Amerikkalainen nLIGHT osti suomalaisen LIEKKI Oy:n

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Suurtehopuolijohdelasereiden johtava valmistaja, amerikkalainen nLIGHT Corporation on sulauttanut itseensä suomalaisen LIEKKI Oy:n, joka on johtava optisten kuitujen suunnittelija ja valmistaja. Kauppa toteutettiin osakevaihdolla, jossa LIEKIn nykyisistä omistajista – brittiläisestä Tamares Groupista, Suomen Teollisuussijoitus Oy:stä ja eurooppalaisesta Stratos Venturesista – tuli nLIGHTin osakkeenomistajia. Kaupan muita ehtoja ei julkistettu.

”Tämä on erittäin tärkeä fuusio, jossa yhdistyvät nopeasti laajentuvien diodi- ja kuitulasermarkkinoiden ratkaisevat teknologiat”, kommentoi nLIGHTin toimitusjohtaja Scott Keeney. ”nLIGHTin ja LIEKIn tuotevalikoimien yhdistäminen tuo kilpailukykyisiä ratkaisuja teollisuudelle. Arvostamme suuresti LIEKIn tiimiä ja sen erinomaista osaamista. Suunnitelmissamme on investoida Lohjan toimipaikkaamme optisen kuituosaamisen keskuksena.”

”LIEKKI tuo pitkäaikaista kokemustaan aktiivikuiduista ja -moduleista, patentoidun DND (Direct Nanoparticle Deposition) -aktiivikuituteknologian, ja tuotantolaitoksen, joka on tehokkaasti skaalattavissa kasvaville markkinoille ja moninaisiin sovelluksiin”, kertoo LIEKIn tähänastinen toimitusjohtaja Per Stenius. ”nLIGHTin tiimillä on laaja kokemus diodeista ja lasereista, jotka täydentävät LIEKIn johtavaa kuituteknologiaa. nLIGHTilla on lisäksi tukenaan Piilaakson johtavat riskisijoittajat, jotka ovat merkittävässä asemassa, kun uusi yhtiö tähtää huomattavaan kasvuun. Näemme fuusion suurena harppauksena eteenpäin LIEKIn strategiassa.”

Tohtori Stenius on johtanut LIEKKIä vuodesta 2003 ja siirtyy nyt uusiin tehtäviin, jatkaen edelleen nLIGHTissa neuvonantajana. LIEKIn toimitusjohtajana aloittaa myynti- ja markkinointijohtajana aiemmin toiminut William Willson.

”Erityisen kiinnostavaksi tämän kansainvälisen yritysfuusion tekevät kuitulasereiden ja vahvistinten komponenttien ja modulien voimakkaat kasvunäkymät”, perustelee johtaja Mika Räsänen Teollisuussijoituksesta. Teollisuussijoitus teki ensisijoituksen LIEKKIin vuonna 2004 ja jatkosijoituksen vuonna 2006.

nLIGHT on vuonna 2000 perustettu yksityinen yhtiö, joka suunnittelee ja valmistaa teollisuuden johtavia suurtehopuolijohdelasereita. nLIGHT tarjoaa laajan valikoiman diodilasereita sovellettaviksi teollisuudessa, lääketieteessä, maanpuolustuksessa ja kuluttajamarkkinoilla. nLIGHTilla on yli 100 000 neliömetrin huipputasoiset tuotantolaitokset Yhdysvalloissa, Vancouverissa Washingtonin osavaltiossa ja Hillsborossa, Oregonin osavaltiossa sekä Shanghaissa, Kiinassa. nLIGHT on valokvanttimarkkinoiden johtaja ja nimitettiin Yhdysvaltain luoteisosan nopeimmin kasvavaksi yritykseksi Deloitte & Touchen kilpailussa 2007. www.nlight.net

LIEKKI Oy suunnittelee, valmistaa ja markkinoi aktiivisia optisia kuituja ja kuitumoduleja kuituvahvistimiin ja lasereihin, jotka käyttävät yhtiön patentoitua DND-teknologiaa (Direct Nanoparticle Deposition). LIEKIn tuotteita käytetään teollisuudessa, avaruusteknologiassa, lääketieteessä, maanpuolustus- ja televiestintäsovelluksissa.
www.liekki.com

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö. Se sijoittaa valtion omaisuuden myynnistä kertyneitä varoja suomalaisen yritystoiminnan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Teollisuussijoitus sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Kohteena ovat kaikki toimialat. Yhtiön sijoitusten ja sijoitussitoumusten kokonaismäärä on noin 430 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi


Lisätietoja:

toimitusjohtaja William Willson, LIEKKI Oy,
matkapuh. +1 301 760 0315, william.willson(at)liekki.com

toimitusjohtaja Scott Keeney, nLIGHT Corporation
matkapuh. +1 360 566 4460, scott.keeney(at)nlight.net

johtaja Mika Räsänen, Suomen Teollisuussijoitus Oy,
matkapuh. 050 352 9984, mika.rasanen(at)teollisuussijoitus.fi