Teollisuussijoitukselta ja Pontokselta 20 miljoonaa euroa Valmet Automotiveen

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Teollisuussijoitus ja Pontos sijoittavat yhteensä 20 miljoonaa euroa sähköautoja kehittävään ja valmistavaan Valmet Automotiveen. Sijoituksen jälkeen Metso jatkaa enemmistöomistajana ja pääomasijoittajat omistavat yhdessä noin 34 % yhtiön osakekannasta.

Valmet Automotive toimittaa autoteollisuudelle suunnittelupalveluja, valmistuspalveluja ja liiketoiminnan kehittämispalveluja. Vuonna 2009 yhtiön liikevaihto oli 56 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa on noin 800 työntekijää. Yhtiö valmistaa Uudessakaupungissa tällä hetkellä Porsche Cayman -urheiluautoja, sähköisiä Garia-golfautoja ja THINK City -kaupunkiautoja. Fisker Karma -hybridiautojen sarjatuotanto alkaa suunnitelman mukaan vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä.

Pääomasijoituksen yhteydessä Valmet Automotive ostaa Karmannin avoautojen kattoliiketoiminnan ja toiminta laajenee Saksaan ja Puolaan.

”Valmet Automotive on viime vuosien aikana onnistuneesti suunnannut toimintaansa sopimusvalmistuksen lisäksi autoteollisuuden suunnittelupalveluihin ja sähköautoihin. Pääomasijoittajien mukaantulo mahdollistaa liiketoiminnan kehittämisen myös komponenttivalmistukseen kansainvälisen yrityskaupan kautta. Tämä yrityskauppa on tähän mennessä merkittävin askel strategiassamme laajentua kansainvälisesti ja kehittyä eturivin laajapohjaiseksi palvelujen toimittajaksi autoteollisuudelle”, kertoo Valmet Automotiven toimitusjohtaja Ilpo Korhonen.

”Karmann-yrityskauppa vahvistaa Valmet Automotiven yhteyksiä Keski-Euroopan johtaviin autonvalmistajiin ja antaa yhtiölle kriittistä massaa, joka mahdollistaa kattoliiketoiminnan kehittämisen ohella myös kertyneen sähköauto-osaamisen hyödyntämisen ja yhtiön strategisen kehittämisen aivan uudelta pohjalta. Haluamme aktiivisina suomalaisina vähemmistöomistajina olla mukana tässä kehityksessä”, kertoo Pontoksen toimitusjohtaja Kai Becker.

”Sähköautosegmentti tulee kasvamaan seuraavan vuosikymmenen aikana voimakkaasti. Valmet Automotive on kaukonäköisen strategiansa ansiosta päässyt tämän kehityksen eturintamaan. Sähköautojen yleistymisestä ollaan yhtä mieltä, vain muutoksen nopeudesta keskustellaan”, toteaa Teollisuussijoituksen sijoitusjohtaja Heikki Vesterinen.

Valmet Automotive on autoteollisuuden kokenut palvelujen tuottaja ja edelläkävijä sähköisten ajoneuvojen valmistajana. Yhtiöllä on sopimukset kaupunkisähköauto THINK Cityn, sähköisen golfauto Garian ja verkosta ladattavan luksushybridin Fisker Karman suunnittelu- ja valmistuspalveluista. Neljänkymmenen vuoden aikana Valmet Automotiven tuotantolaitoksilla Uudessakaupungissa on valmistettu 1,1 miljoonaa korkealaatuista autoa eri asiakkaille. Valmet Automotive kuuluu Metso-konserniin. www.valmet-automotive.com

Pontos on yksityinen sijoitusyhtiö, joka keskittyy aktiivisiin sijoituksiin listaamattomissa yhtiöissä ja kiinteistökehityksessä Suomessa, Baltiassa, Venäjällä sekä valituissa muissa IVY-maissa. www.pontos.fi

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka edistää pääomasijoitustoiminnan keinoin suomalaista yritystoimintaa, työllisyyttä ja talouden kasvua. Yhtiö sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, kansainvälistymiseen, yrityksistä versoviin uusiin liiketoimintahankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Kohteena ovat kaikki toimialat. Teollisuussijoituksen sijoitukset ovat noin 660 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi´

Lisätietoja:

Ilpo Korhonen, toimitusjohtaja, Valmet Automotive
Puh: 020 484 8000, sähköposti: ilpo.korhonen (a) valmet-automotive.com

Johanna Henttonen, sijoittajasuhdejohtaja, Metso-konserni
Puh:  020 484 3253, sähköposti: johanna.henttonen (a )metso.com

Kai Becker, toimitusjohtaja, Pontos
Puh: 050 307 3734, sähköposti: kai.becker (a) pontos.fi

Heikki Vesterinen, sijoitusjohtaja, Teollisuussijoitus
Puh: 040 508 8558, sähköposti: heikki.vesterinen (a) teollisuussijoitus.fi