Finnproteinin soijajalostamo käynnistyy 100 miljoonan euron rahoituskierroksen vauhdittamana

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Finnprotein Oy on kerännyt yhteensä noin 100 miljoonaa euroa Euroopan suurimman pitkälle jalostettujen soijaproteiinituotteiden jalostuslaitoksen rakentamiseen Uuteenkaupunkiin. Rahoituskierrokseen osallistuivat pääomasijoittajina Varma, Pontos, Etera ja Teollisuussijoitus sekä muina rahoittajina Nordea, Pohjola ja Finnvera.

Tähän asti hanketta on rahoittanut yhtiön omistaja Renaissance Partners. Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski on myös vahvasti tukenut hankkeen etenemistä ja uskoo sen antavan kaupungin yritystoiminnalle pitkäkestoisen piristysruiskeen.   

”Tämä on tärkeä päivä Finnproteinille. Nyt rahoituksen järjestyttyä voimme aloittaa laitoksen teknisen toteutuksen ja organisaation rakentamisen. On hienoa, että suomalainen yhtiö saa suomalaisia omistajia”,kommentoi Finnproteinin toimitusjohtaja Mikko Nordberg rahoituskierroksen tulosta.

Finnprotein jalostaa soijaproteiinia rouheeksi eläinrehuteollisuudelle ja pitkälle jalostetuiksi tuotteiksi elintarviketeollisuudelle sekä biopolttoaineeksi. Yhtiö toimittaa soijaproteiinia Suomeen ja vientimarkkinoille. Täydellä kapasiteetilla toimiessaan laitos voi prosessoida 400 000 tonnia soijapapuja vuodessa. Tällöin sen liikevaihto olisi noin 200 miljoonaa euroa, ja se työllistäisi suoraan ja välillisesti satoja henkilöitä Uudessakaupungissa.

”Finnprotein osuu lupaavaan markkinapotentiaaliin. Soijaproteiini on erittäin proteiinipitoinen raaka-aine sekä kestävä ja kustannustehokas vaihtoehto eläinrehu- ja elintarviketeollisuuden käyttämälle eläinproteiinille”, sanoo Pontos Groupin toimitusjohtaja Kai Becker. ”Sijoittamalla yhtiöön olemme edistämässä merkittävää teollista hanketta Suomessa. Odotamme hankkeen lisäävän Uudenkaupungin seudun työllisyyttä sekä tuottavan kannattavaa ja kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa”, jatkaa Teollisuussijoituksen sijoitusjohtaja Heikki Vesterinen.

”Olemme innolla tuomassa tätä tärkeää teknologiaprojektia Suomeen. Pyrimme luomaan kestäviä kumppanuussuhteita kaikissa sijoituksissamme ympäri maailmaa. Tämä sopimus tuo yhteen kansainvälisen pääoman ja vahvat suomalaiset instituutiot”, kertoo Renaissance Partnersin toimitusjohtaja Chris Baxter.

Ulkomaisia investointeja Suomeen hankkiva Invest in Finland verkotti hankkeen ulkomaisen sijoittajan suomalaisiin toimijoihin. ”Olemme tyytyväisiä, että Suomi valikoitui soijajalostamon sijaintipaikaksi. Investoinnilla on merkittäviä kansallisia vaikutuksia jo alkuvaiheessaan. Huomattavien taloudellisten ja työllisyysvaikutusten lisäksi investointi tuo Suomeen uutta korkeaa teknologiaa ja osaamista”, toteaa Invest in Finlandin verkostojohtaja Atso Vainio.

Hankkeen rakennusurakoitsijana toimii SRV Rakennus Oy.

Lisätietoja:

Mikko Nordberg, toimitusjohtaja, Finnprotein
puh: +358 440 321 003, sähköposti: mikko.nordberg@finnprotein.fi

Rob Reid, Head of Proprietary Investments, Renaissance Partners
puh: +7 (495) 258-7777 x4839, sähköposti: pr@rencap.com

Risto Autio, pääomasijoitusjohtaja, Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
puh: +358 10 244 3230, sähköposti: risto.autio@varma.fi

Kai Becker, toimitusjohtaja, Pontos Group
puh: +358 50 307 3734, sähköposti: kai.becker@pontos.fi

Elina Tourunen, Head of Private Equity and Debt, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera
puh: +358 44 5343047, sähköposti: elina.tourunen@etera.fi

Heikki Vesterinen, sijoitusjohtaja, Suomen Teollisuussijoitus Oy
puh: +358 40 508 8558, sähköposti: heikki.vesterinen@teollisuussijoitus.fi

Atso Vainio, verkostojohtaja, Invest in Finland
puh. +358 10 773 0306, sähköposti: atso.vainio@investinfinland.fi 

 

Finnprotein rakentaa soijaprosessointilaitosta Uuteenkaupunkiin toimittamaan soijaproteiinia eläinrehu- ja elintarviketeollisuudelle. www.finnprotein.fi

Renaissance Partners on Renaissance Groupin sijoitusyhtiö, jolla on 750 milj. USD:llä sijoituksia Itä-Euroopassa ja Afrikassa. Finnprotein on Renaissance Partnersin ensimmäinen sijoituskohde Suomessa. www.rengroup.com

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen suurin työeläkeyhtiö ja sijoittaja. Yhtiö vastaa lähes 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2010 Varman maksutulo oli 3,7 miljardia euroa, ja se maksoi eläkkeitä 4,0 miljardia euroa. Yhtiön sijoitusten arvo oli syyskuun 2011 lopussa 31,2 miljardia euroa. www.varma.fi

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera vakuuttaa yksityisalojen työntekijöitä ja yrittäjiä. Se huolehtii työntekijöiden ja yrittäjien eläketurvasta ja edistää työhyvinvointia. Vakuutettuja Eteralla oli 212 000 vuonna 2010. Eläkkeitä Etera maksaa yli miljardi euroa vuonna 2011.  Eläkevaroja turvaavia sijoituksia sillä oli syyskuun lopussa 5,2 miljardia euroa. Lue lisää osoitteesta www.etera.fi.

Pontos on yksityinen pääoma- ja kiinteistösijoitusyhtiö, joka toimii Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä. www.pontos.fi

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka edistää pääomasijoitustoiminnan keinoin suomalaista yritystoimintaa, työllisyyttä ja talouden kasvua. Yhtiö sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, kansainvälistymiseen, yrityksistä versoviin uusiin liiketoimintahankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Kohteena ovat kaikki toimialat. Teollisuussijoituksen sijoitukset ovat noin 660 miljoonaa euroa.
www.teollisuussijoitus.fi

Invest in Finland – Palvelu- ja asiantuntijaorganisaatio, joka hankkii ulkomaisia yrityksiä Suomeen. Työ- ja elinkeinoministeriön alainen ja rahoittama yksikkö, jonka toiminnan tavoitteena on vahvistaa osaamiskeskittymiä, lisätä työllisyyttä ja yritysten kansainvälistymistä. www.investinfinland.fi