Jylläävätkö kovat arvot edelleen rahoitusalalla? Millaisia etenemismahdollisuuksia ala tarjoaa naisille? Investointipankkialalla työskentelevä Liina-Johanna Leeve kertoo tässä jutussa ajatuksiaan diversiteetin tärkeydestä ja miten hänen uransa hyötyi trainee-jaksosta Tesillä. Jatka siis lukemista, jos rahoitusala kiinnostaa, ja kaipaat vinkkejä alalla etenemiseen!
Naisilla on vähän esikuvia rahoitusmaailmassa
Vaikka Liinan ura rahoitusalalla on käynnistynyt onnistuneesti, kokee hän silti, että alalle on hankalaa päästä naisena. “Verkostojen kautta useimmiten juuri miehet saavat sparrausta, vinkkejä, suositteluja alan töihin. Naiset usein jäävät oman osaamisen, pienen verkoston ja oman valmistautumisen varaan ilman kontakteja ja ennakkosuosittelijoita.”
Liina kokee, että häneltä on puuttunut rahoitusalan naispuoleinen esikuva. Suurimpana inspiraation ja motivaation lähteenä on toiminut oma isä, jonka yrittäjäluonne on tarttunut myös tyttäreen. Liina on oppinut isältään, että kovalla työllä voi saavuttaa tavoitteensa.
“Naispuoleisten esikuvien, tuttujen ja muiden kontaktien puute saattaa edelleen etäännyttää monia naisia rahoitusalasta,” hän pohtii.
Miten Liina on päässyt rakentamaan uraansa rahoitusalalla?
Liina suoritti kandidaatin tutkinnon Estonian Business Schoolissa Tallinnassa. Hän tiesi haluavansa tehdä myös maisterivaiheen tutkinnon rahoituksesta.
“Kandivaiheessa oli mahdollisuus valita pääaineeksi joko rahoitus tai markkinointi. Koin rahoituslinjan kiinnostavaksi sen haasteellisuuden vuoksi. Kävin samaan aikaan töissä Helsingissä pienehkössä rahoituslaitoksessa”.
Tutkinnon jälkeen tie vei Hollantiin Nikelle taloushallinnon harjoittelijaksi, minkä jälkeen Liina suoritti maisterintutkintonsa Ruotsissa Lundin yliopistossa. Opintoja täydentämään Liina teki myös maisterivaihdon Milanossa Bocconin yliopistossa, jossa hän kiinnostui pääomasijoittamisen alasta. Bocconissa kävi monia pääomasijoitusalan ammattilaisia luennoimassa ja ala vaikutti alati mielenkiintoisemmalta.
Vaikka Liinalla oli varsin vaikuttavaa työkokemusta CV:ssään, työkokemus pääomasijoitamisen alalta uupui vielä. Ollessaan Milanossa Liina löysi työpaikkailmoituksen Tesin avoimesta trainee-paikasta aTalentin kautta. Hän haki tehtävään ja tuli valituksi.
Millainen oli trainee-jakso Tesillä?
Tesillä Liina pääsi oppimaan pääomasijoitusalasta ja erilaisten rahastojen toiminnasta. Harjoittelussaan hän työskenteli kasvu- ja teollisten sijoitusten sekä venture capital -tiimeissä.
“Trainee-jakso antoi hyvän näköalapaikan pääomasijoituskenttään Suomessa. Opin eri rahastojen toiminnasta, pääsin mukaan Venture-maailmaan sekä ymmärtämään kasvusijoituksia. Myös vastuullinen sijoittamisen periaatteet kiinnostivat ja niihin pääsin tutustumaan Tesin kiertotalousohjelman kautta.“
Liinan trainee-jakso ei osunut helppoon ajankohtaan, sillä koronapandemia iski kesken kaiken.
“Vuoden alussa pääsin mukaan muun muassa tapaamisiin kohdeyhtiöiden kanssa sekä sijoitusprosesseihin. Maaliskuu sen sijaan toi mukanaan etätyöt, jonka lisäksi pääsin ylösajamaan Tesin vakautusohjelmaa. Se oli haastavaa, mutta myös hyvin mielenkiintoista aikaa, sillä pääsin toteuttamaan Tesillä täysin uudenlaista toimintaa sekä näkemään monta eri sijoitusta aina alkumetreiltä toteutukseen saakka.”