Teollisuussijoitus sijoitti kaivosyhtiö Nordic Miningiin

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus Oy on merkinnyt norjalaisen kaivosyhtiön Nordic Mining ASA:n osakkeita 6 miljoonalla Norjan kruunulla eli 765 000 eurolla. Kaivosyhtiön suomalaisella tytäryhtiöllä Keliber Oy:llä on Keski-Pohjanmaalla, Ullavan Läntällä yksi Euroopan suurimmista litiumesiintymistä. Yhtiö aikoo aloittaa siellä kaivostoiminnan ja arvioi kaivoksen tulevan olemaan Euroopan ensimmäinen litiumkarbonaattia tuottava kaivos.

Litiumkarbonaatin maailmanlaajuinen kysyntä on merkittävässä kasvussa tulevina vuosina, kun akkujen ja paristojen tarve kasvaa sähkö- ja hybridiautojen, kannettavien työkalujen sekä muiden teollisten akkusovellusten myötä. Nykyisin kaikki matkapuhelimet ja 90 prosenttia kannettavista tietokoneista sisältävät litiumakun. Litiumilla yhdistettynä muihin mineraaleihin nykyaikaisista akuista saadaan kevyempiä ja energiatehokkaampia sekä autoteollisuudesta ympäristöystävällisempää.

Keliber arvioi Keski-Pohjanmaan alueella olevan yli kolme miljoonaa tonnia litiumvarantoja, josta on hyödynnettävissä lähes kaksi miljoonaa tonnia – riittävästi kymmeneksi vuodeksi. Lisäetsintöjen myötä odotetaan laajempiakin mineraalivarantoja.

– Toivotamme Teollisuussijoituksen tervetulleeksi Nordic Miningin osakkaaksi. Teollisuussijoituksella on vankka kokemus kaivossijoituksista, ja yhtiön laajat verkostot toimialalla Suomessa ovat arvokkaita, kun Nordic Miningin hankkeita – erityisesti Keliberin Pohjanmaan litiumhanketta – kehitetään edelleen, kiittelee Keliberin hallituksen puheenjohtaja Lars. K. Grøndahl.

– Käytämme osakeannissa saamamme pääoman kaivoshankkeittemme kehittämiseen Norjan Engebøfjelletissa (titaanioksidi) ja Gudvangenissa (anortosiitti) sekä Suomessa Läntän litiumhankkeessa. Lähikuukausina Keliber tulee keskittymään etsintään tavoitteenaan tunnistaa lisää hyödyntämiskelpoisia litiumvarantoja. Samoin panostamme markkinointiin ja tuotekehitykseen projektin valmistelemiseksi kaupalliseen kuntoon.

– Nordic Miningiin kuuluvalla Keliberillä on Suomessa merkittävä litiumesiintymä, kommentoi sijoitusta johtaja Kimmo Viertola Teollisuussijoituksesta.

Teollisuussijoitus on tähän mennessä sijoittanut kuuteen kaivosyhtiöön, joista sijoitussalkussa on tällä hetkellä kolme.


Keliber Oy
on suomalainen kaivosyhtiö. Sen omistavat Nordic Mining ASA (68%) ja yksityiset henkilöt Suomessa. Keliber perustettiin vuonna 2001 kaivosalan tutkimus- ja kehitysyhtiönä. Keski-Pohjanmaan litiumesiintymäänsä yhtiö on kehittänyt räätälöidyn tuotantoprosessin, joka mahdollistaa kilpailukykyisen tuotannon. Yhtiön päätuote tulee olemaan litiumkarbonaatti. Keliber on osa Nordic Mining Groupia ja yhtiöllä on kaivaus- ja etsintäluvat kolmeen litiumesiintymään ja valtausvaraus merkittäviin alueisiin Pohjanmaan litiumseudulla. www.keliber.no

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka edistää pääomasijoitustoiminnan keinoin suomalaista yritystoimintaa, työllisyyttä ja talouden kasvua. Yhtiö sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, kansainvälistymiseen, yrityksistä versoviin uusiin liiketoimintahankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Kohteena ovat kaikki toimialat. Teollisuussijoituksen sijoitukset ovat noin 620 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi


Lisätietoja:

– Keliber Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lars K. Grøndahl, Nordic Mining ASA, puh. +47 901 60 941, lars.grondahl (at) nordicmining.com

– johtaja Kimmo Viertola, Suomen Teollisuussijoitus Oy,
matkapuh. 050 309 2734, kimmo.viertola (at) teollisuussijoitus.fi