Kehitysyhtiö DevColla on poikkeuksellisen vahvat taustajoukot, ja ainutlaatuiset ovat sen toimintatavat ja tavoitteetkin. Se aikoo osallistua Suomen talouden kohennustalkoisiin nostamalla kourallisen keskisuuria yrityksiä alojensa kansainväliseen kärkeen. Perustajaosakas Otto Kukkonen kertoo, miten sitä tavoitellaan.
Kehitysyhtiö DevCon perustajakolmikko, Teemu Alahuhta, Lauri Stadigh ja Otto Kukkonen, tutustui toisiinsa jo opiskellessaan Aalto yliopiston kauppakorkeakoulussa. Teemu ja Otto olivat samaan aikaan finanssialan harjoittelussa Lontoossa, jonne Otto jäi opiskelujen jälkeen töihin. Sillä välin Teemu ja Lauri työskentelivät alan yrityksissä Suomessa ja Ruotsissa.
”Näimme läheltä perinteistä pääomasijoittamista, jossa on osittain omistushorisontista johtuen ollut tendenssinä myydä parhaat yritykset nopeammin ja pitää heikommista kiinni pidempään. Mietimme, onko se lupaavimpien yritysten liiketoiminnan kehittämisen kannalta aina paras vaihtoehto, ja päätimme luoda vaihtoehtoisen toimintamallin. Haluamme keskittyä rajalliseen määrään yrityksiä ja kehittää niitä pitkäjänteisesti. Rakenteemme sallii 15 vuoden omistusperiodin, mutta voimme olla mukana yrityksessä tarvittaessa pidempäänkin – niin kauan kuin meistä on hyötyä yrityksen kehitykselle”, Otto kertoo.
DevCo pyrkii nostamaan muutaman pitkälle erikoistuneen keskisuuren yrityksen alojensa maailman kärkeen. Mallia on otettu esimerkiksi Saksasta, jonka vahva talous perustuu osittain vahvaan joukkoon keskisuuria, pitkään samassa omistuksessa olleita, vireitä ja kansainvälistyviä yrityksiä. DevCo kokee olevansa Suomen kansantalouden asialla: jos he onnistuvat, siitä hyötyvät kaikki.
Kotimainen omistaja kasvuhaluiselle keskisuurelle
Vuonna 2014 perustetun DevCon portfoliossa on kaksi yritystä: Medix Biochemica, joka valmistaa diagnostiikkateollisuuden raaka-aineita sekä Vexve Armatury Group, joka tekee venttiilejä. Molempien kanssa DevCo neuvotteli parin vuoden ajan ennen kaupantekoa. Kolmatta kohdeyritystä varten sillä on rahoitus valmiina.
”Lähdimme liikkeelle Suomesta, koska väestörakenteemme on sellainen, että suuri joukko yrityksiä kokee 5–10 vuoden kuluessa sukupolvenvaihdoksen. Niiden joukossa on paljon keskisuuria (liikevaihto 50 M€–500 M€) yrityksiä, joille toimintamallimme voisi sopia”, Otto sanoo.
”Olemme vaihtoehto sille, että yritys myydään ulkomaiseen omistukseen. Suomessa ei ole juurikaan valinnan varaa toimijoista, jonka resurssit riittäisivät toimintaan tässä kokoluokassa, eikä meidänlaisiamme ole monta Euroopassakaan. Tärkeää toiminnassamme on, ettemme painosta ketään myymään yritystään, vaan molempien osapuolten on oltava halukkaita yhteistyöhön”, Otto toteaa.
Yrityksiä arvioidessaan DevCo panee erityisen paljon painoa toimialalle. Oton mukaan keskisuuren yrityksen menestymisen edellytykset ovat hyvä tiimi, sitoutunut henkilöstö ja vetovoimainen toimiala. Vanhan viisauden mukaan jos toimiala on huono, ei hyväkään tiimi välttämättä auta tekemään liiketoiminnasta erinomaista.
”Ihanteellinen on erikoistunut ala, joka on riittävän rajallisen kokoinen, etteivät jätit koe sitä attraktiivisena, mutta riittävän iso, että se antaa mahdollisuuden kannattavaan liiketoimintaan”, hän tiivistää.
Koulutusohjelma kehittää uuden sukupolven johtajia
DevCon kautta yritys saa käyttöönsä sekä aineellista että henkistä pääomaa. DevCon osakkaat ovat valmiita tarttumaan myös operatiiviseen rooliin. Heitä tukee yhtiön vahva neuvonantajatiimi, johon kuuluvat hallituksen puheenjohtajan Matti Alahuhdan lisäksi Kari Stadigh, Klaus Cawén, Sari Baldauf ja Kerttu Tuomas, kaikki kokeneita johtajia. Mutta jos yritys on jo onnistunut kasvamaan omin neuvoin keskisuureksi vientiyritykseksi, mihin se tarvitsee kehittäjiä?
”Vaikka yrityksellä olisi maailmanluokan osaamista, on lisätuki usein tarpeen kansainvälistymistä vauhditettaessa. Iso osa suomalaisista firmoista on vientivetoisia, mutta globaalin yrityksen johtaminen vaatii tuekseen täydentävää kompetenssia. Johtavienkin firmojen suurin pullonkaula on usein kapeat osaamisresurssit”, Otto sanoo.
Eniten Ottoa huolestuttaa, mistä kansainvälistyvät suomalaisyritykset saavat riittävän osaavia johtajia ikääntyvän sukupolven siirtyessä syrjään. DevCo järjesti Vexven ja Medixin laajennetuille johtoryhmille (35 henkeä seitsemästä eri maasta) yhteisen, puoli vuotta kestävä johdon koulutusohjelman, jossa he muun muassa kehittävät strategista ajatteluaan ja itsetuntemustaan sekä opettelevat toimimaan tiiminä. Ensimmäiset kolme lähiopiskelupäivää on jo pidetty ennen joulua.
”Toteutamme DevCo Academyn yhdessä Aalto Executive Educationin kanssa. Osaamisen kasvattamisen ohella pyrimme siihen, että he toimivat yrityksessään pitkäjänteisesti ja yhteisesti jaetulla arvopohjalla. Tämä on meiltä erittäin iso investointi, mutta uskomme, että tämä on hyvä tapa kasvattaa uuden sukupolven johtajia”, Otto toteaa.
Vexve kohosi 10 suurimman joukkoon Euroopassa
DevCo osti Vexven yrityksen koko osakekannan vuonna 2016 Jarmo Niemiseltä, joka uudelleensijoitti osan rahoistaan takaisin Vexveen. Sen jälkeen hän on jatkanut sijoittajana myös muissa DevCon hankkeissa. Vexve osti elokuussa 2019 liikevaihdoltaan itseään isomman tsekkiläisen venttiilivalmistajan Armatury Groupin, jolloin se kohosi kymmenen suurimman venttiilivalmistajan joukkoon Euroopassa ja otti nimekseen Vexve Armatury Group.
”Suomalainen valmistavan teollisuuden yritys ostaa itseään isomman ulkomaalaisen toimijan – näitä kauppoja on tehty aikaisemmin valitettavan vähän. Tämä on kuitenkin vasta alkua. Jos toimisimme perinteisellä pääomasijoitusmallilla, hakisimme todennäköisesti jo exitiä, mutta me ajattelemme, että meillä on tässä mieletön mahdollisuus rakentaa jotakin suurempaa ja kestävää erittäin mielenkiintoiselle toimialalle”, Otto hehkuu.
”Menestyvät yritykset tarvitsevat usein yhdistelmän pääomaa ja osaamisresursseja sekä sopivan määrän myötätuulta, mutta ennen kaikkea ne tarvitsevat aikaa. Kun kaikki osuu yhtä aikaa kohdalleen, on yrityksellä mahdollisuus ottaa loikka seuraavaan kokoluokkaan. Näin luomme toivottavasti edellytykset sille, että yhä useammat suomalaislähtöiset yritykset voivat tehdä merkittäviä kasvuloikkia”, hän jatkaa.
Otto panosti Vexveen henkilökohtaisesti ryhtymällä yrityksen väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi ja muuttamalla vuodeksi sen kotipaikalle Sastamalaan. Hän pystyi tuona aikana syventymään yritykseen ja toimialaan ja ennen kaikkea rakentamaan luottamusta vexveläisiin.
”On ollut hienoa huomata, miten paljon se merkitsee yrityksen identiteetille, että pieni venttiilifirma pärjää myös ulkomailla. Vexvellä on nyt 750 henkeä töissä, joista melkein 600 Suomen ulkopuolella. Nyt tarvitaan uudenlaista johtamista ja prosesseja, jotta kaikkialla toimitaan samoilla pelisäännöillä. Juuri tämän takia johdon jatkuva kouluttaminen on elintärkeää. Parhaimmat osaajat kasvatetaankin yleensä firmojen sisältä”, Otto sanoo.
Edessä suuria mahdollisuuksia
Oton mukaan DevCo käy jatkuvasti dialogia usean potentiaalisten kohdeyritysten kanssa. On todennäköistä, että Vexve ja Medix kasvavat edelleen yritysostoilla, ja samaan aikaan DevCo etsii kolmatta kohdeyritystä.
”Tähän mennessä olemme ostaneet neljä yritystä, kaikki perustajaomistajilta, jotka ovat halunneet uudelleensijoittaa saamiaan rahoja takaisin yhtiöön. Se on ollut upea luottamuksenosoitus DevCoa kohtaan. Kaksi yritysostoista on tehty ulkomailla, Tsekeissä ja Yhdysvalloissa”, Otto huomauttaa.
Otto toivoo, että DevCosta voisi tulla kasvualusta myös lahjakkaimmille työntekijöille.
”Haluamme löytää kiinnostavimmat yritykset, mutta myös parhaat osaajat. Ihannetilanteessa DevCo tai portfolioyrityksemme voivat tarjota mielenkiintoisia tehtäviä lahjakkaille työntekijöille firman sisällä ja toimia ponnahduslautana niille, jotka haluavat jatkaa uraansa muualla”, hän sanoo.
Kuva: Otto Kukkonen vastaa DevCon tiimissä Vexven kehittämisestä, mutta koko tiimi on tutustunut yritykseen. Tässä ollaan Vexven tehtaalla Sastamalassa.
DevCo Partners Oy
Mikä: Vuonna 2014 perustettu kehitysyhtiö, jonka tavoitteena on rakentaa pitkällä aikavälillä globaalisti johtavia yrityksiä valikoiduilla niche-toimialoilla. Tarjoaa yrityksille operatiivisia lisäresursseja ja strategista tukea, pitkäjänteistä pääomaa ja räätälöityjä omistusratkaisuja.
Osakkaat: Teemu Alahuhta, Lauri Stadigh, Otto Kukkonen, Juhani Laakso ja Matti Alahuhta, joka toimii DevCon hallituksen puheenjohtajana.
Sijoittajat: Muiden muassa Antti Herlin, Ilkka Paananen, Matti Alahuhta, Georg Ehrnrooth, Timo Ahopelto, Petteri Koponen, Juha Hulkko, Keva, Ilmarinen, Rettig Group, OP Ryhmä, Argentum ja Tesi.
Kohdeyhtiöt: Vexve Armatury Group ja Medix Biochemica. Keräsi seuraavaa hanketta varten 180 miljoona euroa pitkäjänteistä pääomaa joulukuussa 2019.
Otto Kukkonen
Kuka: Yksi DevCo Partnersin perustajista. Vexve Armatury Groupin hallituksen varapuheenjohtaja ja entinen toimitusjohtaja.
Koulutus: Kauppatieteiden maisteri, Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu
Aiempi kokemus: RIT Capital Partners, Merrill Lynch International.