Euroopan investointipankilta 25 miljoonan euron rahoitus suomalaisen MariaDB:n kasvun tueksi

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Rahoituksella on tarkoitus edistää MariaDB:n tuotekehitystyötä, jotta yritys pystyy palvelemaan kasvavaa kansainvälistä suuryritysasiakaskuntaansa. Lisäksi sillä tehostetaan yrityksen myynti- ja markkinointitoimintaa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa. Euroopassa MariaDB:llä on selkeä rekrytointitarve erityisesti Suomessa, jossa yritys aikoo palkata lähitulevaisuudessa tietokantoihin erikoistuneita kehittäjiä.

”EIP:ltä saamamme sijoitus auttaa meitä parantamaan MariaDB:n toimintakykyä ja kehittämään jatkossakin uusia ominaisuuksia, jotka tekevät tuotteestamme markkinoiden helpoimmin käytettävän, laajennettavan ja käyttöönotettavan ympäristöstä riippumatta. Rahoitus on osa monivaiheista strategiaamme vahvistaa MariaDB:tä eri markkina-alueilla, ja se tukee meitä yrityksen seuraavassa kasvuvaiheessa”, kertoo MariaDB:n talousjohtaja Kenneth Paqvalén.

Tietokantamarkkinoilla on käynnissä suuri murros, jossa MariaDB:n kaltaiset uudet toimijat mullistavat alan perinteisiä toimintamalleja nykyaikaisilla, avoimeen lähdekoodiin perustuvilla ratkaisuilla ja haastavat itseään isompia kilpailijoita. Avoimen lähdekoodin tietokantoja otetaan jatkuvasti käyttöön eri puolilla maailmaa: esimerkiksi Telefónican, DBS Bankin ja Teleplanin kaltaiset suuryritykset tavoittelevat säästöjä ja modernisoivat liiketoimintaansa suunnittelemalla it-infrastruktuuriaan uudestaan.

Tietokantamarkkinat kasvavat nopeasti

Markkinatutkimusyhtiö IDC on arvioinut maailmanlaajuisessa ennusteessaan* tietokantamarkkinoiden ylittävän 50 miljardin dollarin rajapyykin vuonna 2017. Vielä vuonna 2015 markkinoiden arvo oli 40 miljardia dollaria. Gartnerin arvion** mukaan taas yli 70 prosenttia uusista yritysten sisäisistä sovelluksista kehitetään avoimen lähdekoodin tietokantojen päälle, ja puolet olemassa olevista kaupallisista tietokannoista vaihdetaan avoimeen lähdekoodiin vuoteen 2018 mennessä.
Eri tietokantavaihtoehtojen käyttöastetta ja suosiota mittaavan DB-engines-palvelun mukaan avoimen lähdekoodin tietokantojen suosio on kasvanut neljässä vuodessa 35 prosentista 46 prosenttiin.

”Uusien, innovatiivisten tuotteiden kehittäminen vaatii jatkuvia investointeja. Olen iloinen siitä, että Euroopan investointiohjelman avulla saatava rahoitus mahdollistaa MariaDB:n kasvuohjelman, johon kuuluvat lisäpanostukset niin tutkimukseen kuin kansainväliseen myyntiin ja markkinointiinkin. Innovaatioiden ja tutkimuksen hyödyntäminen sekä uusien markkinoiden avaaminen auttavat yritystä menestymään kilpailluilla markkinoilla”, sanoo Euroopan komission työllisyydestä, kasvusta, investoinneista ja kilpailukyvystä vastaava varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

EIP myöntää rahoitusta MariaDB:lle nyt ensimmäistä kertaa. Rahoitus on peräisin Euroopan talouden elvyttämiseen tarkoitetusta Euroopan strategisten investointien rahastosta (ESIR).

ESIR-rahastosta ja innovaatiorahoituksesta vastaava EIP:n varapääjohtaja Ambroise Fayolle kertoo pankin olevan mielellään mukana MariaDB:n uraauurtavassa kehitystyössä.
”Näin voimme tukea eurooppalaista ohjelmistoyritystä, jolla on vahvat innovaatiot ja suuri kasvupotentiaali. Juuri siihen Euroopan investointiohjelma pyrkii: tuemme Euroopan globaalia kilpailukykyä edistämällä osaavien ihmisten työllistymistä ja vahvistamme Euroopan asemaa teknologian viennissä”, Fayolle sanoo.

EIP:n lisäksi MariaDB:n taustalla on useita pääomasijoittajia, kuten Intel Capital, California Technology Ventures, Runa Capital, Suomen Teollisuussijoitus, SmartFin Capital sekä OpenOcean. EIP:n rahoitukseen liittyvässä taustatyössä MariaDB:n rahoitusneuvonantajana on toiminut Grannenfelt Finance.

Yhteystiedot medialle:

MariaDB
Kenneth Paqvalén, talousjohtaja
kenneth.paqvalen@mariadb.com
+44 7917 584918

EIP
Alicja Chytla, a.chytla@eib.org, puh. +352 4379 88233
Internet: www.eib.org/press – Lehdistötoimisto: +352 4379 21000 – press@eib.org
Seuraa meitä Twitterissä: @eib

*) IDC: Worldwide Relational Database Management Systems Forecast, 2015.
**) Gartner: Emerging Technology Trends Create Opportunities for DBMS Cost Optimization, 21.4.2016.

 

MariaDB
MariaDB Corporation kehittää maailman nopeimmin kasvavaa avoimen lähdekoodin tietokantaa, MariaDB:tä. MariaDB on oletuksena merkittävissä Linux-jakelupaketeissa kuten Red Hatissä, Ubuntussa ja SUSEssa, joilla on yhteensä yli 60 miljoonaa käyttäjää. MariaDB soveltuu käytettäväksi hybridimallisissa, julkisissa ja yksityisissä pilvissä esimerkiksi Dockerin, Microsoft Azuren, AWS:n ja OpenStackin kaltaisten teknologioiden kanssa. Viimeisen vuoden aikana yritys on kasvattanut tarjoomaansa MariaDB MaxScalella ja MariaDB ColumnStorella, jotka laajentavat entisestään MariaDB:n sovellusmahdollisuuksia suuryrityskäytössä. Yhteisölähtöiseen kehitykseen ja asiakkaiden menestykseen sitoutunut MariaDB on johtava tietokanta, jota kehittäjät suosivat ja johon suuryritykset luottavat.

EIP
Euroopan investointipankki (EIP) on pitkäaikaisia lainoja myöntävä Euroopan unionin rahoituslaitos. Sen omistavat EU:n jäsenvaltiot. Pankki rahoittaa taloudellisesti mielekkäitä investointeja, jotka edistävät EU:n poliittisten päämäärien toteutumista. Vuonna 2016 EIP rahoitti Suomessa toteutettuja hankkeita yhteensä 2,22 miljardilla eurolla, joka oli pankin tähän mennessä suurin lainasumma maassamme.

Euroopan investointiohjelma eli “Junckerin suunnitelma” on yksi EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin tärkeimmistä tavoitteista. Se tukee eurooppalaisia investointeja työllisyyden ja kasvun edistämiseksi. Ohjelman tarkoituksena on hyödyntää entistä tehokkaammin sekä uusia että nykyisiä rahoitusvaroja, poistaa investointien esteitä, lisätä investointihankkeiden näkyvyyttä ja antaa niiden käyttöön teknistä asiantuntemusta.

Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR) on keskeinen osa investointiohjelmaa. Sen myöntämien lainasalkun takausten (first loss guarantee) ansiosta EIP voi investoida entistä useampiin ja enemmän riskiä sisältäviin hankkeisiin. ESIR-rahasto on jo tuottanut näkyviä tuloksia. Sen avulla rahoitettujen hankkeiden ja sopimusten odotetaan saavan aikaan yli 183 miljardin euron kokonaisinvestoinnit ja tukevan yli 427 000 pk-yritystä EU:n kaikissa 28 jäsenvaltiossa.

Syyskuussa 2016 puheenjohtaja Juncker esitti ESIR-rahaston laajentamista lisäämällä sen tehoa, pidentämällä toimintajaksoa ja tukemalla entisestään rahaston vahvuuksia. Uusimmat tiedot ESIR-rahoituksen toimialoista ja kohdemaista löydät täältä.