Vaadin tähtää korkealle

 • Jaa Twitterissä
 • Jaa LinkedInissä

Vaadinin toimitusjohtaja Joonas Lehtinen tavoittelee liikevaihdon kymmenkertaistamista ja listautumista Nasdaqiin.

Ohjelmistoyritys Vaadinin toimitusjohtaja Joonas Lehtinen vastaa kännykkäänsä aamuaurinkoisessa San Josessa. Hän oli ollut pari päivää aiemmin Suomessa julkistamassa yrityksensä tuoreen rahoituskierroksen, jossa Teollisuussijoitus ja ruotsalainen sijoitusyhtiö eEquity satsasivat yritykseen kuusi miljoonaa dollaria.

”Tämän sijoituskierroksen ansiosta kiihdytämme kasvua nopeammin kuin se olisi muuten mahdollista. Palkkaamme ihmisiä tuotekehitykseen ja markkinointiin, ja vahvistamme näin läsnäoloa vahvoilla markkina-alueillamme Euroopassa ja USA:ssa”, Lehtinen kertoo.

Vuonna 2000 perustetun web-kehityksen työkaluja ja niihin liittyviä palveluita tuottavan Vaadinin kasvu on ollut rivakkaa tähänkin asti: liikevaihto on lisääntynyt keskimäärin 30 prosenttia vuodessa. Yritys on nostettu useana vuonna erittäin arvostetulle Deloitte Technology Fast 50 -listalle. Voitollinen Vaadin työllistää yhteensä reilut 100 henkeä pääasiassa Turussa, Berliinissä ja San Josessa.

”Tavoitteemme on 100 miljoonan dollarin liikevaihto. Sen saavutamme, kun siirrämme liiketoiminnan painopisteen skaalautuviin tuotteisiin ja palveluihin. Niiden osuus on nyt hieman alle 20 prosenttia liikevaihdostamme, joten kasvuvaraa on reilusti. Tavoitteemme on, että työntekijöidemme määrä ei lisäänny merkittävästi liikevaihdon kasvaessa.”

Tiimihenkeä vaalitaan

Startup-yrityksen työtapa ja vahva yrittäjähenki ovat perua Vaadinin alkutaipaleelta, jolloin yritystä rahoitettiin pelkästään tulorahoituksella.

”Perustajat olivat opiskelijoita, jotka olivat tottuneet näkkäriin ja hernekeittoon. Emme nostaneet palkkoja ennen kuin oli tuloja”, Lehtinen muistelee ja jatkaa.

”Kasvuyrityksessä tiiviin tiimin hengen vaaliminen on tärkeä asia. Uuden oppiminen ja uusien asioiden kokeilu vievät meitä eteenpäin.”

”Perustajat olivat opiskelijoita, jotka olivat tottuneet näkkäriin ja hernekeittoon.”
Joonas Lehtinen

Uusi innostaa

Viidentoista vuoden kasvutaipaleella vastaan on tullut monia haasteita, joista johtamistavan muuttaminen on koskettanut läheisesti Lehtistä.

”Kyky jakaa johtajuuden vastuuta vaatii jatkuvaa oppimista. Alussa yrittäjä itse teki kaikki päätökset. Kasvun myötä tuli johtoryhmä ja eri osastoille jaettu vastuu.”

Uusien asioiden oppiminen ja ratkaisujen haku uusiin ongelmiin saa Lehtisen liekkeihin.

”Suurin asia on päästä koko ajan tekemään uusia asioita. Kun alussa mietin koodaamista ja teknisiä ratkaisuja, tänään kehitän johtamista, yrityksen strategiaa ja toiminnan kokonaisuutta.”

Huippuosaajien rekrytointi kasvun eri vaiheissa kuvastaa oivasti globaalisti toimivan startupin kehityskaarta.

”Aluksi meillä ei ollut vaikeuksia löytää osaajia Turussa, mutta nyt pääosa Turkuunkin rekrytoiduista löytyy Suomen ulkopuolelta. Koska kaikkia ei kuitenkaan saada Turkuun, perustimme konttorin syksyllä Berliiniin”, Lehtinen muistelee.

”Uuden oppiminen ja uusien asioiden kokeilu vievät meitä eteenpäin”, kertoo ohjelmistoyritys Vaadinin perustaja ja toimitusjohtaja Joonas Lehtinen.

Asiakkaita Nasasta Nordeaan

Vaadinin menestysreseptin takana on perustajien oivallus, että verkkosovellusten tekeminen perinteisillä työkaluilla oli, ja on edelleen, monimutkaista ja vaatii rutkasti aikaa. Vaadin lähti kehittämään helppokäyttöisiä valmiita komponentteja sisältäviä työkaluja open source -periaatteella.

”Open source antoi vakuutuksen asiakkaillemme ja siitä tuli tärkeä jakelukanava. Vakuutus siinä mielessä, että asiakkaamme ovat turvassa, vaikka meille yrityksenä kävisi huonosti. Muut open source -kehittäjät voivat aina jatkaa työtämme. Open sourcen myötä rakensimme laajan kehittäjäyhteisön, joka markkinoi ja levittää työkalujamme sellaisiin organisaatioihin, joihin meillä ei ole muuten pääsyä.”

Vaadinin asiakaskuntaan kuuluu nimekkäitä globaaleja yrityksiä ja organisaatioita kuten NASA, Nordea, Puma and TNT. Yrityksen päätuote Vaadin Frameworkin käyttäjiä on yli 150 000 ainakin 150 maassa.


Joonas Lehtinen

 • Syntynyt 1975 Askaisissa.
 • Ylioppilas Turun Kastun lukiosta 1994.
 • Vaadin Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja.
 • Tietojenkäsittelytieteen tohtori Turun yliopistosta 2005.
 • Asuu San Josessa Yhdysvalloissa.
 • Vaimo ja 7-vuotias poika.
 • ”Unelmana on löytää polku, jonka päässä Vaadin listautuu Nasdaqiin.”

Vaadin Oy

 • Web-kehitysvälineitä ja niihin liittyviä palveluita tuottava yritys.
 • Perustettu vuonna 2000.
 • Liikevaihto 9 milj. euroa. Tulos voitollinen.
 • 104 työntekijää.
 • Konttorit Turussa, Berliinissä ja San Josessa.
 • Pääomistajat sijoitusyhtiö eEquity ja Tesi.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kasvu-verkkolehdessä 1/2016.