Kotimaiset sijoittajat vauhdittavat ZIPic Oy:n kasvua – Elektroniikkamoduulien tuotanto käynnistyy Tampereella

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

ZIPic Oy aloittaa Tampereella miniatyyrikokoisten elektroniikkamoduuleiden valmistuksen. Tuotannon puhdastilat ja pitkälle automatisoitu tuotantolinja valmistuvat Tampereen Hervantaan tänä syksynä. Investoinnin arvo on noin miljoona euroa.

ZIPic Oy:ssa on toteutettu omistusjärjestely, jolla pääomasijoittajien Sentica Partners Oy:n, Holtron Ventures Ltd:n ja Suomen Teollisuussijoitus Oy:n hallinnoimat rahastot sekä Minutor Oy:n toimitusjohtaja Reijo Paajanen tulevat ZIPic Oy:n osakkaiksi. Yhtiön osakkaina ovat edelleen myös yrityksen perustajat Raimo Mäkelä, Klaus Turhanen ja Sampo Aallos sekä Tero ja Noora Ristolainen. Omistusjärjestelyn lisäksi ZIPicin resursseja vahvistaa Tekesiltä, Finnveralta ja TE-keskukselta saatu rahoituspanostus. Rahoituspaketti on kokonaisuudessaan lähes 3 miljoonaa euroa.

Raimo Mäkelä on nimitetty ZIPic Oy:n toimitusjohtajaksi. Klaus Turhanen toimii teknologiajohtajana ja Sampo Aallos tuotannosta vastaavana johtajana.


Tutkimustieto kaupalliseksi tuotteeksi

Vuonna 2004 perustetun ZIPic Oy:n tuotteet ovat toiminnallisia elektroniikkamoduuleita. Tuote kaupallistaa Tampereen Teknillisessä Yliopistossa kehitettyä System in Package (SIP) –valmistusmenetelmää. Teknologialla voidaan pienentää ja keventää tuote murto-osaan tavanomaisiin valmistusmenetelmiin verrattuna sekä parantaa luotettavuutta. ZIPicin tuotteissa useita ohuita komponenttikerroksia pinotaan päällekkäin. Näin syntyvä moduuli on toiminnallinen kokonaisuus ja samalla myös helposti uudelleen käytettävä komponentti. Monimutkainen sovellus voidaan rakentaa muutamasta rakennelohkosta. Se nopeuttaa suunnittelua ja tuotevariointia. Mikromoduulin tyypillinen pinta-ala on parikymmentä neliömillimetriä ja korkeus noin millimetri. Teknologian erityisiä etuja ovat tuotteen hyvä testattavuus valmistusvaiheessa ja kustannustehokkuus.

ZIPicin ensimmäisiä tuotteita ovat kideoskillaattorit, joiden testisarjat ovat jo valmistuneet. Tuotteissa käytetään Micro Analog Systems Oy:n kehittämiä oskillaattoripiirejä. Loppukäyttökohteita ovat mm. erilaiset tietoliikennelaitteet kuten laajakaistamodeemit, tukiasemat ja langattomat verkkotuotteet ja päätelaitteet, esimerkiksi matkapuhelimet. Jatkossa yritys valmistaa sekä omia tuotteita että asiakkaille kehitettyjä sovelluksia.

Ensimmäisen tuotantolinjan kapasiteetti on noin kymmenen miljoonaa moduulia vuodessa. Yritys panostaa vahvasti kasvuun sekä tuotannossa että suunnittelussa.

Yritys suuntaa maailmanlaajuisille markkinoille, erityisesti Yhdysvaltoihin ja Aasiaan. Suuret komponenttivalmistajat hyödyntävät ZIPicin tuotteita omien tuotteidensa osina.

Toimitusjohtaja Raimo Mäkelän mukaan osaamisen ja pitkälle automatisoidun tuotannon ansiosta elektroniikkamoduuleita pystytään valmistamaan Suomessa kilpailukykyisesti. Menetelmien ja tuotantoprosessin kehittäminen on tärkeä osa tuoteinnovaatiota, joka on laajasti patentein suojattu.

Mäkelän mukaan Tekesin teknologiayhtiön perustamislaina mahdollisti prototyyppien valmistuksen. Yrityksen nyt saama rahoituspaketti varmistaa nopean liikkeellelähdön.

– Halusimme rahoittajiksi nimenomaan suomalaiset pääomasijoittajat. Tällä halutaan varmistaa, että yrityksen tietotaito säilyy Suomessa, Mäkelä sanoo.


Uusteollistumisen malliesimerkki

– ZIPic on kaupallistanut yliopistossa kehitetyn innovaation menestyksekkäästi. Yrityksen tuote ja teknologiaosaaminen ovat ainutlaatuiset. Hyvin harvassa hankkeessa on tässä vaiheessa valmis tuote ja hyvät verkostot kansainvälisille markkinoille. Yrittäjillä on pitkä kokemus mikroelektroniikan alalta – tutkimuksesta, innovaatioiden kaupallistamisesta sekä kansainvälisestä markkinoinnista ja kaupasta. Sijoittajan näkökulmasta kokonaisuus on juuri sitä, mihin nyt halutaan panostaa, sanovat sijoitusjohtaja Lasse Grönlund Sentica Partners Oy:stä ja toimitusjohtaja Sami Lampinen Holtron Ventures Oy:stä.

– ZIPicin elektroniikkamoduuli on hyvä esimerkki tuotteesta, jota voidaan Suomessa tehdä kilpailukykyisesti. Tämä on mahdollista korkean teknologisen osaamisen ja pitkälle automatisoidun tuotannon ansiosta. Eri rahoittajatahojen vahva yhteinen panostus takaa yritykselle kunnolliset lähtökohdat kansainvälisille markkinoilla, johtaja Reijo Paajanen arvioi.

– ZIPic edustaa uusteollistumista, korkean osaamisen tuotannollista toimintaa, jota Suomessa nyt kipeästi tarvitaan työvoimavaltaisen tuotannon siirtyessä halvemman kustannusten maihin. Yritys sopii hyvin Teollisuussijoituksen strategiaan, jonka tavoitteena on luoda uusia suomalaisia kasvuyrityksiä, sanoo johtaja Henri Grundstén Teollisuussijoitus Oy:stä. Grundsténin mukaan tärkeää on, että yrityksen rahoittajina on useita vahvoja tahoja, jotka edustavat sekä yksityistä että julkista pääomaa.

Sentica Partners Oy on pk-yritysten johtava pääomasijoittaja ja kehittäjäkumppani Suomessa. Yhtiö muodostui Sentio Invest Oy:n ja Teknia Invest Oy:n fuusioiduttua kesällä 2004. Yhtiöllä on nykyään toimipisteet Kuopiossa, Tampereella, Lahdessa, Joensuussa, Mikkelissä ja Vantaalla. Sentica Partners Oy hallinnoi 83 miljoonan euron sijoitusvaroja 13 eri rahaston kautta. Yhtiöllä on tällä hetkellä yli 100 sijoituskohdeyritystä. www.sentica.fi

Holtron Ventures Oy on kotimainen, aikaisen vaiheen informaatio- ja kommunikaatioteknologiayhtiöihin keskittyvä pääomasijoitusyhtiö. Holtron Ventures toimii aktiivisesti kohdeyhtiöidensä kehittämisessä. Vuonna 1999 perustettu Holtron Ventures Oy hallinnoi kolmea eri pääomarahastoa.

Suomen Teollisuussijoitus Oy on pääomasijoitustoimintaa harjoittava valtionyhtiö, joka toimii kauppa- ja teollisuusministeriön alaisuudessa. Teollisuussijoitus edistää uusien innovaatioiden tuotteistamista ja kaupallistamista rahoittamalla pääomasijoituksin siemen- ja kasvuvaiheessa olevaa suomalaista yritystoimintaa. Yhtiön suorat sijoitukset yrityksiin edistävät yritysten kehittämiseen liittyviä huomattavia investointeja, yritysjärjestelyjä ja uusien merkittävien teollisten hankkeiden käynnistämistä. Yhtiön voimassa olevat sijoitukset ja sijoitussitoumukset 30.6.2005 olivat 279 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Raimo Mäkelä, ZIPIC OY
p. 0400 670 697, sähköposti: raimo.makela@zipic.fi

Kuva-aineistoa saatavilla ZIPIC Oy:stä, yhteydet Sampo Aallos
p. 020 759 9900, sähköposti: sampo.aallos@zipic.fi

Sijoitusjohtaja Lasse Grönlund, SENTICA PARTNERS OY
p. 040 559 6102, sähköposti: lasse.gronlund@sentica.fi
www.sentica.fi

Toimitusjohtaja Sami Lampinen, HOLTRON VENTURES OY
p. 040 520 5295, sähköposti: sami.lampinen@holtronventures.com

Johtaja Henri Grundstén, SUOMEN TEOLLISUUSSIJOITUS OY
p. 050 431 0840, sähköposti: henri.grundsten@teollisuussijoitus.fi
www.teollisuussijoitus.fi