Meyer Turku aloittaa toimintansa – kahden risteilylaivan tilaus varmistui

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Suomen valtio ja saksalainen laivanrakennusyhtiö Meyer Werft ovat ostaneet STX Finland Oy:n koko osakekannan STX Europe Ltd:ltä. Meyer Werft ja Suomen valtio julkistivat alustavan yritysostosopimuksensa 4. elokuuta 2014. Nyt vielä jäljellä olleet kaupan toteutumisen ehdot ovat täyttyneet: Saksalaiset kilpailuviranomaiset ovat hyväksyneet yritysoston tarkastuksensa jälkeen. Kaupallisten pankkien kanssa on myös päästy sopimukseen alusten rakennusaikaisesta rahoituksesta.

Uuden yhtiön nimi on Meyer Turku Oy.

Samanaikaisesti vahvistui saksalaisen TUI Cruises yhtiön kahden uuden risteilyaluksen tilaus Meyer Turulta. Alukset ovat sisaraluksia Turun telakalta toukokuussa 2014 luovutetulle Mein Schiff 3 -alukselle ja toukokuussa 2015 valmistuvalle Mein Schiff 4 -alukselle. Uusien tilausten suoran työllisyysvaikutuksen arvioidaan olevan vähintään 10 000 henkilötyövuotta. Alukset toimitetaan vuosina 2016 ja 2017. Sopimuksessa on myös optio kahdelle lisäalukselle, joiden toimitukset tapahtuisivat vuosina 2018 ja 2019.

Meyer Werft on Meyer Turku Oy:n teollinen enemmistöomistaja, joka kantaa 70 prosentin omistuksellaan päävastuun telakan toiminnasta ja sen kehittämisestä. Suomen valtion omistusosuus yhtiöstä on Teollisuussijoituksen kautta 30 prosenttia. Ostajaosapuolet ovat pääomittaneet uutta telakkayhtiötä, mikä muodostaa vahvan pohjan toiminnan kehittämiselle.

Meyer Werft on perheyhtiö, jolla on seitsemän sukupolven ja yli 200 vuoden kokemus laivanrakennuksesta. Meyer Werftin toimitusjohtaja Dr. Jan Meyer aloittaa myös Meyer Turku Oy:n toimitusjohtajana.

”Meillä on nyt hieno tilaisuus tehdä Turun telakasta jälleen vahva. Se ei tule olemaan helppoa – kilpailu alallamme pysyy intensiivisenä. Turusta löysimme kuitenkin vahvan ja työlleen omistautuneen tiimin. Meillä on paljon oppimispotentiaalia toinen toisiltamme, mikä hyödyttää kaikkia telakoitamme Papenburgissa, Warnemündessa ja Turussa. Meidän on vain tehtävä lujasti töitä ja parannettava jatkuvasti tuottavuuttamme. Ainoastaan siten voimme varmistaa, että pystymme jatkamaan Turun telakan hienoa perinnettä lukuisia vuosia eteenpäin”, Jan Meyer sanoi.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori oli tyytyväinen yritysoston toteutumiseen ja totesi: ”Suomalaisten telakoiden tietotaidon säilyminen on todella tärkeää koko eurooppalaisen meriteollisuuden kannalta. Kyseessä on korkean teknologian osaaminen. Meillä on suuret odotukset Turun telakkaan tekemämme tärkeän sijoituksen suhteen”.

Turun telakka kykenee rakentamaan kaikkia alustyyppejä, mutta tulee erikoistumaan risteilyaluksiin, autolaittoihin ja erikoisaluksiin.

 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Tanja Sabell, Communication Manager, Meyer Turku Oy, tel. +358 (0)41 4488 740

www.meyerturku.fi

 

Meyer Turku Oy on yksi Euroopan johtavista telakkayhtiöistä, jonka omistaa Meyer Werft (70 %) ja Suomen valtion Teollisuussijoitus (30 %). Telakka Turussa työllistää 1,350 henkilöä. Yhtiö on erikoistunut risteilijöiden, automatkustaja-alusten sekä erityisalusten rakentamiseen. Meyer Turun tytäryhtiöitä ovat Piikkio Works Oy, joka rakentaa hyttejä, Shipbuilding Completion Oy,joka tarjoaa laivoihin yleistentilojen sisustusratkaisuja, ja ENGn’D Oy, joka on laiva- ja offshore suunnittelupalveluita tarjoava yritys.