Sektorirahasto IPR.VC etsii menestyviä draamatuotantoja

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Rahastoyhtiö IPR.VC etsii kunnianhimoisia eurooppalaisia draamatuotantoja, jotka levitetään globaaleille markkinoille. Ensimmäisen sijoituksensa se teki Sorjonen-tv-sarjaan. Tanu-Matti Tuominen ja Timo Argillander kertovat, millaista tukea ohjelmantekijä saa eurooppalaisten audiovisuaalisten sisältöjen pääomasijoittajalta.

IPR.VC sijoittaa digitaalisen median sisältöliiketoimintaan Euroopassa. Alan ongelmana on pitkään ollut kuilu sisällöntuottajien ja sijoittajien välillä: tuotantohankkeet ovat tottuneet saamaan rahoituksensa tv-kanavilta ja elokuvayhtiöiltä. Suurin osa pääomasijoittajista toimii median teknologiayhtiöiden parissa, ja alan varsinainen ydin, sisällöt, on ollut alipalveltu.

Digimediayrittäjänä, luovana johtajana ja teknologiapuolen pääomasijoittajana pitkään toiminut Tanu-Matti Tuominen näki tässä markkinaraon. Hän perusti mediasisältöalan sijoitusyhtiön ja sektorirahaston syksyllä 2014 yhdessä media-alan johdon konsultin ja yritysjohtajan Timo Argillanderin ja pitkän linjan pääomasijoittajan Jarkko Virtasen kanssa.

”Haastamme yrittäjät hakemaan mediasisällöillään kansainvälistä menestystä ja uusia jakelualustoja. Uusien jakelualustojen myötä katsojien valinnanvapaus, kiinnostavan monikielisen sisällön kysyntä ja alan bisnes ovat kasvaneet voimakkaasti”, Tuominen kertoo.

Sektorirahasto on edelläkävijä alallaan

IPR.VC:n tiimin laaja osaaminen sekä media-alan että sijoittamismaailman parissa takaa sen, että he pystyvät tarjoamaan monentyyppistä rahoitusta ja asiantuntevaa omistamista kohdeyrityksille.

”Hyvät pääomasijoittajat tuovat mitattavaa lisäarvoa kohdeyrityksille. Osallistumme johdon tukemiseen ja strategian kehittämiseen. Osaamme kertoa, mitä asioita yrityksessä ja meneillään olevassa hankkeessa pitää kehittää, jotta sisältö kiinnostaa kanssamme yhteistyössä toimivia kansainvälisestä jakelusta vastaavia yhtiöitä”, Argillander toteaa.

”Olemme iloisia, että olemme saaneet aikaan kansainvälistyvän sektorirahaston, joka on edelläkävijä alallaan. Suomesta löytyy varmasti paljon muitakin toimialoja, jotka ansaitsevat oman erikoisrahastonsa. Jonkun on vain uskallettava tehdä pohjatyö ja esitellä uutta alaa ja sen tuottomahdollisuuksia sijoittajille”, Argillander ja Tuominen kannustavat.

Rojalteja ja kehityslainasijoituksia

IPR.VC:n sijoituksista kaksi kolmasosaa tehdään tuotesijoituksina, jotka kohdistetaan tuotteeseen ja tuoteoikeuteen. Kyseessä on teknisesti lainamuotoinen sijoitus, jossa sijoittaja saa rojaltiansainnan.

”Tuotesijoittaminen toimii sijoituskohteiden valinnassa pitkälti samalla tavalla kuin pääomasijoittaminen, mutta raha alkaa virrata takaisin nopeasti sen jälkeen, kun tuote valmistuu, ja sijoituksen tuottoprosentti kasvaa rojalteista syntyvän pääomien tehokkaan käytön ansiosta”, Argillander kuvailee.

IPR.VC tekee edelleen kolmasosan sijoituksistaan perinteisinä pääomasijoituksina yhtiön omistukseen ja pääomaan. Vaikka niissä sijoitusten exitointi kestää pidempään, ovat odotukset arvonnousulle puolestaan korkeammat.

Kehityslainasijoituksia voidaan tarjota alkuvaiheessa oleville hankkeille. Ne voivat olla riskipitoisuudestaan huolimatta houkuttelevia sijoituskohteita tai hankkeita, joilta vaaditaan sisällöllisiä muutoksia tai kaupallista kehittämistä ennen kuin varsinainen sijoitus voidaan tehdä.

”Tärkein pääoma kohdeyhtiöiden kannalta on silti arviomme hankkeen myyntipotentiaalista ja sopivista kumppaneista kansainvälistymiseen sekä antamamme vinkit niiden parantamiseksi. Neuvoistamme on ollut apua myös niiden hankkeiden kehittämisessä, joille emme ole myöntäneet rahoitusta”, Tuominen arvioi.

IPR sektorirahasto Sorjonen
Sorjonen on kaikkien aikojen menestynein suomalainen draamasarja liiketoimintamielessä. Sen levitysoikeudet on myyty jo yli 180 maahan. Tv-sarjan kolmas tuotantokausi valmistuu vuonna 2019.

Sarjaviihde ja elokuvat kärkenä

Alkuvuonna 2019 avattava toinen rahasto tulee kohdentamaan median tuotanto- ja lisenssiliiketoimintaan sijoittamista entisestään. Rahaston tavoitekoko on 60–70 miljoonaa euroa.

”Toisen rahaston osalta keskitämme toimintamme televisio- ja elokuvasisältöihin sekä uusiin interaktiivisiin sisältöihin. Sektorirahastotoimialalla sijoittajien luottamuksen ansaitseminen on kaiken a ja o, joten olemme iloisia siitä, että saimme Tesin avainsijoittajaksi uuteen rahastoomme. Tesin mukanaolo antaa rahastollemme laatutakuun ja muut sijoittajat luottavat Tesin tekemään valmisteluun, jolloin muiden sijoittajien päätöksenteko on helpompaa”, Argillander kiittää.

Vastuullisuus on välttämätöntä

Tarinat vaikuttavat kaikilla yhteiskunnan alueilla. Siksi IPR.VC kiinnittää huomiota rahoittamiensa mediasisältöjen laatuun ja kohdeyhtiöiden arvomaailmaan. Vastuullinen sijoittaminen noudattaa ESG-kriteerejä, jotka huomioivat ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen sekä hallintotapaan liittyvät asiat.

IPR.VC:n sopimusehdoissa on kohta, jossa kohdeyhtiö lupautuu sitoutumaan häirinnän vastaiseen toimintaohjelmaan. Sijoitusyhtiö teettää kerran vuodessa kohdeyhtiöilleen kyselyn, jonka pohjalta tehdään yhtiökohtainen arvio vastuullisuuden ja tasapuolisuuden toteutumisesta.

”Yhteistyökumppanimme arvostavat sitä, että noudatamme ESG:tä myös konkreettisin teoin. Se lisää luotettavuuttamme ja osoittaa, että haluamme parantaa alan tuotannollisia olosuhteita ja auttaa kehittämään parempia tuotteita”, Tuominen sanoo.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Tesin vuosikertomuksessa 2018 täällä.


IPR.VC Management Oy

Mikä: Vuonna 2015 toimintansa aloittanut mediasisältöjen pääomasijoittaja, jonka tavoitteena on luoda eurooppalaisia mediasisältöjen menestystarinoita sekä sijoittajille hyviä tuottoja.

Missä: Pian kuusihenkinen tiimi tekee töitä Helsingistä, Espoosta, Tampereelta, Lappeenrannasta ja Lontoosta käsin.

Rahastot: IPR.VC Fund I on pääosin suomalaisten tv-ohjelmien, elokuvien, pelien ja internet-sisältöjen pääomarahasto. Siinä ovat mukana muiden muassa Business Finland Venture Capital, Otava, Ilmarinen, MELA, Tradeka-sijoitus, OP-ryhmä, VR Eläkesäätiö ja Merimiesten eläkekassa. IPR.VC Fund II on eurooppalaiseen tv- ja elokuvaliiketoimintaan sijoittava sektorirahasto, jonka sijoittajiin kuuluvat muiden muassa Tesi, KRR III, ELO, Konstsamfundet, Mariatorp Oy, Serlachiuksen taidesäätiö ja Lyy-Invest.

Sijoitukset: IPR.VC:n ensimmäinen sijoitus tehtiin Fisher Kingin kehittämään Sorjonen-tv-sarjaan (englanniksi Bordertown, 2016–). Muita IPR.VC:n tukemia menestystarinoita ovat esimerkiksi Eränkävijät-tv-sarjan kansainvälinen versio, Tom of Finland -elokuva, Tuntematon mestari -elokuva, Kikattava Kakkiainen -lastenanimaatio ja monimedia sekä Cold Courage -tv-sarja.

Verkkosivu: ipr.vc