Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnot BlueFors Cryogenicsille, OptoFidelitylle ja Rovaniemen kaupungille sekä Visit Rovaniemelle

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

”Palkitut yritykset ovat menestyksekkäästi luoneet uutta, kansainvälisesti kilpailukykyistä liiketoimintaa Suomessa kehitetystä osaamisesta. Tämä on edellyttänyt pitkäjänteistä panostusta tuotekehitykseen ja rohkeutta suunnata kansainvälisille markkinoille”, sanoo Team Finland -johtoryhmän puheenjohtaja Jorma Korhonen valtioneuvoston kansliasta.

”Myös matkailulla on entistä suurempi merkitys Suomen kansantaloudelle. Tästä oiva esimerkki on Rovaniemen ja Visit Rovaniemen tekemä pitkäjänteinen työ, jolla on onnistuneesti profiloitu Suomea maailmalla tavalla, joka hyödyttää matkailuelinkeinon lisäksi muidenkin suomalaisyritysten vientiponnisteluja”, Korhonen jatkaa.

Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinto on tunnustus suomalaisille, kansainvälisesti menestyneille yrityksille ja yhteisöille. Presidentti myöntää palkinnon vuosittain Team Finland -johtoryhmän esityksestä.

Huipputason kylmäosaamista Suomesta maailmalle

Nykyisessä Aalto-yliopistossa tehdyistä prototyypeistä alkunsa saanut BlueFors Cryogenics on kasvanut kymmenessä vuodessa maailman johtavaksi ns. kuivien matalan lämpötilan jäähdyttimien valmistajaksi. Jo useampi kuin joka toinen näistä maailmalla myytävistä kuivista jäähdyttimistä on BlueForsin valmistama, yritys arvioi.

BlueFors on panostanut perustamisestaan alkaen voimakkaasti tuotekehitykseen.

”Emme ole valinneet helpointa polkua, sillä olemme halunneet kehittää kilpailijoitamme luotettavampia ja viimeistellympiä tuotteita, jotka ovat myös helppokäyttöisiä”, toimitusjohtaja Rob Blaauwgeers kertoo.
 
BlueForsin teknologian maine on kiirinyt nopeasti kauas ja jäähdyttimien kaupallinen menestys on yllättänyt yrityksen itsensäkin. Yrityksen teknologialla on lupaavia kasvunäkymiä myös kvanttitietokoneiden valmistuksen yhteydessä.

Älylaitteiden testaajasta kasvoi teknologiajättien luottokumppani

Älylaitteiden testausteknologiaa kehittävä OptoFidelity on ponnistanut Suomesta rohkeasti maailmalle huippuluokan osaamisellaan. Yrityksen konenäköä ja robotiikkaa hyödyntävän ja muun muassa näiden avulla ihmisen käyttäytymistä simuloivan teknologian avulla voidaan testata esimerkiksi puhelimien ja tablettien kosketusnäyttöjen ja kynäohjausten toimivuutta.

Tamperelaisyritys on vakuuttanut edelläkävijätuotteillaan maailman johtavia teknologiayrityksiä, sen asiakkaisiin lukeutuvat jo muun muassa teknologiajätit Google, Intel ja Atmel sekä maailman suurin mobiilioperaattori China Mobile. Tänä päivänä OptoFidelityn liikevaihdosta jo yli 90 prosenttia tulee viennistä.

”Menestyminen ei tällä alalla tapahdu yhdessä yössä, vaan omaan tuotteeseensa pitää jaksaa uskoa ja osaamistaan päivittää alan muuttuvien tarpeiden mukaan”, sanoo toimitusjohtaja Pertti Aimonen.

Pitkäjänteistä työtä matkailijoiden houkuttelemiseksi

Suomen puhdas luonto revontulineen ja poroineen sekä joulupukki houkuttelevat vuosittain Rovaniemelle jo lähes puoli miljoonaa yöpymistä rekisteröidyissä majoituskohteissa. Matkustusvirtojen nopeasta kasvamisesta viime vuosina saa kiittää pitkälti Visit Rovaniemeä, joka on tehnyt pitkäjänteistä työtä alueen houkuttelevuuden ja tunnettuuden lisäämiseksi.

”Etenkin aasialaisten matkailijoiden määrä on kääntynyt jyrkkään kasvuun”, iloitsee Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Rovaniemen matkailutoiminnan kulmakivi on kaupungin ja paikallisten yritysten muodostama tiivis yhteisö, jossa pelataan saumattomasti yhteen alueen kehittämisessä ja matkailijoiden houkuttelemisessa. Visit Rovaniemestä 51 prosenttia omistaa Rovaniemen kaupunki ja loput 49 prosenttia omistavat 170 yritystä.

”Yritys voi hyvin pärjätä maailmalla yksin tiettyyn rajaan asti, mutta isompia markkinoita haettaessa viranomaistason yhteistyö ja suhteet ovat välttämättömiä”, sanoo Rovaniemen kaupunginjohtaja Esko Lotvonen.

Lähitulevaisuudessa matkailuvirrat näyttäisivät voimistuvan entisestään. Visit Rovaniemen tuorein onnistuminen on lokakuun lopulla lanseerattu yhteistyö Kiinan suurimpiin matkapalvelutarjoajiin lukeutuvan Alitripin kanssa. Alitrip suunnittelee lähettävänsä Rovaniemelle vuositasolla jopa 50 000 kiinalaismatkailijaa vuoteen 2020 mennessä.

Lisätietoja:

Tauno Knuuttila
johtava tutkija – tuotanto, BlueFors Cryogenics
040 760 0860, tauno.knuuttila(at)bluefors.com

Pieter Vorselman
tekninen johtaja, BlueFors Cryogenics
044 293 3674, pieter(at)bluefors.com

Pertti Aimonen
toimitusjohtaja, OptoFidelity
040 774 9259, pertti.aimonen(at)optofidelity.com

Sanna Kärkkäinen
toimitusjohtaja, Visit Rovaniemi
040 576 3414, sanna(at)visitrovaniemi.fi

Esko Lotvonen
kaupunginjohtaja, Rovaniemi
0400 231 096, esko.lotvonen(at)rovaniemi.fi

Peter Westerstråhle
erityisasiantuntija, valtioneuvoston kanslia
0295 160193 , peter.westerstrahle(at)vnk.fi

Irina Haltsonen
Team Finland -viestintäasiantuntija, valtioneuvoston kanslia
040 512 1375, irina.haltsonen(at)vnk.fi

Lisätietoa Tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnosta