Toinen rahoituskierros tukee Karelinen kansainvälistä kasvua: Ympäristöystävällisillä materiaaleilla suuri kysyntä Euroopassa

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Joensuulainen komposiitti- eli yhdistelmämateriaalien valmistaja Kareline Oy Ltd on vahvistanut toisella rahoituskierroksella resurssejaan kansainvälistä kasvua varten. Aiemmista omistajista ja rahoittajista lisäsijoituksen tekivät hallituksen puheenjohtaja ja Mantsinen Group Oy:n toimitusjohtaja Ari Hakkarainen sekä pääomasijoittajat Suomen Teollisuussijoitus Oy ja Sentica Partners Oy. Uutena sijoittajana mukaan tuli Kyösti Kakkosen johdolla Joensuun Kauppa ja Kone Oy. Lisäksi yrityksellä on pienosakkaina viisi yksityishenkilöä.

Kareline valmistaa ainutlaatuisia luonnonkuitulujitettuja kestomuovikomposiitteja lujittamalla valikoituja kestomuoveja havusellulla. Kestäviä ja ympäristöystävällisiä yhdistelmämateriaaleja käytetään mm. sisä- ja ulkokalusteissa, sisustuskomponenteissa, laitteiden ja koneiden osissa, työkaluissa, koteloissa ja kotitaloustavaroissa, ja niillä on laajat mahdollisuudet erityisesti EU:n alueella. Rahoituskierroksella nopeutetaan Karelinen jalkautumista kansainvälisille markkinoille ja volyymilopputuotteiden markkinoille saamista.

”Useilla toimialoilla on laaja kiinnostus yhdistelmämateriaaleihin. Aika on nyt selkeästi kypsä ympäristöystävällisemmille materiaaleille”, linjaa Karelinen toimitusjohtaja Harri Välimäki. ”Karelinella on käynnissä kymmeniä tuotekehitysprojekteja asiakkaiden kanssa Suomessa, mutta ennen kaikkea ympäri Eurooppaa ja useissa muissakin maissa. Lisäresurssit mahdollistavat entistä tiiviimmän yhteistyön asiakkaidemme kanssa lopputuotteiden ja uusien tuoteinnovaatioiden markkinoille tuomiseksi.”

”Uskomme, että luonnonkuitukomposiittien kysyntä kasvaa edelleen materiaalien ainutlaatuisten ominaisuuksien takia. Myös öljyn hinnan nousu siivittää kysyntää, koska Karelinen materiaalissa jopa puolet öljypohjaisesta muovista on korvattu edullisemmalla havusellulla”, toteaa Sentica Partnersin sijoitusjohtaja Ari Kostamo.

”Karelinen luonnonkuitukomposiitit tarjoavat ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon perinteisille kestomuoveille. Kareline täydentää siten hyvin Teollisuussijoituksen ympäristöteknologiasijoitusten sijoitussalkkua”, toteaa Suomen Teollisuussijoitus Oy:n sijoituspäällikkö Leila Ylikahri.

Kareline® -komposiittimateriaalilla on joukko teknisiä erityisominaisuuksia, joita on vaikea saavuttaa tai jäljitellä muilla materiaaleilla. Ympäristöystävällisyyden ja kierrätettävyyden lisäksi komposiittimateriaalit tuovat täysin uusia mahdollisuuksia muovituotteiden tuotesuunnitteluun ja muotoiluun. Komposiitit on helppo ottaa käyttöön tuotannossa: tuotteita voidaan valmistaa normaaleilla ruiskuvalukoneilla tavallisia ruiskuvalumuotteja käyttämällä.

Toimitusjohtaja Harri Välimäen mukaan materiaalin käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat:

– ”Mahdollisuuksia ja mielenkiintoa on hyvin paljon, lähes kaikilla kuviteltavissa olevilla sektoreilla. Luonnonkuitukomposiitti haastaa perinteiset materiaalit ja tuotantomenetelmät mitä erilaisimmissa tuotteissa. Meillä on käynnissä asiakasprojekteja mm. kalusteteollisuudessa, autoteollisuudessa, soittimissa ja äänentoistolaitteissa sekä esimerkiksi elektroniikkateollisuuden laitekoteloissa ja kotitalouksien käyttämissä muovituotteissa. Uusimpina referensseinä voidaan mainita mm. Aurelia-kaiuttimet sekä Sarvia-syömäpuikot.”


Lisätietoja:

– toimitusjohtaja Harri Välimäki, Kareline Oy Ltd
matkapuh. 041 468 9672, harri.valimaki (at) kareline.fi

– sijoituspäällikkö Leila Ylikahri, Suomen Teollisuussijoitus Oy
matkapuh. 050 357 7053, leila.ylikahri (at) teollisuussijoitus.fi

Kareline Oy Ltd on vuonna 2005 kaupallisen toimintansa aloittanut muoviteollisuuden raaka-ainevalmistaja, joka keskittyy luonnonkuitukomposiittimateriaalien tuotantoon. Luonnonkuitukomposiitit parantavat merkittävästi muovituotteiden ympäristöimagoa ja kierrätettävyyttä sekä parantavat muovituotteiden teknisiä ominaisuuksia, ulkoasua ja pinnan kosketustuntumaa. Yrityksen kotipaikka on Joensuu. www.kareline.fi

Joensuun Kauppa ja Kone Oy on Kyösti ja Kari Kakkosen omistama sijoitusyhtiö, jolla on omistuksessaan arvopapereita, kiinteistöjä ja muuta sijoitusomaisuutta. Yritys on myös Suomen suurimman halpakauppaketjun Tokmanni Oy:n keskeinen omistaja.

Sentica Partners Oy on pääomasijoittaja, joka ammattisijoittajien varainhoitajana keskittyy pieniin ja keskisuuriin yritysjärjestelyihin. Sentica hallinnoi noin 160 miljoonan euron pääomia. Sentican päätoimipaikat ovat Helsinki, Tampere ja Kuopio. Yhtiön palveluksessa on 20 pääomasijoittamisen ammattilaista. www.sentica.fi

Suomen Teollisuussijoitus Oy on valtion pääomasijoitusyhtiö. Se sijoittaa valtion omaisuuden myynnistä kertyneitä varoja suomalaisen yritystoiminnan kasvuun ja kansainvälistymiseen. Teollisuussijoitus sijoittaa kasvuyrityksiin suoraan ja pääomasijoitusrahastojen kautta, yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. Kohteena ovat kaikki toimialat. Pääomasijoituksia tarvitaan kohdeyritysten kasvun rahoitukseen, yrityksistä versoviin spin off -hankkeisiin, merkittäviin teollisiin investointeihin sekä toimiala- ja yritysjärjestelyihin. Yhtiön sijoitusten ja sijoitussitoumusten kokonaismäärä on noin 430 miljoonaa euroa. www.teollisuussijoitus.fi