Suomalainen TV- ja elokuvarahasto koonnut 42 miljoonaa euroa – IPR.VC sijoittaa eurooppalaisiin mediasisältöihin

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

IPR.VC sijoittaa eurooppalaisen median sisältöliiketoimintaan. Mediasisällöt ovat kasvava ja talouden suhdanteista riippumaton sijoitusluokka. Globaali mediateollisuuden liikevaihto on noin kaksi triljoonaa euroa vuodessa, josta TV-sisältöjen markkinan osuus on noin neljännes eli 500 miljardia euroa.

Alan pääomasijoittajista suurin osa suuntautuu median teknologiayhtiöihin ja tuotantohankkeita on toteutettu tv-kanavien ja elokuvayhtiöiden rahoittamina. Kasvun moottori – sisältöliiketoiminta – on pitkälti jäänyt sijoittajilta löytämättä.

 ”On hienoa päästä edistämään pääomasijoitusalalla uutta digimedian sisältöliiketoimintaa. Vaikka uuden rahaston sijoitusfokus on eurooppalainen, uskomme Suomesta löytyvän useita kansainvälisesti vetovoimaisia tuotantoja, jotka saavat ansaitsemansa yleisön”, kertoo Tesin sijoitusjohtaja Riitta Jääskeläinen.

Uuden rahaston sijoituksista enemmistö toteutetaan yhteistyössä kansainvälisten jakeluyhtiöiden kanssa, jolloin samalla rakennetaan vientikanavaa suomalaisille mediatuottajille. IPR.VC on tähän mennessä rahoittanut esimerkiksi Sorjonen-sarjaa, jonka kansainväliset myyntitulot ovat miljoonia euroja.

”Tilattavien internet-pohjaisten videopalveluiden, kuten NetflixinHBO:n ja Viaplayn odotetaan kasvavan lähivuosina ja alalle tulee uusia jakelijoita. Ne kaikki tarvitsevat omat kärkisisältönsä tilaajakantansa vahvistamiseksi. Tämä voi avata suomalaisille tv- ja elokuvatuottajille samanlaisen kasvukaistan kuin älypuhelimet ja niiden sovelluskaupat avasivat maamme peliteollisuudelle”, uskoo IPR.VC:n toimitusjohtaja ja perustajapartneri Timo Argillander.

”Ihmiset kuluttavat aina viihdettä, riippumatta suhdanteesta. Laman aikana ihmiset peruuttavat etelänmatkansa, mutta he käyvät yhä elokuvissa ja ottavat Netflix-tilauksensa rinnalle toisenkin suoratoistopalvelun”, toteaa IPR.VC:n sijoitusjohtaja ja perustajapartneri Tanu-Matti Tuominen.

Sijoituksissa vakuuden kaltaisia elementtejä

”Pääomasijoittajan näkökulmasta viihdeteollisuuden sisältöbisneksen etu on toimialan riippumattomuus yleisistä taloussuhdanteista. Toisaalta yksittäisten tuotantojen riskit ja tuottojen vaihtelut ovat suuria. Sen vuoksi niiden tuotto-odotukset ovat korkeat. Sijoitukselle tarvitaankin vakuuden kaltaisia elementtejä ja varmistus tuottojen täysimääräiselle kotiuttamiselle”, sanoo Tuominen.

Rahaston sijoituksista kaksi kolmasosaa toteutuu tuotesijoituksina, jotka kohdistetaan tuotteeseen ja tuoteoikeuteen. Teknisesti kyseessä on lainamuotoinen sijoitus, jossa sijoittaja saa rojaltiansainnan.

”Tuotesijoittaminen toimii sijoituskohteiden valinnan osalta pitkälti samoin kuin pääomasijoittamisessa, mutta raha alkaa virrata takaisin nopeasti tuotteen valmistuttua. Sijoituksen tuottoprosentti puolestaan kasvaa rojalteista syntyvän pääomien tehokkaan käytön ansiosta”, Argillander kuvailee.

Yhtiö tekee kolmasosan sijoituksistaan perinteisinä pääomasijoituksina yhtiön omistukseen ja pääomaan. Vaikka niissä sijoituksista irtaantuminen kestää pidempään, ovat odotukset arvonnousulle tavallista korkeammat.

IPR.VC noudattaa sijoituksissaan konkreettisia ESG-kriteerejä, jotka ottavat huomioon ympäristö- ja yhteiskuntavastuuseen sekä hallintotapaan liittyvät asiat. Ne myös parantavat tuottoja ja vähentävät riskejä pitemmällä aikavälillä. Uusi rahasto edellyttää sijoituskohteiltaan esimerkiksi ympäristövaikutusten auditointia, alan tuotannollisten olosuhteiden parantamista, häirinnän vastaista toimintaa ja tasa-arvoista henkilöstöpolitiikkaa.

Lisätietoja:

IPR.VC, toimitusjohtaja Timo Argillander, +358 400 448079, timo@ipr.vc

Tesi, sijoitusjohtaja Riitta Jääskeläinen, +358 50 309 2733, riitta.jaaskelainen@tesi.fi

IPR.VC on vuonna 2015 toimintansa aloittanut suomalainen mediasisältöjen pääomasijoittaja, jonka tavoitteena on luoda eurooppalaisia mediasisältöjen menestystarinoita sekä sijoittajille hyviä tuottoja. Yhtiö hallinnoi tällä hetkellä 62 miljoonan euron pääomia. IPR.VC toimii Helsingin lisäksi Lontoossa ja sillä on neuvonantajia merkittävissä eurooppalaisissa media-alan keskittymissä. Tarkkaan valittujen TV- ja elokuvapartnereiden kanssa jalostetaan laadukkaita sijoituskohteita, joilla on parhaat edellytykset saada sekä toimialan että yleisön suosio. http://ipr.vc/  | @ipr.vc

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka haluaa nostaa Suomen uudistuvan talouskasvun eturiviin sijoittamalla rahastoihin ja suoraan yrityksiin. Sijoitamme kannattavasti ja vastuullisesti ja luomme yhdessä uusia maailmalla menestyjiä. Hallinnoitavat pääomasijoituksemme ovat 1,2 miljardia euroa.

Omistamisen ja onnistumisen kunnianhimoa  www.tesi.fi | www.dtg.tesi.fi | @TesiFII