Hygieenisyyden ja biologisen turvallisuuden lisäksi lait ja standardit vaativat elintarviketuottajia testaamaan valmistetut tuotteensa myös vaarallisten vierasesineiden varalta. Tällaisia vierasesineitä ovat esimerkiksi elintarvikkeiden valmistusprosessin aikana tehtaan laitteista irronneet metallinkappaleet, jotka ovat prosessissa ajautuneet elintarvikeainesosien sekaan. Pahimmillaan tällainen vierasesine voi aiheuttaa jopa tukehtumisen. Tämän vuoksi maailmassa on kasvava tarve laaduntarkastuslaitteille, jotka varmistavat elintarvikkeiden turvallisuuden.
Maailman suurimmat elintarvikkeiden tuottajamaat ovat Kiina, Intia ja Yhdysvallat, mutta lähes kaikissa maissa on merkittävää elintarviketeollisuutta. Elintarviketurvallisuus on yhä isommassa roolissa erityisesti sellaisissa maissa, joilla on nopeasti kasvava elintarviketeollisuus. Tämän on huomannut myös Mekitec Oy:n toimitusjohtaja Antti Sivula.
”Me olemme panneet yllättyneinä merkille, että meille asiakkaina perinteisesti suurten maiden kuten, Suomi, USA, Kiina ja Saksa rinnalle on noussut maita, joihin Suomesta on perinteisesti ollut vain vähän vientiä. Juuri päättyneellä tilivuonna Suomen jälkeen suurimmaksi maaksi asiakkaidemme joukossa nousi Filippiinit, kolmanneksi Meksiko ja lähellä perässä kuudennella sijalla on Turkki. Nämä maat, joissa on vahva vientiin suuntautunut pakattujen tuotteiden elintarviketeollisuus ja vielä lisäksi suuri väestöpohja ilmiselvästi panostavat elintarviketeollisuuden turvallisuuteen.”
Elintarviketeollisuuden turvallisuustrendiä ajavat vahvasti globaalit jättiyritykset kuten Nestle, Unilever ja Mars. Näillä yrityksillä on paljon tuotantoa myös kehittyvissä maissa ja he käyttävät kasvavassa määrin rahaa ja resursseja brändinsä ja imagonsa suojelemiseksi turvallisuus- ja laatuongelmilta. Perimmäisenä syynä on takaisinvedosta koituvat kustannukset, joista osaa on lähes mahdoton arvioida, kuten brändille koitunut haitta. Esimerkiksi vuonna 2015 Yhdysvalloissa Kraft Foods joutui vetämään markkinoilta 242 000 pakkausta makaronivalmistetta, koska joistakin pakkauksista löytyi epämääräisiä metallikappaleita (Washington Post, 18.3.2015). Ymmärrettävästikin tällaiset uutiset saavat asiakkaat huolestumaan ja myynti kärsii. Lisäksi valtavat tuotetakaisinvedot saattavat aiheuttaa miljoonien tappiot. Yhdysvaltalaisen FoodOnline–julkaisun mukaan jo vuosia sitten elintarviketeollisuuden takaisinvetojen kustannus oli keskimäärin 10 miljoonaa dollaria. Suurimmat heidän raportoimansa takaisinvetokustannukset ovat olleet 100 miljoonan dollarin luokkaa.
Mekitecin röntgentarkastusjärjestelmät on tarkoitettu nimenomaan vierasesineiden tunnistamiseen ja niistä johtuvien tuotetakaisinkutsujen välttämiseen. Menestyksekäs toiminta tällä teollisuudenalalla vaatii globaaliin toimintaan pystyvää tehokasta organisaatiota. ”Mekitec on sitoutunut toimimaan kaikkien näiden suurten asiakkaiden kanssa globaalisti, vaikka jakelukanavan rakentaminen kattamaan Filippiinit, Meksiko, Turkki ja joukko muita epätavallisempia vientimaita onkin vaativaa sekä kallista. Jatkuvan kasvumme rahoittamiseksi olemmekin parhaillaan keräämässä yli 2 miljoonan euron kasvurahoituspakettia yhteistyössä Invesdor–joukkorahoitusyrityksen kanssa”, sanoo Sivula.
Mekitec on kasvava oululaisyritys, joka on jo toimittanut yli 700 kappalaitetta elintarviketeollisuuden röntgentarkastuslaitetta reiluun 40 maahan. Mekitecin liikevaihto ylitti vuonna 2017 5 miljoonaa euroa ja Mekitec työllistää globaalisti noin 50 henkilöä.
Lisätietoja:
marketing@mekitec.com
Mekitecin osakeanti Invesdorin sivuilla: https://www.invesdor.com/fi/pitches/928
Mekitec lyhyesti:
Mekitecillä ja sen avainhenkilöillä on vahvat juuret röntgenteknologiassa ja tuotekehityksessä. Kun he päättivät keskittää osaamisensa ja kehittää röntgentarkastuslaitteen vastaamaan nimenomaan elintarviketeollisuuden tarpeita, syntyi ainutlaatuinen MEKI-röntgentarkastuslaite. Laitteita on tähän mennessä toimitettu jo yli 40 maahan.
MEKI-konseptin ydinidea on tarjota elintarviketuottajille tehokasta, kompaktia ja käyttäjäystävällistä röntgenlaadunvalvontaa. Laitteet ovat pienikokoisia, joten ne mahtuvat helposti jokaiseen tuotantolinjaan ja näin ollen säästävät tehokasta tuotantotilaa. Käyttöliittymää on kehitetty yhdessä eri elintarviketuottajien kanssa, jotta heidän todelliset tarpeet on huomioitu ja käyttäjäystävällisyys taattu.
Mekitecin tuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä kaksi röntgenlaitetta, jotka vastaavat elintarviketurvallisuuden vaateisiin täysin automatisoidun laadunvalvonnan osalta. Röntgenlaadunvalvontajärjestelmä tutkii ja havaitsee, mikäli ruokatuotteessa on sinne kuulumattomia vierasesineitä. Laite analysoi myös muita laadullisia tekijöitä, kuten oikea täyttöaste tai puuttuva osa (esim. maustepussi nuudelipaketissa). Lisäksi laitteeseen integroitavat tuotehylkääjät poistavat virheelliset tuotteet automaattisesti tuotantolinjalta. Mekitecin laadunvalvontaratkaisut tarjoavat asiakkaillensa kustannustehokasta laadunvalvontaa ilman kompromisseja!