ICEYE-satelliittiyhtiölle 29 miljoonan euron rahoitus – tavoitteena 9 laukaisua ennen vuoden 2019 loppua

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Kuva: ICEYE, havainnekuva tutkakuvantamisen satelliitista ICEYE-X2

Suomen ensimmäinen kaupallinen satelliitti, ICEYE-X1, laukaistiin tammikuussa. Avaruusala seurasi onnistunutta laukaisua jännityksellä, sillä ICEYE-X1 on myös maailman ensimmäinen tutkakuvantamisen satelliitti, joka on mahdutettu alle 100 kiloa painavaan kokonaisuuteen. Alkujaan Aalto-yliopistosta ponnistanut ICEYE käyttää rahoituskierroksen varoja mm. uusien kaupallisten käyttökohteiden palvelukehitykseen, satelliittiteknologiansa jalostamiseen sekä satelliittien laukaisuihin.

”Rahoituksen avulla luodaan maailman kattavin verkosto tutkakuvantavia satelliitteja jo ensi vuoden loppuun mennessä”, kertoo Pekka Laurila, toinen ICEYE:n perustajista sekä informaatiopalveluiden johtaja. ”Useammilla satelliiteilla varmistetaan, että asiakkaan valitsemasta paikasta maapallolta voidaan ottaa kuvia entistä tiuhempaan tahtiin. Tutkakuvantavien satelliittien verkostolla tulee olemaan merkittävät kansainväliset markkinat.”

Suurimman osan ajasta käytännössä kaikkia maa- ja merialueita verhoaa joko pilvet tai yöstä johtuva pimeys. Optista kamerateknologiaa käyttävät satelliitit eivät näiden olosuhteiden aikana pysty tuottamaan yhtä hyödyllistä informaatiota maan pinnalla tapahtuvista asioista. ICEYE:n synteettisen-apertuurin tutka (SAR) kuvantaa myös pilvien läpi, eikä se tarvitse auringonvaloa kuvien tuottamiseen. ICEYE auttaa sekä valtioita että kaupallisia toimijoita luotettavan ja usein päivittyvän tiedon avulla. Tälle informaatiolle on laaja kansainvälinen kirjo käyttäjiä muun muassa merenkulussa, vakuutusalalla, energia-alalla sekä turvallisuusalalla. ICEYE:n nimi tulee arktisen merenkulun käyttöön tarkoitetusta jäätietopalvelusta.

”ICEYE on kehittänyt satelliittiteknologian, josta on unelmoitu jo kymmeniä vuosia, mutta jota on luultu mahdottomaksi toteuttaa,” kertoo Rohit Sharma, True Ventures partneri sekä ICEYE:n hallituksen jäsen. ”Olemme innoissamme jo kolme vuotta kestäneestä yhteistyöstämme ICEYE:n kanssa, erityisesti koska yritys on muuttamassa tapaa, jolla satelliiteista saatua informaatiota pystytään hyödyntämään.”

Yhtiö lähettää avaruuteen tänä vuonna vielä 2 uutta satelliittia. Ennen vuoden 2019 loppua kiertoradalle lähetetään seuraavat 7. Yrityksellä on suunnitelmissa tuottaa kuvia mistä tahansa maapallon sijainnista keskimäärin kolmen tunnin välein, kun yhteensä vielä suurempi, 18 satelliitin ryhmä on laukaistu.

”ICEYE:n teknologia mahdollistaa korkeatasoisen satelliittikuvantamisen kustannustehokkaasti. Se avaa datalle käyttömahdollisuuksia, jotka eivät ole olleet perinteisellä satelliittiteknologialla taloudellisesti perusteltuja. Yhtiö on kyennyt houkuttelemaan omistajiksi ja neuvonantajiksi poikkeuksellisen korkean profiilin osaajia, jotka tuovat merkittävää lisäuskottavuutta yhtiön suunnitelmien toteutumiselle. On erittäin hienoa olla osana ICEYE:n tarinaa”, sanoo Tesin sijoitusjohtaja Jussi Sainiemi.

ICEYE on koonnut tähän mennessä yhteensä yli 45 miljoonan euron rahoituspohjan, johon on yrityksen alkuvaiheissa osallistunut pääomasijoittajien lisäksi myös Business Finland (Tekes) sekä Euroopan komission H2020-rahoitusmekanismi. Yhtiö työllistää noin 70 henkilöä pääasiassa Espoossa. Yhtiöllä on toimintaa myös Puolassa ja Yhdysvalloissa.

Lisätietoja:

Median yhteydenotot:
Aubrey Lerche
Barokas PR for ICEYE
press@iceye.fi

Jussi Sainiemi, sijoitusjohtaja, Tesi
+358 40 564 4660
jussi.sainiemi@tesi.fi 

ICEYE antaa sekä valtioille että yksityisille yrityksille työkaluja parempaan päätöksentekoon. Yritys tuottaa luotettavaa satelliittikuvantamista mistä päin maailmaa tahansa kolmen tunnin välein. ICEYE ratkaisee puuttuvan informaation haasteita uuden avaruusteknologian ja uudenlaisten palvelumallien avulla. Yrityksen tutkakuvantamisen satelliiteilla tuotetaan kuvia maasta ja merestä riippumatta sääolosuhteista ja myös yön pimeydessä. Käyttäjäkunta yrityksen palveluille on laaja, sisältäen esimerkiksi merenkäynnin yrityksiä, vakuutus- sekä rahoitusalan toimijoita, sekä turvallisuuspalveluiden tuottajia. ICEYE on ensimmäinen organisaatio maailmassa, joka on onnistunut valmistamaan sekä laukaisemaan alle 100kg painavan tutkakuvantamisen satelliitin. Lisätietoja: www.iceye.com

Founded in 2005, True Ventures is a Silicon Valley-based venture capital firm that invests in early-stage technology startups. With more than $1.4 billion under management, True provides seed and Series A funding to the most talented entrepreneurs in today’s fastest growing markets. The firm maintains a strong community that supports founders and their teams, helping True companies achieve higher levels of success and impact. To date, True has helped more than 250 companies launch and scale their businesses, creating over 10,000 jobs worldwide. To learn more about True Ventures, visit www.trueventures.com

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on pääomasijoitusyhtiö, joka tekee kannattavaa ja vastuullista sijoitustoimintaa ja luo arvoa päivästä yksi. Hallinnoitavat pääomasijoituksemme ovat 1,2 miljardia euroa ja sijoituskohteenamme on suoraan ja rahastojen kautta yli 700 yritystä. Autamme Suomea seuraavalle yrittäjyyden, kasvun ja kansainvälistymisen tasolle. Seuraa menestystarinoita www.tesi.fi ja @TesiFII