Tesi tarjoaa vakautusohjelmastaan rahoitusta keskisuurille yrityksille, jotka ovat joutuneet tilapäisiin maksuvaikeuksiin koronakriisin takia. Jos yrityksesi täyttää kriteerit, täytä hakulomake Tesin nettisivuilla. Rahoitusta voi järjestyä jo muutamassa viikossa.
Vakautusohjelman tavoitteena on turvata työpaikkoja ja ehkäistä tilapäisiin vaikeuksiin joutuneiden yritysten konkursseja väliaikaisella rahoituksella. Hakeminen tapahtuu verkossa yksityiskohtaisella lomakkeella, joka kannattaa täyttää huolellisesti. Tesi vastaa hakemukseen jopa viikossa.
”Perehdymme hakemuksiin perusteellisesti, vaikka aikataulu on nopeutettu. Haluamme varmistua, että yrityksen liiketoiminta on tervettä, sen vaikeudet johtuvat koronakriisistä ja sillä on edellytykset selvitä lisärahoituksen voimin. Samalla punnitsemme, onko rahoituksemme yritykselle sopiva”, kertoo Tesin kasvusijoituksista ja teollisista sijoituksista vastaava johtaja Jussi Hattula.
Rahoituksen määrä on yhdestä miljoonasta kymmeneen miljoonaan euroa yritystä kohti. Sen muoto on joko osakesijoitus tai vakuudeton vaihtovelkakirjalaina. Näistä jälkimmäinen on nopeampi neuvotella, joten se sopii paremmin akuutissa kassakriisissä oleville yrityksille. Välirahoitukseksi tarkoitettu laina järjestyy yleensä 2–4 viikossa.
Säännöt ovat kaikille samat
Rahoitus on tarkoitettu yrityksille, joiden henkilöstömäärä Suomessa on yli 50 ja liikevaihto oli vähintään 10 miljoonaa euroa vuonna 2019. Yrityksen käyttökatteen (EBITDA) on pitänyt olla positiivinen vuonna 2019 tai positiivinen kahtena kolmesta viime vuodesta (2017–2019). Tarkemmat kriteerit ja hakulomake löytyvät Tesin verkkosivuilta täältä.
”Ilmoitetuista rajoista emme neuvottele – ne ovat kaikille samat. Muuten suhtaudumme hakemuksiin suurella sydämellä. Nostamme päällimmäisiksi hakemukset, joissa on kysymys isoimmasta määrästä työpaikkoja ja joissa rahoituksen saamisella on polttavin kiire. Jatkossa tarkastelemme myös esimerkiksi teollisuuden arvoketjuja. Ohjelman koko on yhteensä 150 miljoonaa euroa, ja pyrimme jakamaan sen yrityksille mahdollisimman vaikuttavalla tavalla”, Hattula sanoo.
Kärjistetysti voi sanoa, että jos yrityksellä menee liian hyvin, sen ei kannata hakea rahoitusta Tesin vakautusohjelmasta. Toisaalta jos yrityksellä menee liian huonosti, hakemus ei tule hyväksytyksi. Koronasta siipeensä saaneen, mutta muuten terveen, keskisuuren yrityksen edellytykset saada rahoitusta ovat todennäköisesti kunnossa. Muunkokoisille yrityksille on tarjolla muita valtion tukimuotoja.
Hakemuksia useilta toimialoilta
Suomessa on noin 4 000 sen kokoista yritystä, että ne voisivat hakea Tesin vakautusrahoitusta. Kahden ensimmäisen viikon aikana hakijoita kertyi 23. Hakemuksia tuli useilta toimialoilta, kuten teollisuudesta, informaatio- ja viestintäalalta, majoitus- ja ravitsemustoiminnasta, taide-, viihde- ja virkistysalalta, tukku- ja vähittäiskaupasta sekä koulutusalalta.
”Hakemukset ja tilanteet ovat olleet hyvin yksilöllisiä, joten tyypillisestä hakijasta ei voi puhua. Ensimmäisten hakijoiden joukossa on ollut etenkin yrityksiä, joilla on vain muutama omistaja, koska nämä yritykset pystyvät tekemään nopeita päätöksiä”, Hattula kuvaa.
Hakemukset ja rahoituspäätökset ovat luottamuksellisia. Tesi kertoo kuitenkin ohjelman keskeisistä tunnusluvuista kokonaisuutena: kohdeyritysten liikevaihdoista, henkilöstömääristä, toimialoista ja rahoituksen suuruusluokasta. Osakesijoitukset tulevat näkymään tuttuun tapaan Tesin nettisivuilla, mutta vaihtovelkakirjalainojen saajia ei julkisteta ilman molempien osapuolten suostumusta. Tiedon leviäminen kassakriisistä on harvoin yrityksen etu. Näin toimittiin Hattulan mukaan jo vuosina 2009–2012, jolloin vakautusrahoitus oli edellisen kerran käytössä.
Ensimmäisen kolmen viikon aikana Tesi sai 32 hakemusta, joiden yhteissumma on 118 milj. euroa (tieto päivitetty 8.5.2020).