Suomi ja Venäjä nanoteknologia-alan sijoitusyhteistyöhön

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus Oy ja Russian Corporation of Nanotechnologies -yhtiö (RUSNANO) allekirjoittivat torstaina sopimuksen suomalais-venäläisestä nanoteknologia-alan sijoitusohjelmasta.

Ohjelman tavoitteena on sijoittaa yhteensä 50 miljoonaa euroa nanoteknologiaa soveltaviin, sekä Suomessa että Venäjällä toimiviin, nopeasti kasvaviin ja kansainvälistyviin yrityksiin.

Teollisuussijoitus ja RUSNANO arvioivat sijoituskohteiksi sopivia yrityksiä ja sijoittavat niihin yhdessä ja yhtäläisin ehdoin. Sijoitusohjelma on kolmevuotinen.

– Uskomme, että yhdistämällä suomalainen huippuosaaminen venäläiseen huippuosaamiseen syntyy maailmanmitassa kilpailukykyistä teknologiaa, arvioi Teollisuussijoituksen toimitusjohtaja Juha Marjosola:

– Olemme käyneet hankevirtaa läpi sekä RUSNANOn että Teollisuussijoituksen vankalla kokemuksella, ja näköpiirissä on puolenkymmentä kiinnostavaa yritystä. Ensimmäinen yhteissijoitus voi toteutua jo puolen vuoden sisällä.

– Yhteinen sijoitusohjelma vahvistaa resurssejamme ja kokemustamme innovatiivisten yritysten kehittämiseksi sekä avaa venäläiselle teknologialle uusia mahdollisuuksia päästä maailmanmarkkinoille, sanoo RUSNANOn toimitusjohtaja Anatoly Chubais.

Nanoteknologia-alan investointiyhteistyösopimus allekirjoitettiin Suomen pääministerin Matti Vanhasen, Venäjän pääministerin Vladimir Putinin ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen läsnä ollessa, Lappeenrannassa järjestetyssä EU:n ja Venäjän ensimmäisessä yhteisessä innovaatiofoorumissa.


Suomen Teollisuussijoitus Oy
on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka edistää pääomasijoitustoiminnan keinoin suomalaista yritystoimintaa, työllisyyttä ja talouden kasvua. Yhtiö sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, kansainvälistymiseen, yrityksistä versoviin uusiin liiketoimintahankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Kohteena ovat kaikki toimialat. Teollisuussijoituksen sijoitukset ovat noin 650 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi

The Russian Corporation of Nanotechnologies (RUSNANO), Venäjän valtiollinen nanoteknologia-alan pääomasijoitusyhtiö perustettiin vuonna 2007 linjaamaan nanoteknologiasektorin toimintaa Venäjällä. RUSNANO sijoittaa nanoteknologia-alan hankkeisiin, joilla on merkittävät kaupalliset tai yhteiskunnalliset mahdollisuudet. RUSNANOn tekemät alkuvaiheen sijoitukset pienentävät sen yksityisten kanssasijoittajien riskejä. RUSNANO osallistuu nanoteknologiainfrastruktuurin rakentamiseen, johon sisältyy nanoteknologia-alan osaamiskeskuksia, yrityshautomoita ja alkuvaiheen sijoitusrahastoja. RUSNANO järjestää tieteellisiä ja koulutusohjelmia sekä tukee nanotieteiden ja -teknologian tunnetuksi tekemistä. RUSNANO valitsee lupaavimmat sijoituskohteet käyttäen apunaan Venäjän ja maailman johtavien asiantuntijoiden kehittämää pitkän aikavälin ennakointia. Tukeakseen Venäjän nanoteknologiasektorin pääsyä kansainvälisille markkinoille ja vahvistaakseen sen kansainvälisiä yhteyksiä, RUSNANO kehittää yhteistyötään johtavien nanoteknologiakeskusten kanssa ympäri maailmaa ja järjestää vuosittain kansainvälisen nanoteknologiafoorumin Venäjällä. www.rusnano.com


Lisätietoja:

– toimitusjohtaja Juha Marjosola, Suomen Teollisuussijoitus Oy,
puh. 050 62 636, juha.marjosola (at) teollisuussijoitus.fi

– toimitusjohtaja Anatoly Chubais, The Russian Corporation of Nanotechnologies
(RUSNANO), lehdistökyselyt: puh. +7 495 5424444, alanumero 1424, press.rusnano (at) rusnano.com

– EU:n ja Venäjän ensimmäisen innovaatiofoorumin sivut: www.eurussiainnoforum.com