Abudhabilainen rahasto sijoitti 120 milj. euroa suomalaiseen tuulivoimalayhtiöön Winwindiin

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Abudhabilainen puhtaisiin teknologioihin sijoittava rahasto Masdar on ostanut merkittävän osuuden suomalaisesta tuulivoimalayhtiö Winwind Oy:stä.

“Tuuli on tärkeä uusiutuvan energian muoto, sillä se on jo nyt kaupallisesti kilpailukykyistä ja Masdarille on tärkeää olla mukana sen kasvussa”, sanoo Masdarin pääjohtaja, tohtori Sultan Al Jaber. ”Winwind on mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa laajentumassa aidosti globaaliksi tuulivoimalatoimittajaksi, joka palvelee useita avainmarkkinoita, kuten Pohjoismaita, Eurooppaa, Yhdysvaltoja, Lähi-itää ja Aasiaa.”

Winwind suunnittelee, kehittää ja valmistaa teknologisesti edistyksellisiä 1 ja 3 megawatin tuulivoimaloita. Yhtiön pääkonttori on Helsingissä, ja sillä on toimistoja myös Oulussa ja Chennaissa, Intiassa. Nyt toteutuneen kaupan jälkeen suunnitteilla on laajentaa toimintoja Abu Dhabiin.

Sijoitus on osa Masdarin strategiaa olla johtavassa asemassa kaikissa uusiutuvan energian muodoissa. Sijoituksen ansiosta Masdar saa nopeasti jalansijan maailman tuulivoimamarkkinoilla. Masdarilla on jo useita tuulienergiaprojekteja kehitteillä, ja osuuden ostaminen tuulivoimalavalmistajasta tukee rahaston strategiaa sijoittaa uusiutuvan energian arvoketjun eri osiin.

Masdar aikoo työskennellä yhteistyössä Winwindin johdon ja yhtiön pääomistajan Sterling Infotech Groupin kanssa nopeuttaakseen Winwindin laajentumista uusille alueille Euroopassa, Intiassa ja Lähi-idässä.

Winwind on johtavia isojen tuulivoimaloiden valmistajia maailmassa. Winwindin tuulivoimala on erittäin tehokas ja energiantuotto on hyvä myös pienillä tuulennopeuksilla. Voimaloiden huoltokustannukset ovat alhaiset, ja niiden elinkaari on pitkä.

Winwindin teknologinen asiantuntemus on tunnustettua, ja sillä on erittäin hyvät mahdollisuudet kiihdyttää kasvusuunnitelmiaan, vahvistaa asemiaan uusilla markkinoilla ja kasvaa merkittäväksi tekijäksi tuulienergiamarkkinoilla. Masdarin sijoitus vahvistaa yhtiön jo olemassa olevia Euroopan-toimintoja, ja lisäksi merkittävä osuus varoista käytetään Intian-toimintojen laajentamiseen ja siten yhtiön maailmanlaajuisen toimintakyvyn parantamiseen.

“Winwindille sijoitus on osoitus suomalaisen tuulienergiaosaaminen korkeasta laadusta sekä uusiutuvan energian globaalisti jatkuvasti kasvavasta kysynnästä”, Winwindin hallituksen puheenjohtaja Lassi Noponen sanoo. ”Sijoitus osoittaa myös Winwindin laadukkaan suurille energiayhtiöille soveltuvan teknologian läpimurtoa ja tukee siten tuulienergian roolia tärkeänä osana uusiutuvaa energiaa, jota tarvitaan maailman yhä kasvavan energian tarpeen tyydyttämiseksi.”

Winwindin pääomistajan Sterling Infotech Groupin pääjohtaja Vaidyanathan Srinivasan toteaa: ”Tämä sopimus on suuri mahdollisuus Winwindille ja sen omistajille ja tulee viemään yhtiön nykyistä huomattavasti suuremmille markkinoille.”

Suomen Teollisuussijoitus Oy sijoitti Winwindiin vuonna 2004 ja on yksi sen omistajista.

Masdar on Abu Dhabin usean miljardin dollarin sijoitushanke uusiutuvien, vaihtoehtoisten ja kestävää kehitystä edustavien energialähteiden kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Masdarin taustavoimana on Abu Dhabi Future Energy Company (ADFEC), jonka omistaa Abu Dhabin emiraatti Mubadala-kehitysyhtiön kautta. Tammikuussa 2008 Abu Dhabi ilmoitti sijoittavansa Masdariin 15 miljardia dollaria, joka on suurin yksittäinen valtion tekemä sijoitus laatuaan. www.masdaruae.com

Vuonna 2000 perustettu Winwind Oy valmistaa ja toimittaa yhden ja kolmen megawatin tuulivoimaloita, jotka perustuvat matalakierrosteknologiaan. Suurimmat saavutetut hyödyt ovat luotettavuus ja käytettävyys. Edistyksellinen planeettavaihderatkaisu ja hitaasti pyörivä kestomagneettigeneraattori muodostavat konseptin sydämen, jossa yhdistyvät nykyaikaisen suoravedon luotettavuus ja vaihteellisen ratkaisun pieni koko. Matala pyörimisnopeus yhdistettynä huolelliseen mitoitukseen varmistavat luotettavan toiminnan ja pitkän eliniän. Winwindin pääkonttori on Helsingissä, tuotanto Suomessa ja Intiassa.
www.winwind.fi

Sterling Infotech Group on usean miljardin dollarin konserni, joka on mukana useilla eri aloilla kuten viestinnässä, mediassa, uusiutuvassa energiassa, kiinteistöissä, maataloudessa ja ruoassa ja hyvinvoinnissa. Sterling on tietokoneistumisen edelläkävijöitä Intiassa 1980-luvulla tuomalla markkinoille edulliset henkilökohtaiset tietokoneet. Edullisuuden ansiosta pienet ja keskisuuret yritykset voivat kasvaa moninkertaisiksi. Sterling mullisti myös mobiiliviestintäteollisuuden 1990-luvulla olemalla ensimmäisiä matkapuhelinpalvelujen tarjoajia Intiassa. www.sig.co.in