Teollisuussijoitus ja Kasvurahastojen Rahasto sijoittajiksi Open Oceanin uuteen varhaisen vaiheen pääomasijoitusrahastoon

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Suomalainen pääomasijoittaja Open Ocean Capital Oy on perustanut uuden varhaisen vaiheen teknologiaan sijoittavan pääomasijoitusrahaston Open Ocean Fund Three:n, jonka koko ensimmäisessä sulkemisessa on reilut 40 miljoonaa euroa. Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus Oy on sijoittajana rahastossa 5 miljoonan euron sijoitussitoumuksella ja sen hallinnoima Kasvurahastojen Rahasto 10 miljoonan euron sijoitussitoumuksella. Tämän lisäksi rahastoon ovat sijoittaneet Euroopan investointirahasto sekä yksityisiä sijoittajia, mukaan lukien yhtiön avainhenkilöt.

Open Ocean Fund Three -rahaston tavoitteena on sijoittaa noin viiteentoista eurooppalaiseen ohjelmistoalan kasvuyhtiöön, joilla on jo vahva käyttäjäkunta ja alustava tulovirta.  Ensisijoitukset ovat tyypillisesti puolesta miljoonasta noin miljoonaan euroon. Rahasto eroaa muista teknologiarahastoista niche-sijoitusfokuksensa myötä, sillä se keskittää sijoituksiaan avoimeen lähdekoodiin ja yhteisöllisiin yrityspalveluihin.

Open Oceanin pääosakkaat Patrik Backman, Ralf Wahlsten ja Monty Widenius ovat kartuttaneet osaamistaan yhteisöllisissä ja avoimen lähdekoodin liiketoimintamalleissa eri johtotehtävissä MySQL AB-yhtiössä, joka myytiin Sun Microsystemsille 1 miljardilla dollarilla vuonna 2008. Lisäksi tiimiin on liittynyt osakkaaksi Tom Henriksson, joka on toiminut pitkään Nokian johtotehtävissä. Henriksson johti myös aiemmin Holtron Ventures rahastoja, joka oli yksi MySQL:n ensimmäisiä sijoittajia.

”Yhteisölliset ja avoimen lähdekoodin tuotteet ovat tulleet vauhdilla yritysmaailmaan, ja kasvu tulee jatkumaan vahvana lähivuosina”, sanoo Open Ocean Capitalin Managing Partner Patrik Backman. ””MySQL muutti maailman tietokantamarkkinat täysin, ja näemme, että vastaavanlaisella strategialla on mahdollista mullistaa monia muita perinteisiä yrityssovellusmarkkinoita uusien menestysyhtiöiden kautta.””

”Open Oceanin toimintamalli perustuu vahvaan osaamiseen omalla erikoisalallaan. Suomen markkinoille syntyy nyt uusi varhaisen vaiheen pääomasijoitusrahasto, jolla on tarvittavat resurssit ja taidot kehittää lupaavimpia yhtiöitään pitkälle”, sanoo sijoitusjohtaja Riitta Jääskeläinen Teollisuussijoituksesta.

”Yhtiö keskittyy omaan ydinosaamisalueeseensa, josta sillä on aikaisempaa näyttöä kansainvälisen menestystarinan rakentamisessa. Uskomme yhtiön erityisosaamisen mahdollistavan menestyksen toistamisen myös jatkossa”, toteaa Kasvurahastojen Rahaston sijoitusneuvoston puheenjohtaja, sijoitusjohtaja Esko Torsti Ilmarisesta. 

Lisätietoja:

Patrik Backman, Managing Partner, Open Ocean Capital
Puh: 040 507 5024, email: patrik (a) openoceancapital.com

Riitta Jääskeläinen, sijoitusjohtaja, Teollisuussijoitus
Puh: 050 309 2733, email: riitta.jaaskelainen (a ) teollisuussijoitus.fi

Open Ocean Capital Oy on suomalainen pääomasijoitusyhtiö, joka sijoittaa eurooppalaisiin kasvuvaiheen teknologiayrityksiin. www.openoceancapital.com


Suomen Teollisuussijoitus Oy
 on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka edistää pääomasijoitustoiminnan keinoin suomalaista yritystoimintaa, työllisyyttä ja talouden kasvua. Teollisuussijoitus sijoittaa pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, kansainvälistymiseen, yrityksistä versoviin uusiin liiketoimintahankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Kohteena ovat kaikki toimialat. Yhtiö sijoittaa yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa, enintään puolella sijoitettavasta pääomasta ja omistuksesta. Teollisuussijoituksen sijoitukset ovat yli 670 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi