Vaikka suomalaisten rahastojen määrä on kasvanut ja osaaminen lisääntynyt, rahastojen kokoluokat ovat pysyneet kansainvälisessä vertailussa matalalla tasolla. Suomalaisten venture capital -rahastojen kokoa rajoittavia tekijöitä ovat suurempien institutionaalisten sijoittajien vähäinen halukkuus sijoittaa vaadittuja, pienempiä summia kotimaisiin rahastoihin, ja resurssien vähyys suhteessa hallinnoitavien pääomien määrään.
Suuri osa suomalaisista suuremman pään instituutioista sijoittaakin usean kymmenen miljoonan euron sijoitussitoumuksia ensisijaisesti suurempiin kansainvälisiin rahastoihin. Pienemmät instituutiot ja varakkaat yksityishenkilöt, joille suomalaiset rahastot olisivat sopivia sijoituskohteita, eivät taas tunne venture capital -rahastojen toimintaperiaatteita tarpeeksi hyvin. Pienemmissäkin instituutioissa resurssien puute korostuu, sillä korkeintaan muutama henkilö vastaa kaikesta toiminnasta – mukaan lukien sijoitustoiminta.
Miten tuottoihin sitten pääsee käsiksi?
Venture capital -rahastot sijoittavat listaamattomiin startup-yrityksiin. Sijoittajat antavat sitoumuksensa rahastolle toimikauden alussa, ja rahasto kutsuu varoja sijoittajilta sitä mukaa, kun se tekee sijoituksia. Tällainen toiminta vaatii rahastosijoittajilta maksuvalmiutta useaksi vuodeksi ja halukkuutta sitoutua pitkäksi ajaksi kärsivällisyyttä vaativaan toimintaan. Näin ollen sijoittaminen venture capital -rahastoihin ja tuottojen saaminen edellyttävät sijoittajilta rahastojen toimintatapaan ja erityispiirteisiin perehtymistä.
Rahastosijoituksissa ei kannata yrittää ajoittaa sijoituksia markkinasyklien mukaan. Venture capital on sijoitusluokka, johon kannattaa sijoittaa säännöllisesti vuosittain. Tällöin sijoittaja voi vaimentaa syklien vaihtelujen vaikutusta. Paras tapa päästä tuottoihin käsiksi on sijoittaa pitkäjänteisesti ja hajautetusti usean toimijan rahastoihin. Sen, minkä sijoittaja maksaa rahastojen hallinnintikuluissa, hän tienaa takaisin hajautuksessa. Ne sijoittajat, jotka tarttuivat tilaisuuteen kymmenen vuotta sitten, nauttivat nyt tuotoista.
Toimivassa startup-ekosysteemissä osaaminen ja pääoma kiertää
Suomen startup-yrityskenttä on ollut teknologiavetoinen viime vuosina. Nokian alamäki oli sysäys startup-yrityksissä tapahtuvalle innovaatiolle Suomessa. Kasvaneet startup-yritykset ovat yhtä lailla tuottaneet sekä kokemuksella että osaamisella varustettuja uusia yrittäjiä ja rahoittajia, mikä näkyy muun muassa bisnesenkelien aktiivisuuden lisääntymisenä. Toimivassa startup-ekosysteemissä osaaminen ja pääoma eivät jää vain yhden yrityksen hyödyksi, vaan ne kiertävät.
Viimeaikaisia onnistumisia on tullut – kenties yllättäenkin – kuluttajatuotteiden ja -palveluiden parissa. Kuljetuksiin loppuasiakkaille keskittyvä alustayhtiö Wolt keräsi viime vuonna yli 400 miljoonan euron rahoituksen ennen myyntiä Yhdysvaltalaiselle DoorDashille seitsemän miljardin euron kauppahintaan. Älypuhelimien korjaukseen ja uudelleenmyyntiin keskittyvä Swappie keräsi juuri reilun sadan miljoonan euron rahoituksen. Molemmat yhtiöt ovat suomalaisten venture capital -rahastojen alkuun siivittämiä.
Pääomasijoittajien vauhdittamat yritykset muuttavat maailmaa ja tuovat uusia innovaatioita ihmisten käyttöön. Tulevaisuuden menestyjiä luodaan nyt erityisesti ympäristöteknologian ja kestävän ruoantuotannon parissa. Suomalaiset venture capital -rahastot ovat kyenneet kasvattamaan yrityksiä keskimäärin eurooppalaisia sijoittajia nopeammin. Tuloksista nauttivat niin yrittäjät, työntekijät, rahastojen hallinnoijat kuin sijoittajat. Jos olet tai edustat aloittelevaa rahastosijoittajaa, voitkin olla mukana rahoittamassa tulevaisuuden menestyjiä.
Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka haluaa nostaa Suomen uudistuvan talouskasvun eturiviin sijoittamalla rahastoihin ja suoraan yrityksiin. Sijoitamme kannattavasti ja vastuullisesti ja luomme yhdessä uusia maailmalla menestyjiä. Hallinnoitavat pääomasijoituksemme ovat 2,4 miljardia euroa. www.tesi.fi | @TesiFII