Näin kokoat toimivan hallituksen

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Miten hallitus kannattaa koota, että se toisi lisäarvoa yritykselle? Future Board ry:n puheenjohtaja Mari Mäki ja toiminnanjohtaja Lari Raitavuo vastaavat.

Mäki ja Raitavuo peräänkuuluttavat rohkeutta niin omistajilta kuin hallituksen jäseniltäkin. Suomalainen hallitustyöskentely ajautuu helposti hymistelyyn, jossa yrityksen perustaja johtaa puhetta ja muut myötäilevät.

”Ei kyseenalaisteta eikä haasteta. Ajatellaan, ettei sooloilu sovi, koska hallitus tekee päätökset kollektiivina. Myös ajatus luottamustehtävästä sitoo: kun on kutsuttu, halutaan toimia konsensushengessä. Tämä ei kuitenkaan aina tuota parhaita päätöksiä”, Mäki toteaa.

”Uskallusta puuttuu myös omistajilta. On heidän tehtävänsä valita ja irtisanoa hallitus, joten heidän tulee pitää huolta siitä, että hallitus on vireä ja toimintakykyinen. Hallituspaikka ei saisi olla eläkepaikka, vaan mieluummin pätkätyö, jota hoidetaan niin kauan kuin yritys tarvitsee jäsenen asiantuntemusta”, lataa Raitavuo.

Varsinkin kasvuyhtiöissä tulisi Raitavuon mielestä ottaa huomioon, että kasvun eri vaiheet vaativat erilaista osaamista. Siksi omistajan tulisi olla nopea tekemään muutoksia hallituksessa. Kansainvälistyvän yrityksen tulisi mielellään ottaa hallitukseen jäsen, joka edustaa haluttua markkina-aluetta. Jos ollaan menossa Intiaan, tarvitaan henkilö, joka tuntee paikalliset olosuhteet.

”Hallituksen osaamista tulee katsoa kokonaisuutena. Hyvä hallitus on enemmän kuin osiensa summa, ja erilaisia yksilöitä tarvitaan yrityksen eri kehitysvaiheissa”, Mäki tiivistää.

Toimivan hallituksen ainekset

1. Monipuolinen kokoonpano. Hallituksessa tulee olla yhtiön tilanteen kannalta oikeanlaista, riittävän monipuolista osaamista.

2. Turvallinen keskusteluympäristö. Hallituksessa tulee vallita psykologisesti turvallinen keskusteluympäristö, jossa uskalletaan haastaa ja kyseenalaistaa olemassa olevaa. Siihen tulee jopa kannustaa. Työskentelytapojen tulee olla luovia ja vuorovaikutteisia, jotta ne synnyttävät uutta ajattelua.

3. Tulevaisuusperspektiivi. Hallituksen tulee keskittyä katsomaan eteenpäin, ei niinkään peruutuspeiliin.

 

 Kuva: Junnu Lusa


Future Board ry

Mikä: Verkosto alle 40-vuotiaille, jotka ovat mukana vähintään yhden sellaisen yrityksen hallituksessa, jonka liikevaihto on vähintään 500 000 euroa.

Perustettu: Vuonna 2012 Tampereella. Perustajajäsenet Tero Luoma, Heikki Väänänen ja Tapio Tommila.

Jäsenistö: Noin 115, kotipaikat ympäri maata. Naisia neljäsosa.

Toiminta: Vuosittain kuusi valittuun teemaan liittyvää jäsentapahtumaa vaihtuvan yhteistyökumppanin kanssa. Ulkomaanmatka vuosittain. Lisäksi spontaaneja pop up -tilaisuuksia, lukupiiri ja muuta jäsenten järjestämää toimintaa.

Missio: Jakaa ja luoda tulevaisuuden hallitusosaamista

Mari Mäki

Kuka: Future Board ry:n puheenjohtaja.

Mitä muuta: Ellun Kanojen muutoksentekijä ja organisaatiokulttuurin kehittämiseen keskittyvän Konflikti -liiketoimintayksikön vt. liiketoimintajohtaja.

Hallituspaikat: Karto-konserni, Putinki Oy.

Koulutus: Yhteiskuntatieteiden maisteri, Lapin yliopisto.

Lari Raitavuo

Kuka: Future Board ry:n toiminnanjohtaja.

Muuta: Uusioperhe Group, sijoitukset ja rahoitus.

Hallituspaikat: Helsinking Originals, Ensto Invest Oy, Erimover, HELT ja useita kasvuyrityksiä.

Koulutus: Business College Helsinki.

 

Lue myös: Nuoret jäsenet tuovat hallitustyöhön tulevaisuusnäkökulman.