Ammattina enkelisijoittaja – Ari Korhonen on alkavan yrittäjän helpdesk

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Alkuvaiheen yritysten kanssa työskentely on enkelisijoittaja Ari Korhosen mielestä motivoivaa. ”Tapaa nuoria, innovatiivisia ihmisiä, oppii koko ajan uutta ja kaikki päivät ovat erilaisia.” Millaisia ongelmia osaava omistaja auttaa yrityksiä ratkomaan ja miten hän sen tekee?

”Mietin, ryhtyisinkö uudestaan yrittäjäksi ja sitoutuisin kehittämään yhtä yritystä taas vuosien ajan vai alkaisinko mentoroida ja koutsata muita. Tuntui kiinnostavammalta olla tekemisissä useamman firman kanssa, joten valitsin enkelisijoittamisen”, Ari Korhonen kertoo.

13 vuoden aikana Korhonen on ollut mukana 38 yrityksessä, joista kuusi on exitoitu onnistuneesti ja seitsemän ajettu alas. Hänellä on omistusta 25 yrityksessä, joista yhdeksässä hän on hallituksessa. Lisäksi hän on mukana kahdessa kasvuyrityksiä rahoittavassa rahastossa ja Tesin Advisory Boardissa.

”Monet sanovat sijoittavansa pannakseen hyvää kiertämään, ja on siinä sitäkin, mutta minulle enkeli- ja pääomasijoittaminen on ensisijaisesti ammatti. Koen itseni kuitenkin enemmän omistajaksi kuin sijoittajaksi.”

”Haluan, että yritykseni menestyvät ja minullakin on tietysti irtaantumistoiveita. Enkelisijoittajan ansainta perustuu hyviin irtaantumisiin eli exiteihin. Työni on kuitenkin erittäin pitkäjänteistä verrattuna perinteiseen sijoittamiseen. Enkelisijoittajien keskimääräiset exit-ajat ovat olleet tutkitusti 9–11 vuotta”, Korhonen jatkaa.

Lähden omistajaksi vain yrityksiin, joiden toimialan tunnen

Kun tavoitteena on osaava omistajuus, olennaista on Korhosen mukaan valita yrityksiä, joiden toimialan tuntee. Hän ei sijoittaisi esimerkiksi lääkeyritykseen vaan omistaa pääasiassa ohjelmistoalan yrityksiä, koska haluaa tuoda yritykseen muutakin kuin rahaa.

”Ihannetilanteessa enkelisijoittaja on tehnyt itse edeltä sen, mitä hänen tukemansa yrittäjä on tekemässä. Näin hänellä on valmiina osaamista, kokemusta ja verkostoja, joista on yrittäjälle hyötyä”, hän sanoo.

Kaikki enkelisijoittajat eivät ole yhtä aktiivisia. Usein sijoitetaan porukassa, jolloin vain osan tarvitseekin olla aktiivisia. Myös osa perustajista on itseohjautuvampia, osa tarvitsee enemmän keskustelukumppania päätöksentekonsa tueksi. Korhosen kokemuksen mukaan avun tarvetta kuitenkin yleensä ilmaantuu.

”Saatan auttaa esimerkiksi rahoituskierroksessa, toimitusjohtajan valinnassa ja muissa avainrekrytoinneissa, insentiivijärjestelmän luomisessa tai exit-neuvotteluissa. Samat kriittiset kohdat toistuvat usein eri yrityksissä, mutta ne voivat tulla eri järjestyksessä.”

Olen käytettävissä lyhyelläkin varoitusajalla

Akuutteja ongelmatilanteita on startup- ja kasvuyrityksissä monenlaisia. Korhosen puhelin voi soida, kun yrityksen myynti ei vedä tai tuote ei toimi ja siitä tulee asiakasreklamaatioita. On tullutkin yllättäviä kuluja ja kassa uhkaa tyhjetä, henkilöstöä on irtisanoutunut tai perustajien motivaatio on koetuksella.

”Jos olen yhtiön hallituksen puheenjohtaja, en voi sanoa, että palataan kolmen viikon kuluttua asiaan. Toimi on helpdesk-tyyppinen. Pyrin olemaan koko ajan tavoitettavissa ja auttamaan mahdollisimman nopeasti. Tilanteet elävät koko ajan enkä koskaan tiedä aamulla, mitä päivä tuo eteen. Minulle tällainen työtapa sopii”, hän sanoo.

Korhonen on aktiivisimmin mukana niissä yrityksissä, joiden hallituksessa hän toimii. Hän on tarvittaessa jopa päivittäin yhteydessä yrityksen toimivaan johtoon, mutta välillä voi mennä pidempikin jakso ilman yhteydenpitoa. ”Riippuu haasteesta, tilanteesta ja yrittäjästä.”

Ari Korhosen mukaan laajat kontaktiverkostot ovat tärkeitä yrityksiä kehitettäessä.

Osaavalla enkelisijoittajalla on laajat verkostot

Ammattimaiselle enkelisijoittajalle on tärkeää ylläpitää jatkuvaa hankevirtaa. Mitä enemmän yhteyksiä ja verkostoja eri suunnissa, sitä todennäköisemmin löytää uusia, lupaavia sijoituskohteita.

”Enkelisijoittaja voi saada vinkin kohdeyrityksestä esimerkiksi VC-rahastolta, jolle yritys on liian varhaisessa vaiheessa. Yliopistot, opiskelijayhteisöt, yrittäjät, enkelisijoittajat, julkiset rahoittajat, FiBAN… Kaikki ovat tärkeitä kontakteja hankevirran kannalta”, Korhonen tähdentää.

Verkostot ovat tärkeitä myös yrityksiä kehitettäessä. Menestyvä yritys ei elä tyhjiössä, vaan se tarvitsee muiden muassa uusia asiakkaita, rahoittajia, alihankkijoita ja varsinkin hyviä työntekijöitä.

”Omistajalla voi olla kontakteja tahoihin, joihin toimiva johto ei pääse sisään ilman apua. Tällöin omistaja voi toimia oven avaajana.”

”Olen pystynyt auttamaan etenkin rahoittaja- ja investointipankkiyhteyksien luomisessa, mutta myös asiakkuuksissa, rekrytoinneissa ja uudelleensijoittumisissa. Olen antanut vinkkejä myös rekrytointi-, tili-, laki-, tilintarkastus-ja mainostoimistoista ja esitellyt ihmisiä toisilleen. Lista on loputon. Kaikilla näillä alueilla on syntynyt yhteistyösuhteita”, Korhonen kertoo.

Kuvat: Junnu Lusa


Ari Korhonen

Kuka: Päätoiminen enkeli- ja pääomasijoittaja, joka tekee enkelisijoituksia yksityisesti ja yrityksensä Lagoon Capitalin kautta. Neuvonantaja ja sijoittaja Evli Growth Partners- ja Spintop Ventures -rahastoyrityksissä. Tesin Advisory Boardin jäsen.

Koulutus: Diplomi-insinööri LUT Yliopistosta, jonka kunniatohtorin arvon hän sai vuonna 2017. LUT Yliopiston Advisory Boardin jäsen.

Yrittäjäkokemus: 20 vuotta yrittäjänä ohjelmistoyritys Komartekissä, jonka WM-data osti vuonna 2004 (nykyisin CGI). Komartekillä oli vientiä 10 maahan.

Sijoitukset: DealDash, Sympa, Miradore, Flowplayer, Surveypal, MariaDB ja joukko muita. Kuusi onnistunutta exitiä: Small Giant Games, Severa, Paytrail, In4mo, Octo3 ja The Switch. Sijoittaa myös VC ja buyout rahastoihin, kuten Seedcamp, 500 Startups, True Global Ventures ja KJK Capital. Rahastoista yksi onnistunut koko exit: Seedcamp rahasto II.

Järjestötoiminta: Suomen enkelisijoittajien järjestön FiBANin perustajajäsen, kunniajäsen ja varapuheenjohtaja 2010–2012. Euroopan enkelisijoittajien järjestön EBANin hallituksen jäsen ja vice president 2012–2016. Aktiivinen jäsen myös muissa kansainvälisissä enkeliverkostoissa.

Erityistä: EU-Startups valitsi Korhosen Euroopan 40 aktiivisimman ja vaikutusvaltaisimman enkelisijoittajan joukkoon vuonna 2017. Vuoden bisnesenkeli 2014. Naisten ja tyttöjen koripalloseura Catz Lappeenrannan kunniajäsen.