Rönsyistä tuottoa: Verso Capitalin uusi rahasto ostaa liiketoimintoja ja rakentaa uusia kasvuyrityksiä

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Verso Capital on perustanut uuden 100 miljoonan euron pääomasijoitusrahaston, joka keskittyy sijoittamaan yrityksistä irrotettaviin liiketoimintoihin. Useilla toimialoilla toimiva rahasto etsii sijoituskohteikseen suurten yritysten sisältä 5-50 miljoonan euron liikevaihdon liiketoimintoja, joilla olisi itsenäisinä kasvuyrityksinä paremmat mahdollisuudet kehittyä. Rahasto tarjoaa myös ratkaisuja tilanteisiin, joissa nykyiset omistajat ovat erimielisiä liiketoiminnan kehityssuunnasta tai rahoituksesta. Lisäksi rahasto avaa uusia mahdollisuuksia kasvuyrityksille yrityskauppojen rahoittajana ja toteutuskumppanina.

”Maailmantalouden tilanne pakottaa yrityksiä keskittymään ydintoimintoihin. Verso tarjoaa nopean ja tehokkaan tavan irrottautua liiketoiminnoista, jotka eivät pääse kasvamaan täyteen potentiaaliinsa nykyisessä omistuksessa”, sanoo Anssi Kariola, Verso Capital Oy:n toimitusjohtaja. ”Rakennamme uusia kasvuyrityksiä suurempien yritysten rönsyistä yhdessä toimivan johdon kanssa.”

Rahaston perustamisvaiheen sijoittajia ovat Kasvurahastojen Rahasto III, Tesi, eläkevakuutusyhtiöt Ilmarinen, Varma ja Elo, sekä Nokia, Valeado AB ja Etrisk Oy yhteensä 66 miljoonan euron sijoituksilla. Rahaston tavoitekoko on 100 miljoonaa euroa, ja lisää pääomia kerätään vuoden 2020 loppuun asti.

Yritysten rönsyistä uusia kasvuyrityksiä

Verso Capital etsii liiketoimintoja, joiden kasvua voidaan vauhdittaa siirtämällä ne uuteen itsenäiseen yhtiöön. Rahasto auttaa kasvukykyisten liiketoimintojen irrottamisessa ja on aktiivisena sijoittajana kehittämässä näin syntyneitä uusia yrityksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen. Yrityksen sisällä kasvaneiden liiketoimintojen lisäksi esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä uudelle omistajalle siirtyneet rönsyt, tytäryhtiöt, tai yhteisyritykset voivat toimia pohjana uusille itsenäisille yhtiöille.

Verso Capitalin toimintamallin avulla voidaan nopeasti ja kustannustehokkaasti irrottaa ydinliiketoimintaan kuulumattomia kokonaisuuksia. Tällöin yritys voi myyvänä osapuolena saada taloudellista hyötyä jo tehdystä investoinnista, ja liiketoiminnalle tulee mahdollisuus kasvaa uudessa omistuksessa.

Maantieteellisesti rahasto keskittyy sijoittamaan Suomen lisäksi Pohjois-Euroopan alueella syntyviin yrityksiin, joiden liiketoiminta tai kasvupotentiaali on kansainvälinen.

”Kaikkia liiketoimintoja ei voi kasvattaa yritysten sisällä parhaalla mahdollisella tavalla. Pyrimme luomaan uusia, nopeasti kansainvälistyviä kasvuyrityksiä suuryritysten liiketoimintojen pohjalta keskittymällä kyseisen liiketoiminnan vaatimuksiin itsenäisenä yhtiönä”, sanoo Anssi Kariola, Verso Capital Oy:n toimitusjohtaja. ”Tiimillämme on kokemusta yli sadan yritysjärjestelyn toteuttamisesta, joten voimme toimia tehokkaana kumppanina hyvinkin erilaisissa tilanteissa.”

”On hienoa, että juuri nyt markkinaan saadaan rahasto, jonka sijoitukset mahdollistavat kasvun ja kehittymisen edellytykset toiminnoille ja tytäryrityksille, jotka muutoin olisivat saattaneet haastavassa taloustilanteessa jäädä huomiotta”, sanoo Tesin sijoitusjohtaja Riitta Jääskeläinen.

Verso Capital

Verso Capital on vuonna 2012 perustettu suomalainen kasvuvaiheen buy-out sijoittaja, joka on erikoistunut carve-out -hankkeisiin. Sijoitamme eurooppalaisiin B2B-yrityksiin ja liiketoimintoihin, joilla on liikevaihtoa 50 miljoonaan asti, mutta joilla on liiketoiminnan kasvua hidastavia pullonkauloja. Tiimillämme on kokemusta jo yli sadasta toteutetusta carve-out -hankkeesta, ja meillä on osaamista toteuttaa hankalatkin transaktiot nopeasti ja tehokkaasti. Olemme tyypillisesti enemmistöomistajana sijoituskohteissamme ja käytämme merkittävästi aikaa yhdessä yhtiön johdon kanssa ratkaistaksemme yhtiön kasvun ja kannattavuuden pullonkauloja. Verso Capital hallinnoi yhteensä 126 miljoonan euron pääomaa kolmessa rahastossa. Toimistomme sijaitsevat Helsingissä ja Münchenissä.

Lisätietoja:
Anssi Kariola

Managing Partner
Verso Capital Oy
+358 50 589 0520
anssi.kariola@versocapital.com

www.versocapital.com