Kilpailukykyä kiertotaloudesta

Jussi Hattula

Johtaja, teolliset sijoitukset

Kiertotalous kietoo yhteen lukuisia eri toimintatapoja ja on paljon muutakin kuin kierrätystä. Lineaarinen valmista-käytä-unohda toimintamalli tuotteiden valmistuksessa ja käytössä kuluttaa liikaa resursseja ja energiaa.  Kiertotalouden mukainen toiminta pyrkii palauttamaan mahdollisimman suuren osan raaka-aineista ja energiasta uudelleen käyttöön.

Suurin murros koskee tavaroiden ja palveluiden käyttöä. Kaikki tietävät sen sukulaisen pesukoneen, joka on jyskyttänyt 40 vuotta edelleen vaatteita pesten. Uudet ja ominaisuuksiltaan monipuoliset pesukoneet vaativat huoltoa omituisesti juuri takuuajan umpeuduttua. Korjaaja usein ehdottaakin uuden, samanmerkkisen, koneen hankintaa, jolloin korjauskäynti on ilmainen. Mitä jos maksaisitkin kuukausimaksua vain puhtaista vaatteista? Koneen valmistajan intresseissä olisikin valmistaa kestäviä ja huoltovapaita koneita. Molemmat voittaisivat ja resurssit säästyisivät.

Suurin murros nähdäänkin liiketoimintamalleissa. Tuotteet palveluna toiminnan lisäksi erilaiset jakamisalustat sekä tuotteen elinkaarta pidentävät ratkaisut valtaavat alaa. Esimerkiksi työvaatteita ja valaistusta myydään jo palveluna sekä autonsa voi antaa maksusta muiden käyttöön kun ei sitä itse juuri tarvitse. Kiertotalouden ymmärtäminen ja huomioiminen yrityksen tuotteissa ja palveluissa tuo teollisuudellemme vielä jonkin aikaa kilpailuetua, myöhemmin kiertotalouden periaatteiden laiminlyönti johtaa menetettyihin asiakassuhteisiin.

Suomella on hyvä mahdollisuus olla edelläkävijä ja tienraivaaja, tarvitaan kuitenkin konkreettisia tekoja. Tesin portfolioyrityksistä kierrätettävää kuppikartonkia valmistava Kotkamills,  vastuullista IT-laitteiden elinkaaren hallintaa tarjoava 3 step IT sekä jätteenkuljetuksia ja kierrätystä optimoiva  Enevo ovat rakentaneet kasvunsa kiertotaloutta hyödyntävien periaatteiden varaan. Yritykset löytyvät Sitran esimerkillisten kiertotalousyritysten listalta.

Asenneilmasto myös kuluttajien osalta on nopeasti muuttumassa. Olisi hienoa jos saisimme kansainvälisille markkinoille kiertotalouden varaan rakennettuja kasvuyrityksiä joiden menestys samalla auttaisi pelastamaan maapallon. Ainakaan vision koon perusteella ei voisi syyttää suomalaisesta vaatimattomuudesta!


Kirjoittaja on Sitran Kiertotalous-ohjausryhmän jäsen.