Tesin (Suomen Teollisuussijoitus) tuoreen selvityksen mukaan Suomessa on käynnissä useita uusia teollisia hankkeita liittyen esimerkiksi energiasiirtymään ja teollisuuden vähähiilisiin liiketoimintamalleihin, biomateriaaleihin ja metalleihin. Muun muassa edullinen uusiutuva energia ja vähähiilinen tehokas siirtoverkko voivat houkutella Suomeen lisää uutta teollisuutta, jos hankkeille löytyy riittävästi osaavaa rahoitusta.
Selvityksessä on hyödynnetty EK:n listausta vihreän siirtymän investoinneista, mutta tuuli- ja aurinkovoiman tuotantoon ja siirtoon liittyvät hankkeet on rajattu pois, sillä niiden arvioidaan jo nyt saavan melko hyvin rahoitusta. Mukana on myös hankkeita, joita ei ole vielä julkistettu. Selvityksessä on tarkasteltu muun muassa energiasiirtymään, biomateriaaleihin ja metalleihin liittyviä projekteja.
”Kokkolan alueelle suunniteltu Arctialin alumiinitehdas on hyvä esimerkki puhdasta siirtymää edistävästä uudesta teollisesta hankkeesta. Tyypillisesti näihin tarvitaan mukaan huippuluokan teknologiaosaamista ja kansainvälisiä rahoittajia. Tesi on mukana projektiyhtiössä vähemmistöosuudella paikallisena ankkurisijoittajana”, täsmentää Tesin sijoitusjohtaja Esa Koponen.
Kotimaisia ankkurisijoittajia tarvitaan, sillä ne tuovat hankkeille uskottavuutta ja auttavat houkuttelemaan kansainvälistä pääomaa.
”Teolliset hankkeet vaativat pitkän aikajänteen ja moniin muihin sijoituksiin verrattuna isompia pääomia. Sijoittajan riskiä voi vähentää se, että hankkeissa on mukana useita eri sijoittajia, jotka kykenevät rahoittamaan hanketta vaiheittain yli useamman eri rahoituskierroksen. Onnistuneiden teollisten hankkeiden alkuvaiheen rahoittamisessa korostuvat asiakkaiden, raaka-aine- ja teknologiatoimittajien rooli hankkeiden käynnistyksessä”, Koponen kertoo.
Myös onnistumiset uusilla teollisilla hankkeilla voivat olla suuria: hiilidioksidipäästöjä pyritään hillitsemään kiihtyvällä tahdilla, ja parhaiden hankkeiden ennakoidaan tuottavan merkittävästi vientiä ja uusia työpaikkoja. Yhteiskunnalliset muutokset vauhdittavat kysyntää. ”On selvää, että geopoliittinen epävakaus lisää eurooppalaisen tuotannon merkitystä. Myös toimitusketjuihin kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Eurooppalaisen teollisuuden omavaraisuus on tärkeää varmistaa tiettyjen strategisten raaka-aineiden ja komponenttien osalta”, Koponen jatkaa.
Haasteena uusilla teollisuushankkeilla on löytää rahoituskierroksista vetovastuun ottava sijoittaja, joilla on teollista ja teollisuuden asiakasosaamista sekä kyvykkyys koota isoja kansainvälisiä rahoituskierroksia. Ongelma on globaali, ja kilpailu sopivista sijoittajista on kovaa.
“Suomella on kuitenkin vahvuuksia investoinneista kilpaillessa: puhdasta energiaa on tarjolla kohtuuhintaan, luotettavat siirtoverkot ja esimerkiksi raaka-aineita on tarjolla hyvin. Voimme tarjota teollisille hankkeille vakaan investointiympäristön ”, sanoo Tesin sijoitusjohtaja Mikael Niemi.
”Tesin laajentuneen tehtävän mukaan lähdemme rahoittamaan osaa strategisesti tärkeimmistä puhdasta siirtymää edistävistä teollisista hankkeista. Olemme vähemmistösijoittaja, mutta pystymme toimimaan paikallisena ankkurisijoittajana, joka tarjoaa lisärahoituksen lisäksi uskottavuutta kansainvälisten sijoittajien silmissä”, jatkaa Niemi.
Selvityksen tavoitteena on tunnistaa lupaavia, uusia teollisia hankkeita, potentiaalisia sijoittajia ja hankkeiden mahdollisia haasteita. Selvityksessä on tarkasteltu sekä kotimaisia, teolliseen skaalautuvuuteen kykeneviä innovaatioita että ulkomaisia suurempia teollisia hankkeita. Yhteinen tekijä näille yrityksille on teollisen mittakaavan tuotanto ja puhtaan siirtymän edistäminen.
Tutustu selvitykseen täällä (englanniksi)
Lisätiedot:
Esa Koponen, sijoitusjohtaja
+358 50 577 9166, esa.koponen@tesi.fi
Mikael Niemi, sijoitusjohtaja
+358 50 597 7303, mikael.niemi@tesi.fi
Viestinnän yhteys:
Saara Vettenranta, viestintäpäällikkö
+358 40 723 3516, saara.vettenranta@tesi.fi