Uudenlaista teknologiaa terveydenhuollon kuvantamiseen

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Suomen Teollisuussijoitus Oy, Aura Capital Oy ja Mawell Oy ovat tehneet ensisijoituksen lääketieteen tekniikan alueella toimivaan Optomediin. Oululaisyritys kehittää uudenlaista kuvantavaa instrumenttia perusterveydenhuollon tarpeisiin sekä teknologiaa lääketieteellisen kuvantamisen laitevalmistajille. Optomedin kehittämällä silmän ja korvan digitaaliseen kuvantamiseen tarkoitetulla järjestelmällä tähdätään suoraan kansainvälisille markkinoille.

"Laitteen avulla lääkäri voi todeta ja dokumentoida aiempaa vaivattomammin potilaan oireet heti ensi diagnoosista lähtien, jolloin myös laatu, jäljitettävyys ja samalla potilasturvallisuus paranevat.", kertoo Optomedin toimitusjohtaja Seppo Kopsala.

Syksyllä 2005 perustettu Optomed pyrkii suoraan maailmalle; yhteistyökumppanit USA:ssa, Keski-Euroopassa ja Kiinassa ovat jo valmiina, samoin suhteet alan merkittävimpiin laitevalmistajiin. Yritys rekrytoi parhaillaan uutta myynti- ja tuotekehityshenkilöstöä toimipisteisiinsä Oulussa ja Helsingissä.

Oman lopputuotteen lisäksi Optomed myy kehittämänsä teknologia-alustan lisenssejä lääketieteellisen kuvantamisen laitevalmistajille. Markkinoilla on Kopsalan mukaan paljon vakiintuneita toimijoita, mutta ala elää murroskautta. Siirtyminen kuvamateriaalin digitaaliseen tallentamiseen pakottaa valmistajat uudistamaan tuotealustansa, mikä luo kysyntää Optomedin kehittämälle teknologialle ja tuotteille.

"Uuden tuotteen ja teknologian vieminen noin kilpailluille markkinoille on iso haaste, mutta tuote on hyvä ja sen taustalla on sekä merkittäviä terveydenhuollon toimijoita että teollisia partnereita, jotka ovat mukana kehittämässä ja testaamassa sitä", Kopsala kertoo.

Optomedin tuoteinnovaatio syntyi alkujaan 1990-luvun lopussa Mawell Oy:ssä, joka tuottaa sisältö-, tietoliikenne- ja ohjelmistopalveluja terveydenhuolto- ja hyvinvointisektorille. Mawellin tehtävänä on yritysten kumppanuussopimuksen mukaisesti kehittää järjestelmään liittyvää ohjelmistoteknologiaa.

Mawellin toimitusjohtaja Tero Silvola sanoo Optomedin tuotteistaneen huippuluokan innovaation, joka täydentää hyvin Mawellin omaa tarjontaa: Optomedin tuote ja Mawellin MediMaker-ohjelmisto tarjoavat saumattoman ja kilpailukykyisen kuvantamisratkaisun.

"Tuote on monella tavalla mielenkiintoinen sovellus hyvin perinteisille, mutta digitalisoitumisen ansiosta nopeasti kehittyville terveydenhuollon markkinoille", perustelee sijoituspäällikkö Antti Kummu Teollisuussijoituksen sijoitusta.


Mawell Oy on Suomen johtava terveydenhuollon palveluoperaattori, joka tuottaa sisältö-, tietoliikenne- ja ohjelmistopalveluita terveydenhuolto- ja hyvinvointisektorille. Se hoitaa muun muassa koko pääkaupunkiseudun kattavaa (09)10023-neuvontapalvelua. Yhtiö työllistää 70 ihmistä ja sen liikevaihto viime vuonna oli viisi miljoonaa euroa. Mawell toimii Oulussa, Helsingissä, Kuusamossa ja Ranualla.

Valtion pääomasijoitusyhtiö Suomen Teollisuussijoitus Oy on Suomen johtava siemenrahoittaja. Se tekee pääomasijoituksia suomalaisiin siemen- ja kasvuvaiheen yrityksiin, jotta ne kasvattaisivat liiketoimintaansa isommiksi yrityksiksi ja kansainvälisille markkinoille. Vauhdittaakseen siemenvaiheen yritysten kasvua Teollisuussijoitus perusti toissa vuonna 50 miljoonan euron siemenrahoitusohjelman, josta on tähän asti tehty sijoituksia 60 yritykseen. Yksittäinen sijoitus kohdeyritykselle voi olla 50 000 euroa – miljoona euroa.

Aura Capital Oy on yksityisesti omistettu Auratum-konserniin kuuluva pääomasijoitusyhtiö. Aura Capital on johtava suomalainen aikaisen vaiheen riskirahoittaja. Sijoituskohteet ovat suomalaisia pieniä ja keskisuuria nopeasti kansainvälistyviä ja kasvavia yhtiötä.


Lisätietoja:

Seppo Kopsala, toimitusjohtaja, Optomed Oy
puh. 040 555 1050

Tero Silvola, toimitusjohtaja, Mawell Oy
puh. 040 5905733

Antti Kummu, sijoituspäällikkö, Suomen Teollisuussijoitus Oy
puh. 050 432 4486