Hehkulamput korvaaviin kirkasvaloledeihin 5 miljoonan euron jatkosijoitus

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Tanskalainen Via Venture Partners, Suomen Teollisuussijoitus Oy ja VNT Management Oy ovat sijoittaneet yhteensä viisi miljoonaa euroa suomalais-saksalaiseen kirkasvaloledejä kehittävään OptoGaN Oy:öön. Via Venture Partners tuli rahoituskierrokselle uutena sijoittajana, Teollisuussijoitus ja VNT Management tekivät jatkosijoitukset.

OptoGaN tähtää kirkasvaloledien hinta- ja markkinajohtajaksi. Nyt saadun pääoman yhtiö aikoo käyttää ledien esittelemiseen kansainvälisille markkinoille.

Ledit tulevat korvaamaan hehkulamput valaistuksessa. OptoGaNin patentoidulla teknologialla ledit on saatu hyvin kirkkaiksi ja valmistuskustannuksiltaan edullisiksi. Led-lamput kuluttavat 10-12 kertaa vähemmän energiaa kuin perinteiset hehkulamput, ja kaksi kertaa vähemmän kuin energiansäästölamput. Led-lamppujen käyttöikä on noin 15 vuotta ja niiden valonsävy on sama kuin auringon. Hehkulamppujen korvaaminen kokonaan led-lampuilla vähentäisi maailmanlaajuista energiankulutusta arviolta 15 prosentilla, ja säästäisi siten ympäristöä merkittävästi kasvihuonekaasuilta.

– Olemme erittäin iloisia saamastamme pääomasta ja sijoittajiemme mukanaan tuomasta osaamisesta. Olemme vakuuttuneita siitä, että niiden avulla saavutamme kunnianhimoiset tavoitteemme ja nousemme ledien johtavaksi tuottajaksi, sanoo OptoGaNin toimitusjohtaja Bernd Meyer.

– OptoGaNilla on avaimet kädessään hehkulamppujen korvaamiseksi led-lampuilla valaistuksessa. Maailman kiinnostus kohdistuu nyt energiansäästöön, ja meillä on suuret odotukset OptoGaNiin tekemäämme sijoitusta kohtaan, jatkaa Via Venture Partnersin johtaja Peter Thorlund Haahr, josta tulee myös OptoGaNin hallituksen jäsen.

– VNT Management on keskittynyt jo vuosia uusiutuvia ja energiaa säästäviä teknologioita kehittäviin yhtiöihin, ja sijoitimme OptoGaNiin jo sen alkuajoista lähtien. Ledeillä on yleisvalaistuksessa valtavat markkinanäkymät, ja uskomme yhtiön vahvaan osaamiseen ja kehittyneeseen teknologiaan pohjautuvaan menestykseen, perustelee VNT Managementin toimitusjohtaja, OptoGaNin hallituksen puheenjohtaja Veijo Karppinen.

– OptoGaN on malliesimerkki aidosti globaalista teknologia-startupista. Yhtiö ja sen teknologia ovat syntyneet Teknillisen korkeakoulun, venäläisen tutkijatiimin ja saksalaisen puolijohdeosaamisen läheisessä yhteistyössä, kertoo sijoitusjohtaja Antti Kummu Teollisuussijoituksesta.


OptoGaN Oy
on kirkasvaloledejä kehittävä suomalais-saksalainen yhtiö, joka tähtää hehkulamput korvaavien ledien johtavaksi valmistajaksi. Yhtiön perustivat vuonna 2004 kaksi venäläisfyysikkoa. OptoGaNilla on tutkimuslaboratorio Teknillisessä korkeakoulussa Espoossa ja pilottituotantolaitos Dortmundissa, Saksassa.

Via Venture Partners on tanskalainen pääomasijoitusrahasto, joka sijoittaa pohjoismaisiin ICT-alan kasvuyrityksiin. Alkuvuonna 2006 perustettu rahasto hallinnoi 130 miljoonan euron sijoituksia ja ICT-alan suurimpia pohjoismaisia toimijoita. www.viaventurepartners.com

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö. Se sijoittaa valtion omaisuuden myynnistä kertyneitä varoja suomalaisen yritystoiminnan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Teollisuussijoitus sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan yrityksiin, kaikille toimialoille. Teollisuussijoituksen sijoitusten ja sijoitussitoumusten määrä on noin 360 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi

VNT Management Oy on keskittynyt sijoittamaan uusiutuvan energian, hajautetun voimantuotannon, energian säästön ja puhtaiden teknologioiden alueelle. VNT Management hallinnoi sijoituksiaan Power Fund I -pääomasijoitusrahaston avulla. Tällä hetkellä noin 17 miljoonan euron rahaston suurimmat sijoittajat ovat globaaleja tehoelektroniikkayhtiöitä ja suomalaisia instituutioita. www.vntm.com


Lisätietoja:

toimitusjohtaja Bernd Meyer
OptoGaN Oy
puh. +49 231 477 30400, etunimi.sukunimi@optogan.com

johtaja Peter Thorlund Haahr
Via Venture Partners A/S
puh. +45 2810 1795, pth@viaventurepartners.com

sijoitusjohtaja Antti Kummu
Suomen Teollisuussijoitus Oy
puh. 050 432 4486, etunimi.sukunimi@teollisuussijoitus.fi