Vaadinin Gentilen suuri visio

 • Jaa Twitterissä
 • Jaa LinkedInissä

Vaadinin hallituksen puheenjohtaja puhuu innovaatioista, filosofiasta, Suomesta ja yhtiöstään. Erinomaisten tuotteiden kehittäminen ja loistavan yhtiön rakentaminen ovat kuin loppumaton palapeli, Brian Gentile sanoo.

Vaadinin hallitusta johtava yhdysvaltalainen Brian Gentile on tottunut olemaan kuvattavana. Se näkyy hänen liikkeistään ja asennoistaan – hän tekee valokuvaajan työn helpoksi. Hän onkin ollut julkisuuden henkilö jo kauan ennen kuin suomalainen teknologiayhtiö otti häneen yhteyttä.

”Sain kuulla Vaadinista Yhdysvalloissa toimivalta rekrytointiyhtiöltä, joka tuntee minut hyvin”, Gentile selittää.

”Sama yhtiö teki töitä myös Vaadinin toimitusjohtajalle Joonas Lehtiselle.”

Gentile on työskennellyt johtotehtävissä lukuisissa isoissa teknologiayhtiöissä ja on johtanut isoja tuotekehitysorganisaatioita. Hänen uransa ohjelmistojen ja teknologian parissa on kestänyt jo 32 vuotta, joista 24 vuotta hän on viettänyt Piilaaksossa. Tämä teki hänestä turkulaislähtöisen, verkkokehityksen työkaluja ja niihin liittyviä palveluita kehittävän Vaadinin silmissä kiinnostavan. Kiinnostus oli molemminpuolista.

”Olin heti vaikuttunut Vaadinin avoimen lähdekoodin toimintatavasta, siellä luotujen työkalujen helppokäyttöisyydestä sekä siitä, miten tärkeänä he pitävät asiakkaidensa tuottavuuden parantamista”, Gentile sanoo.

Moottoreita menestyksen ajureiksi

Loppukesästä 2016 Gentile nimitettiin Vaadinin hallituksen puheenjohtajaksi. Yhtiö käyttää avoimen lähdekoodin kehitys- ja jakelumenetelmää, joka on laajentanut sen asiakaskuntaa ja tunnettuutta. Tämä on siivittänyt yhtiön voimakkaaseen, vuositasolla keskimäärin 30 prosentin kasvuvauhtiin. Nyt yhtiö on valmis ottamaan seuraavan askeleen, Gentilen opastamana.

Erinomaisten tuotteiden kehittäminen ja loistavan yhtiön rakentaminen ovat kuin loppumaton palapeli, hän jatkaa.

”Menestyminen edellyttää erilaisia vahvuuksia joka vuosi. Luulen, että minun etunani on kokemus suurten ja pienten yhtiöiden rakentamisesta hyvin samanlaisilla markkinoilla.”

Gentilen mukaan Vaadin tarvitsee kolme ”moottoria” menestyäkseen: yksi jatkuvaan innovointiin, toinen, go-to-market-moottori kehittäjäyhteisön rakentamiseen ja asiakkaiden tavoittamiseen sekä kolmanneksi operatiivinen moottori, joka jatkuvasti tehostaa liiketoimintaa.

”Tämä ei pelkästään edistä tekemään markkinoita kiinnostavia tuotteita, vaan voi tuottaa markkinoita mullistavaa menestystä”, Gentile selittää.

”Tällaisesta työstä minä pidän.”

”Luulen, että minun etunani on kokemus suurten ja pienten yhtiöiden rakentamisesta hyvin samanlaisilla markkinoilla”, toteaa Vaadinin hallituksen puheenjohtaja Brian Gentile.

Liiketoiminnan laajentamista

Läpimurto Yhdysvaltain markkinoilla on Vaadinin kasvustrategian pääkohtia. Monia yhtiön avainhenkilöitä toimii siellä. Tähän asti he ovat saavuttaneet hyviä tuloksia, sillä noin puolet yhtiön liikevaihdosta kertyy Yhdysvaltain markkinoilta. Silti jättimarkkinoilla on vaikea tulla huomatuksi, joten Gentilelle kertynyt asiantuntemus teknologiayhtiöiden markkinoinnista tulee hyötykäyttöön.

Vaadin on pystynyt kasvamaan nopeasti ja tekemään voittoa, mutta se on nyt kulkenut yhden tien päähän. Tähän asti yhtiö on saanut valtaosan tuloistaan myymällä palveluita, kuten konsulttien työpanosta ja koulutusta. Jatkossa sen on laajennettava tarjontaansa.

”Vaadinin liiketoimintana on tulevaisuudessa erilaisten skaalautuvien tuotteiden myyminen. Tuote tarkoittaa nippua ohjelmistokehityksen työkaluja ja palveluita, jotka luovat kiistatonta hyötyä asiakkaillemme”, Gentile sanoo.

”Siirtyminen lähes puhtaasta palvelusuuntautuneisuudesta enemmän tuotteiden rakentamiseen, julkistamiseen ja myymiseen vaatii Vaadinilta uudelleenajattelua ja järjestelyjä lähes kaikessa toiminnassaan.”

Avaimet innovaatioiden tulevaisuuteen

Täydellinen uudistuminen saattaa tuntua suurelta ja lannistavaltakin urakalta, mutta Gentile on vakuuttunut, että Vaadin onnistuu.

”Viimeisten kymmenen vuoden aikana olen seurannut, miten tietyt Euroopan maat ja kaupungit ovat hyödyntäneet tilaisuuden ja muuttuneet enemmän Piilaakson kaltaiseksi kuin koskaan ennen”, hän sanoo.

”Alueet, joilla on vahvoja yliopistoja, fiksuja ideoita ja rahoituslähteitä tukenaan, löytävät oikeita, paikallisesti sopivia ja menestysmahdollisuuksia edistäviä innovaatioita ja yrittäjyyttä. Vaadin on erinomainen esimerkki tällaisesta uudesta toimintatavasta, joka on vahvistumassa Suomessa.”

”Vaadin voi auttaa ohjelmistonkehittäjiä lisäämään tuottavuuttaan.”
Brian Gentile

Gentilen filosofiaan ei kuulu pelkästään auttaa hyviä yrityksiä kehittymään entistä paremmiksi. Hän etsii jotain erityistä, jonka uskoo löytäneensä Vaadinissa.

”Vaadin voi auttaa ohjelmistokehittäjiä lisäämään tuottavuuttaan. Hehän innovoivat työkseen. Näin Vaadin voisi olla keskeisesti mukana edistämässä innovaatiotoimintaa maailmanlaajuisesti”, hän sanoo.

”Tämä ei ole pelkästään suuri mahdollisuus, vaan myös suuri vastuu. Monikaan yhtiö ei voi todeta näin. Toivon, että kaikki Vaadinin työntekijät, kehittäjäyhteisöön kuuluvat sekä asiakkaat tajuavat sen merkityksen, joka heillä on innovaatioiden tulevaisuuden luomisessa.”


Brian Gentile

 • Motto: ”Paras tapa ennustaa tulevaisuutta on luoda se.” (Peter Druckerin toteamus)
 • 53-vuotias.
 • Koulutus: MBA, Arizonan valtionyliopisto. BSBA, Arizonan yliopisto.
 • Aikaisemmat työpaikat: Apple, Sun Microsystems, Jaspersoft, TIBCO.
 • Perhe: Vaimo Sarah, tytär Leah ja poika Andrew.
 • Kotipaikka: Los Altos, Kalifornia.

Vaadin Oy

 • Missio: Tehdä loistavien verkkosovellusten tekemisestä vaivatonta.
 • Valmistaa web-kehityksen työkaluja sekä niiden oheistuotteita ja -palveluita.
 • Perustettu vuonna 2000.
 • Liikevaihto: 10 milj. euroa.
 • Henkilöstömäärä: 140.
 • Toimipisteet Turussa, Berliinissä ja San Josessa.
 • Pääomistajat: eEquity, Verdane ja Tesi.

Lisää aiheesta:


Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Kasvu-verkkolehdessä 1/2017.