Pääomasijoittaja Balderton Capital innostui suomalaisesta teknologiasta

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Moni kunnianhimoinen eurooppalainen startup-yritys tekisi mielellään yhteistyötä pääomasijoittaja Balderton Capitalin kanssa. Baldertonin osakas Daniel Waterhouse on seurannut suomalaista startup-kenttää 2000-luvun alkuvuosista asti ja sijoittanut muun muassa Curious AI -yhtiöön. Mikä häntä Suomessa innostaa? 

Vuonna 2014 Daniel Waterhouse ja muutama muu sijoittaja investoivat yhdessä 800 000 dollaria suomalaiseen startup-yritykseen samana päivänä kun se perustettiin.

Tuollaisen rahamäärän sijoittaminen yritykseen perustamispäivänä on Pohjois-Euroopassa harvinaista. Vielä erityisemmän sijoituksesta tekee se, että Waterhouse on osakkaana Balderton Capitalissa, Euroopan suurimmassa venture capital -rahastossa, joka keskittyy sijoittamaan eurooppalaisiin startup-yrityksiin niiden ensimmäisellä rahoituskierroksella.

Tällä hetkellä Waterhouse työskentelee kahden suomalaisen yrityksen kanssa, sillä Balderton on rahoittanut myös TrademarkNow-yhtiötä. Waterhouse käy säännöllisesti tärkeimmissä suomalaisissa startup-tapahtumissa pysyäkseen kartalla paikallisen startup-maiseman muutoksista.

”Suomen yritysmaailman ekosysteemi on erittäin mielenkiintoinen. Suomessa on todella hienoa teknistä perintöä, joka muodostaa otollisen kasvualustan kiinnostaville innovaatioille”, Waterhouse sanoi haastattelussa.

Waterhouse myöntää, että Baldertonin kaltaisen ison rahaston sijoitus startupiin sen perustamispäivänä on poikkeuksellista siitä huolimatta, että kyseessä on varhaisen vaiheen venture capital -rahasto. Hän kertoo löytäneensä Curious AI:n tiimin yhtä aikaa kahdesta suunnasta. Algoritmien rakentamista tutkinut Baldertonin analyytikko tapasi Curious AI:n toimitusjohtaja Harri Valpolan samaan aikaan, kun Valpolan kanssa aiemmin työskennellyt Timo Ahopelto Lifeline Venturesista esitteli Valpolan Waterhouselle.

”Pidin Harria ja hänen liiketoimintaansa niin vakuuttavina, että päätin sijoittaa aiemmin kuin yleensä”, Waterhouse sanoo.

Harri Valpolassa yhdistyvät tekninen asiantuntemus ja liiketoimintakokemus. Curious AI:n perustajalla on takanaan 10 vuotta korkeinta akateemista tekoälyn tutkimusta ja 10 vuotta yrittäjänä.

Curious AI kaivaa syvemmältä

Mikä tekee Curious AI:sta ainutlaatuisen kaikkien tekoälyä tutkivien ja hyödyntävien yritysten joukossa?

”Tekoäly on muotisana. Todellisuudessa 95 prosenttia alan yrityksistä käyttää hyvin tunnettuja, varsin geneerisiä koneoppimisen tekniikoita, joissa ei ole mitään uutta tai erityistä”, Waterhouse sanoo.

Curious AI:n ydintiimin asiantuntemus on niin vahvaa, että se pystyy menemään paljon tavallista syvemmälle pitkän aikavälin tavoitteessaan, joka on koneiden opettaminen oppimaan itsenäisesti.

”He ovat tehneet läpimurtoja sellaisten rakennuspalikoiden luomisessa, joiden ansiosta tekoäly pystyy tulevaisuudessa ratkaisemaan nykyistä laajemman skaalan erilaisia ongelmia. Tästä syystä innostuimme Harrista ja hänen tiimistään. He ratkovat alan peruskysymyksiä”, Waterhouse jatkaa.

Syyskuussa 2017 Balderton ja sijoittajaryhmä, jossa olivat mukana muiden muassa Court Westcottin ja Jaan Tallinn, sijoittivat 3 675 miljoonaa dollaria Curious Al:n jatkokehitykseen.

Balderton etsii teknologiavetoisia kasvumahdollisuuksia

Waterhouse kertoo, että yleensä Balderton sijoittaa yrityksiin niiden ensimmäisellä sijoituskierroksella ja keskittyy auttamaan niitä kasvamaan. Suomalaisten sijoitusten taustalla on yhtiöiden syvä tekninen osaaminen.

”Tuemme osaa yrityksistä melko pitkään auttaaksemme heitä muun muassa konseptin kehittämisessä, markkinatilanteen kartoittamisessa ja kasvun rakentamisessa”, Waterhouse sanoo.

Toukokuussa 2014 Balderton tuki vuotta aiemmin perustetun, helsinkiläisen TrademarkNow-yhtiön ensimmäistä rahoituskierrosta 3,5 miljoonalla dollarilla. Aiemmin tavaramerkkiasiamiehenä toimineen Mikael Kolehmaisen perustama TrademarkNow automatisoi tavaramerkkien selvitystä ja tekee riskianalyyseja.

”Tavaramerkkiala on ollut jo pitkään kypsä muutokseen, koska se ei ole pysynyt mukana yritysohjelmistojen teknologiauudistuksissa ja innovaatioissa”, Waterhouse arvioi.

Waterhousella on niin vahva luotto suomalaisiin yrityksiin, että hän joutuu miettimään hetken vastausta kysymykseen suomalaisten kasvuyritysten suurimmista haasteista.

”Suomalaisten kasvuyritysten potentiaalinen haaste liittyy ehkä kokemukseen. Suomessa on vain vähän ihmisiä, joilla on kokemusta kansainvälisen liiketoiminnan rakentamisesta. On kasvuyritykselle iso työ kasvattaa kaupallinen tiiminsä tarvittavaan mittaan ja omaksua kansainvälinen näkökulma liiketoiminnan kehittämiseen. Tarvittaisiin myös lisää yrittäjiä, jotka ovat valmiita tekemään kansainvälistymisloikan uudelleen”, hän sanoo.

”Kaiken kaikkiaan olemme todella innoissamme suomalaisesta teknologiasta.”


Daniel Waterhouse

  • Kuka: Balderton Capitalin osakas, sijoittanut suomalaisiin Curious AI – ja TrademarkNow -yhtiöihin.
  • Koulutus: FT, Matematiikka, Oxfordin yliopisto.
  • Kokemus: ollut osakkaana Wellington Partnersissa, salkunhoitajana Zopassa sekä sector partnerina 3i Groupissa, jossa työskenteli Habbo Hotel -sijoitusten kanssa.

Balderton

  • Perustettu vuonna 2000 Eurooppaan Benchmark Capitalin oikeaksi kädeksi. Benchmark tunnetaan eBayn varhaisena tukijana 90-luvun lopulla.
  • Tausta: Baldertonin liikevaihto on kasvanut yli kahteen miljardiin dollariin. Se on sijoittanut yli sataan yhtiöön, kuten Betfair-, MySQL-, Bebo- ja Revolut. Revolut-yhtiöön se sijoitti siemenvaiheessa vuonna 2015 ja johti ensimmäistä rahoituskierrosta.
  • Mitä tekee: Balderton tukee läpimurtoteknologiayrityksiä keskittyen ensimmäiseen rahoituskierrokseen.
  • Kotipaikka: Lontoo.
  • Kytkös Tesiin: Tesi on sijoittanut Balderton Capital V L.P. sekä Balderton Capital VI S.L.P.-rahastoihin.