Exit kiihdytti Kaiku Healthin kasvuun

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Syöpähoitoa tukevia ohjelmistoja tuottava Kaiku Health irtosi kaksi vuotta sitten Tesin portfoliosta. Onnistunut exit on siivittänyt yrityksen vahvaan kasvuun.

Vuonna 2012 syntynyt terveysteknologiayritys Kaiku Health sai Tesiltä ja sveitsiläiseltä Debiopharmilta 4,4 miljoonan kasvurahoituksen vuonna 2018. Keväästä 2020 lähtien yritys on ollut osa ruotsalaista Elektaa.

Kaksi vuotta on osoittanut, että exit oli onnistunut ratkaisu Kaiku Healthille.

Merkityksellinen työ houkuttelee huippuosaajia

Elekta perusti pian exitin jälkeen Kaiku Healthin ympärille osaamiskeskuksensa. Yrityksen työntekijämäärä on tämän myötä liki kolminkertaistunut, niin että heitä on nyt yli sata. He vastaavat sekä Kaiku Healthin aiempien tuotteiden jatkokehityksestä että Elektan uusien ohjelmistojen tuotannosta.

”Rakennamme Elektan ohjelmistoportfolioon muun muassa sädehoidon seurantaohjelmiston, joka sopii erinomaisesti Elektan sädehoitoratkaisujen osaksi”, Elektan Suomen yksikön ja Kaiku Healthin toimitusjohtaja Lauri Sippola kertoo.

Kaikun työntekijät pääsevät luomaan alansa parhaita tuotteita yhdessä huippuosaajien kanssa. Tämä helpottaa Sippolan mukaan rekrytointia.

”Rekrytointiin vaikuttaa positiivisesti myös se, että työllämme on aidosti merkitystä, kun parannamme ohjelmistoillamme ihmisten terveyttä ja elämänlaatua.”

Yrityskaupan onnistumisesta kertoo paljon jo se, että ydintiimimme on pysynyt ennallaan ja henkilöstömme on kasvanut vahvasti.

- Lauri Sippola, Kaiku Healthin toimitusjohtaja

Satakertainen asiakaspotentiaali

Liittyminen Elektaan on kasvattanut Kaiku Healthin potentiaalista asiakaskuntaa. Asiakkaina oli ennen exitiä noin 40 sairaalaa. Elektan verkoston myötä Kaiku Healthilla on mahdollisuus saada tuotteensa yli 4000 sairaalan potilaiden käyttöön.

Elektan globaali myynti- ja tukiverkoston avulla Kaiku Health onkin otettu käyttöön monissa sairaaloissa muun muassa Yhdysvalloissa, Argentiinassa ja Australiassa.

”Meille on äärimmäisen palkitsevaa se, että kymmenen vuotta kehittämämme ohjelmisto auttaa potilaita aidosti ympäri maailmaa”, Sippola iloitsee.

Kasvutavoitteet ovat asetettu korkealle: Kaiku Health -ohjelmistoa käyttää viiden vuoden päästä kaksikymmentä prosenttia Elektan asiakassairaaloiden potilaista. Tämä tarkoittaa satoja tuhansia syöpäpotilaita. Ennen exitiä käyttäjiä oli muutamia kymmeniä tuhansia.

Onnistunut liitto

Kaiku Healthin liittäminen Elektaan on sujunut ilman yrityskulttuurien törmäystä. Tähän on auttanut se, että yhteistyötä tehtiin jo ennen yhdistymistä.

”Yrityskaupan onnistumisesta kertoo paljon jo se, että ydintiimimme on pysynyt ennallaan ja henkilöstömme on kasvanut vahvasti.”

Innovatiivisuuden ja yrittäjyyden kannustaminen on yksi Elektan arvoista. Yrityksellä on myös 50 vuoden kokemus yritysostoista. Elekta näki Kaiku Healthin notkean ja innovatiivisuuteen nojaavan toimintatavan tervetulleena lisänä omaan kokonaisuuteensa.

Exitiä on punnittava tarkasti

Elektan keskeisenä tavoitteena on Suomeen sijoitetun ohjelmisto-osaamiskeskuksen vahvistaminen. Kaiku Healthin osalta tärkeää on yhteistyön laajentaminen globaalien lääkeyritysten suuntaan.

”Tavoitteemme on julkistaa tänä vuonna useita kumppanuuksia maailman suurimpien lääkeyritysten kanssa. Olemme jo viime vuonna kertoneet merkittävistä yhteistyöhankkeistamme muun muassa Novartiksen ja MSD:n kanssa.”

Sippola seisoo vakaasti sen takana, että exit oli yritykselle oikea ratkaisu. Samalla hän muistuttaa tarkasta harkinnasta.

”Aina pitää punnita vaihtoehdot, eikä niin, että joutuu tekemään pakotettuna ratkaisuja. Meillä oli useita hyviä vaihtoehtoja, joista Elekta oli paras.”

 

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on valtion pääomasijoitusyhtiö, joka haluaa nostaa Suomen uudistuvan talouskasvun eturiviin sijoittamalla rahastoihin ja suoraan yrityksiin. Sijoitamme kannattavasti ja vastuullisesti ja luomme yhdessä uusia maailmalla menestyjiä. Hallinnoitavat pääomasijoituksemme ovat 2,4 miljardia euroa. www.tesi.fi | @TesiFII