Aura Capital ja Teollisuussijoitus tekivät 400 000 euron jatkosijoituksen bioteknologiayhtiöön

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Aura Capital Oy ja valtion pääomasijoittaja Suomen Teollisuussijoitus Oy ovat tehneet yhteensä 400 000 euron jatkosijoituksen elävien solujen analysointijärjestelmiä kehittävään tamperelaiseen Chip-Man Technologies Oy:öön.

Lääkekehityksessä käytetään yhä enemmän solupohjaisia testejä ja vaativampia solumalleja, kun yritykset pyrkivät ennustamaan lääkeaineen käyttäytymistä potilaissa ja ihmissoluissa. Chip-Manin kehittämällä laitteella pystytään saamaan tuloksia, joita ei kyetä saamaan perinteisillä menetelmillä. Solupohjaisilla testeillä voidaan myös mahdollisesti vähentää koe-eläinten käyttöä.

Yhtiön tuote Cell-IQ® perustuu mm. konenäköön ja koostuu moduuleista, joita yhdistelemällä saadaan asiakkaalle sopiva tuote. Asiakkaat ovat lääkekehitysyhtiöitä ja tutkimuslaitoksia, mm. Tampereen yliopisto (Regea ja solututkimuskeskus), Helsingin yliopisto (Viikki 2 ja Biomedicum 1), Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu, Karolinska Institutet Ruotsissa sekä lääkeyhtiöt AstraZeneca, Novartis ja Sanofi-Aventis.

– Olemme juuri laajentaneet toimintaamme Kiinaan ja Venäjälle yhteistyökumppanin kautta. Nyt saadulla pääomalla kasvatamme tuotantoamme ja laajennamme liiketoimintaamme edelleen uusille markkina-alueille, kertoo Chip-Man Technologiesin toimitusjohtaja Jane Spencer-Fry.

– Yhtiö on saanut myynnin lupaavasti käyntiin, ja sillä on mielenkiintoiset, kasvavat markkinat sekä mahdollisuus laajentaa tuoteperhettään uusiin asiakasryhmiin, arvioi Aura Capitalin osakas Matti Hautsalo.

– Chip-Manin analysointijärjestelmälle on selkeä tarve, eikä markkinoilla ole vastaavaan automaatiotasoon ja kokonaistoimitukseen pystyviä kilpailijoita. Yhtiön vahvuuksia ovat myös vahva teknologiaosaaminen, luotettavat yhteistyökumppaniverkostot sekä merkittävät asiakkaat, perustelee sijoituspäällikkö Heli Kukko Teollisuussijoituksesta.

Aura Capital ja Teollisuussijoitus tekivät ensisijoituksensa Chip-Man Technologiesiin vuonna 2004. Chip-Man Technologies toimii läheisessä yhteistyössä Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa.

 

Chip-Man Technologies Oy perustettiin vuonna 2002 Tampereen yliopiston ja Valtion Teknillisen Tutkimuskeskuksen VTT:n tutkijoiden yhteistyönä. Perustajat yhdistivät solubiologian, insinööritieteiden ja konenäköteknologian osaamisensa kehittääkseen ja markkinoidakseen ainutlaatuisia tuotteita solujen kuvaamiseen ja analysointiin. Yhtiön liiketoiminta keskittyy tuottamaan tutkijoille työvälineitä, joiden avulla he voivat tutkia elävien solujen käyttäytymistä ihanteellisessa ja vakaassa ympäristössä sekä analysoida tulokset automaattisesti. Chip-Man Technologiesin tuotteet ovat käytössä maailmanlaajuisesti solubiologian, kantasolututkimuksen, funktionaalisen genomiikan, in vitro toksikologian ja keinohedelmöityksen aloilla. Yhtiö sijaitsee Tampereella ja työllistää 6 toimihenkilöä. Yhtiöllä on Isossa-Britanniassa kaksihenkinen myyntiorganisaatio. www.chipmantech.com

 

Aura Capital Oy on vuonna 1997 perustettu pääomasijoitusyhtiö. Se on sijoittanut yli 30 yritykseen ja irtautunut 12 yrityksestä. Aura Capital sijoittaa innovatiivisiin käynnistys- ja alkuvaiheen yrityksiin, joilla on poikkeuksellista henkistä pääomaa ja kasvumahdollisuuksia, etenkin ohjelmistokehityksen sekä mobiili-, bio- ja nanoteknologian aloilla. Ensisijoitukset vaihtelevat 500 000 eurosta 1,5 milj. euroon. www.auratum.com

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö. Se sijoittaa valtion omaisuuden myynnistä kertyneitä varoja suomalaisen yritystoiminnan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Teollisuussijoitus sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Kohteena ovat kaikki toimialat. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, yrityksistä versoviin uusiin liiketoimintahankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Yhtiön sijoitusten kokonaismäärä on noin 470 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi

Lisätietoja:

 

– operatiivinen johtaja Juha Korpinen, Chip-Man Technologies Ltd,
matkapuh. 040 545 1883, juha.korpinen (at) chipmantech.com

 

– osakas Matti Hautsalo, Aura Capital Oy,
matkapuh. 040 828 8373, matti.hautsalo (at) auratum.com

– sijoituspäällikkö Heli Kukko, Suomen Teollisuussijoitus Oy
matkapuh. 0400 772 833, heli.kukko (at) teollisuussijoitus.fi