Suomalaisyritysten hallituksissa alakohtaisia eroja naisten määrässä – kärjessä terveys- ja sosiaalipalvelut ja peränpitäjänä tieto- ja viestintäteknologia

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Tesin (Suomen Teollisuussijoitus Oy) tuoreen, suomalaisten yritysten hallituskokoonpanoja tarkastelleen selvityksen mukaan suomalaisten yritysten hallitusten kokoonpanoissa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Alakohtaisista, paikoin huomattavista eroista huolimatta sukupuolijakauma ei ole muuttunut merkittävästi. Kansainvälisten hallitusjäsenten osuus sekä ikäjakauma ovat vastaavasti säilyneet suhteellisen tasaisena.

 

Toimialojen välillä on huomattavia eroja naisten edustuksessa. Esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologiassa (ICT) naisten kokonaisosuus hallituspaikoista on vain 13 prosenttia, kun taas terveys- ja sosiaalipalveluiden aloilla naisten osuus on 43 prosenttia. Rahoitus- ja vakuutusalan yritykset ovat kuitenkin tehneet merkittävän, lähes 20 prosenttiyksikön harppauksen naisten nimityksissä. Merkittävä toimialojen välinen kuilu viittaa siihen, että perinteisesti miesvaltaisina pidetyt alat, kuten ICT-ala, eivät ole onnistuneet houkuttelemaan naisia hallitustasolle samassa määrin kuin jotkin muut toimialat.

Hallituksiin on nimitetty ulkomaisia jäseniä yhä useammin viimeisen kymmenen vuoden aikana, erityisesti Ruotsista ja Virosta. Kansainvälisten jäsenten osuus on tällä hetkellä viisi prosenttia, ja uusien nimitysten osalta osuus on noin 11 prosenttia. Suurempien yritysten nimityksissä ulkomaisten henkilöiden osuus on kuitenkin laskenut viime vuosien aikana.

Selvityksen tulokset tuovat esiin sen, että kasvuhakuisuuden myötä hallituskokoonpanot nuorentuvat ja -jäsenyydet lyhentyvät.

Kasvuhakuisten yritysten hallitusjäsenet ovat keskimäärin hieman nuorempia ja näiden hallitusjäsenyydet keskimäärin lyhyempiä. Kasvu vaatii hallitukselta erilaista osaamista eri aikoina. Näin ollen osaamisen ja kokemuksen vauhdikkaampi kierto on hyödyllistä koko ekosysteemille”, pohtii Jakob Sandell, Tesin tutkimuspäällikkö.

On selvää, että Suomen talouskasvua on vauhditettava. Tässä monimuotoiset, kansainväliset hallitukset voivat olla avuksi. Monipuoliset taustat ja kokemukset hallitustyöskentelyssä tarjoavat uusia näkökulmia, jotka ovat avainasemassa, kun suomalaiset yritykset tavoittelevat paikkaa globaaleilla markkinoilla”, sanoo Tesin toimitusjohtaja Pia Santavirta.

Selvityksessä oli mukana kaikki vähintään viisi henkilöä työllistävät yritykset lukuun ottamatta kansainvälisten yritysten suomalaisten tytäryrityksiä. Kaikkiaan mukana on noin 17 000 suomalaista yritystä ja 62 000 hallituksen jäsentä. Alle viisi henkilöä työllistävät yritykset ja kansainvälisten yritysten suomalaisten tytäryritysten hallitukset on jätetty tarkastelusta pois, koska niiden hallitukset muodostuvat tyypillisesti operatiivisesta johdosta. Tesi on kartoittanut suomalaisten yritysten hallituskoostumuksia vuodesta 2019.

Tutustu selvitykseen täältä

Lisätietoja:

Jakob Sandell, tutkimuspäällikkö
jakob.sandell@tesi.fi
+358 44 296 0466

Viestinnän yhteys:

Kalle Myllylä, viestinnän asiantuntija
kalle.myllyla@tesi.fi
+358 40 8390512

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Sijoitamme markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. tesi.fi | X (Twitter) | LinkedIn | Instagram | Bluesky | Threads | Uutiskirje