Sijoittajan markkinat Euroopassa

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Euroopassa on valtavasti innovatiivisia, kiinnostavia kasvuyrityksiä, mutta vuotuisten pääomasijoitusten kokonaisarvo on kuitenkin vain murto-osa Yhdysvaltojen vastaavasta luvusta.

Euroopan ja Yhdysvaltojen taloudet ovat bruttokansantuotteella mitaten suunnilleen samankokoiset. Euroopassa pääomasijoitusten määrä voisi näin vertaillen nousta paljon nykyistä suuremmaksi, varsinkin kun pääomasijoittajia kiinnostavia kasvuyrityksiä löytyy täältäkin runsaasti. Niinpä alalla puhutaan nyt sijoittajan markkinoista Euroopassa. Näin toteaa pääomasijoitusyhtiö Earlybird Venture Capitalin osakas Hendrik Brandis.

Saksalaisyhtiö Earlybird hallinnoi yhteensä noin 700 miljoonan euron suuruista salkkua, ja se on vuodesta 1997 lähtien sijoittanut noin sataan kasvuyhtiöön – pääasiassa teknologia-alalla. Viime elokuussa yhtiö osallistui Teollisuussijoituksen kanssa suomalaisen cleantech-yhtiö Enevo Oy:n rahoituskierrokseen, jonka tavoitteena on vauhdittaa Enevon kansainvälistymistä.

”Yhtiö etsii salkkuunsa vain yrityksiä, joiden liikeideat jollakin tavalla käänteentekeviä − alansa edelläkävijöitä.”
Hendrik Brandis

Nyt Earlybird viimeistelee toisen suomalaisen teknologia-alan startup-yrityksen rahoituskierrokseen osallistumista.

Brandisin mukaan Earlybird on sijoittajana pikemminkin riskinottaja kuin riskin karttaja.

”Yhtiö etsii salkkuunsa vain sellaisia yrityksiä, joiden liikeideat ovat markkinoiden kannalta jollakin tavalla käänteentekeviä – alansa edelläkävijöitä.”

Tällainen on myös Enevo, joka optimoi jätehuollon logistiikkaa. Yhtiön logistiikkapalvelu perustuu älykkäisiin sensoreihin, jotka mittaavat jätesäiliöiden täyttöastetta. Sensorit lähettävät langattomasti tietoa Enevon palvelimelle, joka laskee kullekin jätesäiliölle parhaan mahdollisen tyhjennysvälin.

”Emme etsi varmoja vetoja, jotka antavat onnistuessaan kolmin- tai nelinkertaisen tuoton sijoituksellemme, vaan pistämme kaiken peliin.”

Markkinoilla varaa valita

Brandisin mielestä kansainväliset pääomasijoitusmarkkinat elävät riskisijoittajan näkökulmasta katsottuna tällä hetkellä kultakauttaan.

”Lupaavia teknologia-alan startup-yrityksiä on valtavasti pääosin siksi, että internet on luonut lähes rajattomat mahdollisuudet uusien liikeideoiden käynnistämiseen esimerkiksi verkkokaupassa ja kovassa nosteessa olevassa rahoitusalan teknologiassa eli fintechissä.”

Eurooppalaisten kasvuyhtiöiden rahoituksen saatavuuden kannalta tilanne on kuitenkin kireä.

”Samalla kun Yhdysvalloissa vuotuisten pääomasijoitusten määrä on noin 22 miljardia euroa, Euroopassa vastaava summa on vain noin kolme miljardia euroa. En kuitenkaan näe, että eurooppalaiset olisivat yhtään sen vähemmän innovatiivisia kuin yhdysvaltalaiset. Markkinatilanne tarjoaakin runsaasti mahdollisuuksia niille harvoille pääomasijoittajille, jotka ovat aktiivisia Euroopassa.”

”Nokian hajoaminen on jopa vahvistanut Suomen asemaa kansainvälisten pääomasijoitusten kohdemaana”, toteaa pääomasijoitusyhtiö Earlybird Venture Capitalin osakas Hendrik Brandis.

Hyvä koulutus ja innovatiivisuus

Brandis toteaa, että yhteistyö Teollisuussijoituksen kanssa helpottaa Earlybirdin pääsyä Suomen markkinoille merkittävästi ja vähentää jopa sen riskiä, sillä paikallisena toimijana Teollisuussijoitus tuntee suomalaiset markkinat, lainsäädännön ja liiketoimintakulttuurin hyvin.

Kansainvälisen pääomasijoittajan silmissä Suomen etuja ovat maan huipputasoinen koulutusjärjestelmä sekä laaja-alainen innovatiivisuus.

”Nokian hajoaminen on jopa vahvistanut Suomen asemaa kansainvälisten pääomasijoitusten kohdemaana, sillä sen myötä vapautui suuri määrä resursseja uusien ja innovatiivisten yritysten perustamiseksi.”

Kotimarkkinoiden pienuus voi olla jopa suomalaisyritysten etu, sillä se luo hyvät lähtökohdat nopealle kansainvälistymiselle.

”Suomalaisyritykset hakeutuvat toimintansa alusta lähtien kansainvälisille markkinoille. Tyypilliseen saksalaisyritykseen verrattuna tilanne on usein aivan toisenlainen, sillä Saksan markkinat ovat jo itsessään lähes kymmenkertaiset Suomeen verrattuna.”


Hendrik Brandis

  • Ilmailutekniikan tohtori, Münchenin teknillinen yliopisto.
  • Earlybirdin perustajajäsen ja partneri. Keskittyy teknologiasektoriin.
  • Toimi McKinseyn partnerina ja ennen sitä auttoi Eurofighterin suunnittelussa.
  • Purjehtimisen maailmanmestari.

Earlybird Venture Capital

  • Saksalainen pääomasijoitusyhtiö Earlybird Venture Capital GmbH & Co perustettiin vuonna 1997.
  • Hallinnoi noin 700 miljoonan euron suuruista salkkua.
  • On sijoittanut noin sataan eurooppalaiseen kasvuyhtiöön.
  • Sen aktiivinen salkku sisältää 33 yritystä pääosin teknologia-alalta.

Enevo Oy

  • Suomalainen jäteteknologiayhtiö Enevo Oy on perustettu vuonna 2010.
  • 39 työntekijää, joista 14 Yhdysvalloissa. Puolet liikevaihdosta tulee Yhdysvalloista.
  • Yhtiö on kerännyt yhteensä 28,7 miljoonaa euroa yksityistä pääomaa sijoittajilta.
  • Sen omistajia ovat muun muassa Lifeline Ventures, Tesi, FoxConn ja japanilainen miljardööri Taizo Son.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Tesin vuosijulkaisussa 2014.