VersoVenturesin uusi 50 miljoonan euron rahasto vauhdittaa spin-off -yrityksiä

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

VersoVentures on perustanut uuden 50 miljoonan euron pääomasijoitusrahaston, joka keskittyy sijoittamaan yrityksistä irrotettaviin liiketoimintoihin tai teknologioihin. Useilla toimialoilla toimiva rahasto etsii sijoituskohteikseen 1-30 miljoonan euron liikevaihdon hankkeita tai liiketoimintoja suurempien yritysten sisältä ja rakentaa näistä itsenäisiä kasvuyrityksiä. 

Rahastoon sijoittavat perustamisvaiheessa Euroopan Investointirahasto EIF, Kasvurahastojen Rahasto II (jonka sijoittajat ovat Elo, Ilmarinen, KEVA, VER ja Teollisuussijoitus), Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Suomen Teollisuussijoitus sekä AI-Partners Oy. Rahaston enimmäiskoko on 75 miljoonaa euroa, ja lisää pääomia kerätään vuoden 2015 puoleenväliin asti. 

Ainutlaatuinen liiketoimintamalli: yritysten rönsyistä uusiksi kasvuyrityksiksi 

VersoVentures etsii yrityksistä liiketoimintoja, joiden kasvua voidaan vauhdittaa siirtämällä ne uuteen itsenäiseen yhtiöön. Rahasto auttaa kasvukykyisten liiketoimintojen irrottamisessa ja on aktiivisena sijoittajana kehittämässä näin syntyneitä uusia yrityksiä kasvuun ja kansainvälistymiseen. 

Yrityksen sisällä syntyneiden hankkeiden ja liiketoimintojen lisäksi yrityskauppojen yhteydessä syntyneet rönsyt voivat toimia pohjana uusille yhtiöille. 

VersoVenturesin toimintamallin avulla voidaan nopeasti ja kustannustehokkaasti irrottaa ydinliiketoimintaan kuulumattomia kokonaisuuksia, jolloin yritys myyvänä osapuolena saa taloudellista hyötyä jo tehdystä investoinnista. 

Maantieteellisesti rahasto keskittyy sijoittamaan Euroopan alueella syntyviin uusiin yrityksiin, joiden liiketoiminta tai kasvupotentiaali on kansainvälinen. 

”Suomalaiset ja eurooppalaiset suuryritykset kehittävät jatkuvasti uusia tuotteita ja liiketoimintoja, mutta kaikkia ei voida kasvattaa yritysten sisällä. Uskomme, että pystymme luomaan uusia, nopeasti kansainvälistyviä kasvuyrityksiä suuryritysten liiketoimintojen pohjalta lisäämällä tarpeen mukaan resursointia ja keskittymällä kyseisen liiketoiminnan vaatimuksiin itsenäisenä yhtiönä. Olemme viimeisen vuoden aikana kontaktoineet yli 70 Suomessa toimivaa teknologiayritystä, ja lähes poikkeuksetta niistä löytyy mahdollisuuksia irrottaa pienempiä liiketoimintoja itsenäisiksi yrityksiksi kustannustehokkaasti”, sanoo Anssi Kariola, VersoVentures Oy:n Managing Partner. 

”Tämä hanke on Euroopan tasolla ainutlaatuinen, ja EIF pyrkii osaltaan vahvistamaan spin-off -yritysten mahdollisuutta saada pääomarahoitusta kohdemaissamme”, toteaa Tatiana Issaeva, Euroopan investointirahaston sijoituspäällikkö. 

”Suomessa on pitkät perinteet tilanteista, joissa suurissa liiketoimintayksiköissä kypsytettyjä mahdollisuuksia viedään ketteriin toimintaympäristöihin. Verso toimii tällä lohkolla, ja sillä on erinomaiset mahdollisuudet luoda kannattavaa ja kasvavaa liiketoimintaa aiemmin rakennetuista aihioista”, Kasvurahastojen Rahaston sijoitusneuvoston puheenjohtaja, johtaja Esko Torsti Ilmarisesta toteaa. 

”Olemme iloisia voidessamme olla mukana tuomassa markkinaan uutta vankalla osaamisella varustettua tiimiä irrottamaan suuremmista yrityksistä niiden ydinliiketoimintaan kuulumattomia, mutta sijoittajan kannalta kiinnostavia hankkeita”, sanoo Suomen Teollisuussijoituksen sijoitusjohtaja Riitta Jääskeläinen

 

Lisätietoja:

Managing Partner Anssi Kariola, VersoVentures Oy, +358 50 589 0520, www.versoventures.com

Sijoitusjohtaja Riitta Jääskeläinen, Suomen Teollisuussijoitus Oy, puh: +358 50 309 2733, www.teollisuussijoitus.fi