koulutus: Maisteri Jyväskylän yliopiston informaatiojärjestelmätieteen ja taloustieteen koulutusohjelmasta. Opiskellut Aalto Yliopistossa työpsykologiaa ja johtamista sekä Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa informaatioteknologiaa ja liiketaloutta.

Aiempi yritystoiminta: Ranta oli mukana vuonna 2006 perustamassa Mendoria, jonka liiketoiminta perustui uuteen verensokerin mittausteknologiaan sekä diabetespotilaiden ja klinikoiden käyttöön tarkoitettuun ohjelmistoon. Mendor myi laiteliiketoimintansa vuonna 2015 korealaiselle diagnostiikkavalmistajalle, ja Ranta jätti yhtiön samana vuonna.

Erityistä: Rannan nimissä on neljä patenttia, joista kolme liittyy verensokerin mittaukseen ja neljäs, tänä vuonna myönnetty, nykyiseen liiketoimintaan. Rannalla on myös menneisyys death metal -bändi Northerin kitaristina ja säveltäjänä.

Rannan blogi Forbesissa: https://www.forbes.com/sites/theyec/2019/02/22/mental-health-hacks-for-entrepreneurs/#2a3ece8f513d