Suomalainen IQM tähtää mullistaviin harppauksiin kvanttitietokoneteknologiassa

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Yritys sai hiljattain päätökseen 11,2 miljoonan euron siemenrahoituskierroksen. Mukana kierroksella ovat pääomasijoitusyhtiöt Maki.vc, MIG Funds, OpenOcean, valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi (Suomen Teollisuussijoitus) sekä Vito Ventures. Sijoittajiin kuuluu maailman johtavia puolijohdeteknologia-asiantuntijoita ja alan yrityksiä, jotka auttavat startupia kasvattamaan yritystä ja rekrytoimaan osaajia sekä luomaan uutta yhteistyötä alan kumppanien kanssa. MIG Funds -rahaston partneri Axel Thierauf on IQM:n hallituksen uusi puheenjohtaja ja OpenOceanin partneri Ekaterina Almasque nousee yrityksen hallitukseen.

Kvanttitietokoneet pystyvät ratkaisemaan monimutkaisia ongelmia tunneissa vuosien sijaan. Siksi niiltä odotetaan tulevaisuudessa vallankumouksellisia vaikutuksia useisiin eri aloihin, kuten lääkkeiden kehitykseen, materiaalien tutkimukseen ja rahoitusalaan. Ala on vielä nuori, mutta sen koko voi kasvaa kahdesta viiteen miljardiin dollariin seuraavien viiden vuoden aikana. Kymmenessä vuodessa ala voi kasvaa jopa 50 miljardiin dollariin, arvioi Boston Consulting Groupin tekemä tuore selvitys.

“IQM perustuu innovaatioihin, jotka vievät jo nyt kvanttiteknologiaa kokonaan uudelle tasolle. Kiitos Aallon ja VTT:n tuen, olemme päässeet nopeasti kehittämään järjestelmätason ratkaisuja tehdäksemme kvanttiteknologiaa mahdolliseksi, käytännölliseksi ja kustannustehokkaaksi”, kertoo IQM:n perustaja ja toimitusjohtaja Jan Goetz.

”Eurooppalainen kvanttiteknologian tutkimus on korkeatasoista, mutta kaupallistamisessa olemme Amerikkaa jäljessä. Osana suomalaisen kylmäfysiikan maailmanluokan osaamiskeskittymää IQM:llä on erinomaiset edellytykset nousta haastajaksi Yhdysvaltojen ja Kiinan hallitsemaan kvanttitietokoneiden yrityskenttään. Tesin on luontevaa olla mukana kunnianhimoisessa hankkeessa vahvan kansainvälisen sijoittajasyndikaatin osana”, taustoittaa Tesin sijoituspäällikkö Tony Nysten.

IQM:n perustajat löysivät toisensa Aallossa ja VTT:llä tekemänsä tutkimustyön kautta. Perustajat ovat kaikki kvanttifysiikan tohtoreita ja suprajohtavien kvanttiprosessorien asiantuntijoita. Aallon ja VTT:n suprajohdepiireihin liittyvä tutkimus on ollut maailmankuulua jo pitkään, ja viime aikoina myös niiden kvanttiteknologian tutkimus on noussut kansainvälisesti kovaan maineeseen.

Suprajohtavat piirit muodostavat kubitteja, jotka sisältävät ja käsittelevät kvantti-informaatiota. Kubitit ovat kvanttitietokoneiden rakennuspalikoita. Kvanttitietokoneiden käyttöönoton nopeuttaminen vaatii jatkuvasti kasvavia tietojenkäsittelynopeuksia ja parempaa virheiden korjaamista. Tämä edellyttää nopeampia kellotaajuuksia, joita varten kubittien nollauksen, logiikkaporttien ja lukemisen käyttämää aikaa täytyy lyhentää. Jotta tässä onnistuttaisiin, tarvitaan teknologiajärjestelmiä, jotka on hienosäädetty pitämään herkät kubitit vakaina, mutta jotka ovat samaan aikaan suorituskykyisiä, käytännöllisiä ja kustannustehokkaita. Tällaisten järjestelmien kehittäminen on IQM:n erityisalaa. Yritys tähtää alan nopeimpaan kubittien nollaukseen ja lukemiseen, ja aikoo tuoda käytännön kvanttitietokoneen askeleen lähemmäksi toteutumista.

Lisätietoja:

IQM:
Mikko Möttönen, Chief Scientist; mikko@meetiqm.com; puh. 050 5940950; kielet: suomi ja englanti
Jan Goetz, CEO; jan@meetiqm.com; puh. 050 5666483; kielet: saksa ja englanti
Juha Vartainen, COO; juha@meetiqm.com; puh. 040 1911343; kielet: suomi ja englanti
Kuan Yen Tan, CTO; kuan@meetiqm.com; puh. 050 3442896; kielet: mandariinikiina ja englanti

Tesi:
Tony Nysten, sijoituspäällikkö; tony.nysten@tesi.fi; puh. 050 304 7660

 

IQM tähtää mullistaviin edistysaskeliin kvanttitietokoneiden alalla. Startup-yritys kehittää teknologiajärjestelmiä, jotka mahdollistavat maailman ensimmäisen skaalautuvan kvanttitietokoneen. IQM:n tiimi on jo saavuttanut useita läpimurtoja kvanttimekaanisten laitteiden lämmonsäätelyssä sekä useiden muiden kvanttitietokoneiden nopeuteen ja tarkkuuteen vaikuttavien tekijöiden alueella. Nämä innovaatiot tekevät IQM:sta nousevan teknologiajohtajan kansainvälisessä kilpajuoksussa, joka tähtää käytännön ongelmia ratkaisevan kvanttitietokoneen kehittämiseen. Yrityksen päätoimipiste sijaitsee Espoossa. Yritys on yksityisomistuksessa ja se on saanut mukaan merkittäviä kansainvälisiä sijoittajia. www.meetiqm.com