Swappie: Jokainen myymämme puhelin on ympäristöteko

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä
Swappie Sami Marttinen

Sami Marttinen halusi parantaa maailmaa ja päätyi perustamaan Swappien. Viime keväänä yritys keräsi kasvuaan varten 5 miljoonan euron rahoituksen. Marttinen ja pääomasijoitusyhtiö Inventuren sijoituspäällikkö Lauri Kokkila kertovat, miten siinä niin kävi.

Sami Marttinen, sinulla ja Jiri Heinosella oli mielessä muitakin yritysideoita. Miksi valitsitte käytetyt puhelimet?

”Swappien idea lähti omasta kokemuksestani: yritin ostaa kaverin kaverilta käytetyn puhelimen Tori.fi-palvelun kautta, ja tulin huijatuksi. Lähetin rahat, mutten koskaan saanut luuria. Pasilan poliisiasemalla asioidessani kuulin, että ongelma on yleinen. Käytettyjen puhelimien kauppa oli villiä ja petetyksi tulemisen mahdollisuus suuri.

Tutkimme asiaa Jirin kanssa, ja havaitsimme, että käytettyjen puhelinten kunnostuksessa ja kaupassa piilee hyvä liiketoiminnan mahdollisuus. Alalta puuttuivat luotettavat ja vastuullisesti toimivat tekijät. Meille selvisi myös, miten iso ongelma elektroniikkajäte ja -romu on ympäristön kannalta.”

Mikä yrittämisessä kiehtoo?

”Aloitin yrittäjänä jo 15-vuotiaana, kun perustin isäni kanssa rakennusalan yrityksen. Kehitimme useita pieniä innovaatioita, joiden avulla pystyimme työskentelemään fiksummin ja nopeammin. Siitä tuli hyvä fiilis, kun asiakkaat olivat tyytyväisiä, olimme luoneet uutta lisäarvoa markkinaan ja yritys kasvoi.

Katsoin yhteiskuntaa uusin silmin. Mietin, mitä asioita on vialla ja mitä niille pitäisi tehdä. Huomasin, miten tärkeää työn merkityksellisyys on minulle. Houkuttelevinta oli tekeminen, johon liittyisi yhteiskunnan ja ympäristön parantaminen.

Kun törmäsin Aalto-yliopistossa ystävien kautta Jiriin, jolla on sama intohimo ja draivi yhteiskunnan ongelmien ratkaisemiseen, oli heti selvää, että perustamme yrityksen yhdessä. Emme ajatelleet, saako tästä palkkaa, vaan lähdimme tekemään ja kokeilemaan. En ole katunut päivääkään.”

Mikä Swappien perustamisessa oli haastavinta?

”Kasvuyrityksen perustaja rakentaa kaiken nollasta. Kun mitään ei ole valmiina, haastavinta on priorisointi: mitä kannattaa tehdä ensin ja minkä voi jättää tuonnemmaksi. Myös vastuualueiden muodostaminen mietitytti. Jiri oli rakentanut muun muassa mobiilisovelluksia ja tehnyt pieniä startup-projekteja nopealla aikataululla ennen tätä, joten olen oppinut häneltä myös todella paljon.”

Mitä myönteisiä yllätyksiä olet kokenut?

”Näitä tulee jatkuvasti paljon, mutta nostan esiin muutaman, yrityksen alkuvaiheeseen liittyvän. Olen kuullut, että yrityksen perustajien kesken tulee usein ongelmia, mutta Jirin kanssa yhteistyö on toiminut jo neljän vuoden ajan erittäin hyvin. Luotan häneen sataprosenttisesti.

Minut yllättää myös se, miten osaavia tyyppejä olemme löytäneet tänne. Kun ihmisten kasvu jatkuu meillä, he tuottavat yhä uusia yllätyksiä. Esimerkkejä tästä löytyy vaikkapa huoltoteknologian ja muun teknologian nopeasta kehityksestä.

Kolmas positiivinen yllätys oli nykyisen hallituksen puheenjohtajamme, Ville Vesterisen, löytäminen. Ensimmäisenä kesänä lähdimme lähes sattumalta meille suositeltuun tapahtumaan, jossa Ville puhui. Emme olleet edes miettineet rahoituksen hakemista ennen hänen tapaamistaan. Hän auttoi meidät alkuun sijoittajien löytämisessä.”

Mihin pyritte Swappien avulla?

”Koemme, että käytettyjen puhelimien huoltaminen ja myynti on erittäin merkityksellistä toimintaa. Jokainen puhelin, jonka myymme, vaikuttaa myönteisesti ympäristöön. Pyrimme siihen, että yhä useampi siirtyisi uuden elektroniikan ostamisesta käytettyjen ja uuden veroisiksi huollettujen laitteiden ostamiseen.

Uuden puhelimen elinkaari on tällä hetkellä 1,5–2 vuotta. Jos pidennämme laitteen elinkaarta huoltamalla 3–3,5 vuoteen, sen hiilijalanjälki puolittuu. Se on iso asia vastuullisuuden ja ympäristön näkökulmasta.”

Sami Marttinen Jimi Seiterä Swappie
Sami Marttinen kertoo, että Swappie huoltaa puhelimet jopa parempaan kuntoon kuin ne olivat uutena. Huoltopäällikkö Jimi Seiterä käyttää mikroskooppia apuna esimerkiksi vahvistaessaan puhelimen emolevyn liitoksia. Tavalliset huoltoliikkeet eivät tee tämän tasoisia korjauksia.

Mitä Swappie tekee puhelimille?

”Huoltamisen ja korjaamisen lisäksi myös parannamme puhelimia siten, että niistä tulee monessa tapauksessa toiminnallisesti vahvempia ja kestävämpiä kuin ne olivat uutena.

Esimerkiksi jos puhelimen emolevyssä on heikosti toteutettuja liitoksia, se menee helposti rikki. Kamera saattaa lakata toimimasta tai näyttö ei ota kunnolla kosketusta. Tällöin ei riitä, että kamera tai näyttö vaihdetaan. Korjaamme emolevyn vahvistamalla sen liitokset ja tekemällä niistä entistä joustavampia, jolloin puhelin kestää esimerkiksi putoamista entistä paremmin eikä tyyppivika näissä tapauksissa enää uusiudu.”

Millä muilla tavoin pyritte vastuullisuuteen ja yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen?

”Ekologisuus on tärkeä arvo kaikessa toiminnassamme. Pyrimme uudelleenkäyttämään komponentteja aina, kun se on mahdollista. Kaiken, mitä emme pysty hyödyntämään, kierrätämme mahdollisimman lähelle.

Työllistämme jo 70 henkeä. Meille on tärkeintä, että olemme saaneet kootuksi mahtavan porukan, mutta on sillä myös yhteiskunnallista vaikutusta.”

Olette myös kansainvälistymässä. Mitä voit siitä kertoa?

”Vielä viime vuoden puolivälissä toimimme vain Suomen markkinoilla, mutta Inventurelta, Lifeline Venturesilta, Reaktor Venturesilta sekä Business Finlandilta saamamme rahoituksen jälkeen olemme lähteneet myös Ruotsiin ja Italiaan. Molemmat markkinat ovat vahvassa kasvussa.

Halusimme valita alkuun eri tyyppisiä markkinoita, jotta löydämme oikeat kansainvälistymismallit eri ympäristöihin. Ostokäyttäytyminen on hyvin eri tyyppistä Pohjoismaissa kuin esimerkiksi Italiassa. Pohjoismaissa ajatellaan enemmän ekologisuutta ja vastuullisuutta, joten täällä niiden varaan voi rakentaa vahvemmin kuin Etelä-Euroopassa.”

Meillä on yrityksen sisällä ja hallituksessa erittäin vankka tiimi. Olisi vaikea löytää kokeneempaa tukiverkostoa kansainvälistymistä ajatellen.”

Mihin Swappie keskittyy seuraavaksi?

”Rahoituskierroksen avulla nostamme kaiken tekemisemme uudelle tasolle. Kehitämme huoltoteknologiaamme eteenpäin samalla, kun kasvumme jatkuu. Vahvistamme tiimiämme edelleen ja rakennamme sisäiset prosessimme vastaamaan yrityksen kasvavaa kokoa.”


Swappie ja Inventure Sami Marttinen ja Lauri Kokkila
Inventuren Lauri Kokkila (vas.) uskoo, että Swappiella on potentiaalia kansainväliseen menestystarinaan.

Lauri Kokkila, miksi Inventure sijoitti juuri Swappieen?

”Swappiessa on moni asia kohdallaan. Tiimi on määrätietoinen ja toimii datalähtöisesti. Yrityksen toimintamalli on jo todistettu päteväksi, ja numeroiden valossa sillä on potentiaalia kansainväliseen menestystarinaan. Swappie on lisäksi liikkeellä sopivaan aikaan, kun markkina on vielä varhaisessa vaiheessa eikä liian fragmentoitunut verrattuna vaikkapa käytettyjen autojen kauppaan.

Otamme vastuullisuuden ja vaikuttavuuden huomioon kaikissa sijoituksissamme, koska uskomme, että teemme siten parempia valintoja. Vastuullisuuden ja vaikuttavuuden painoarvo kasvaa tulevaisuudessa, kun millenniaalien arvoista tulee valtavirtaa. Heitä on jo nyt 35 prosenttia työvoimasta globaalisti, ja he arvostavat vaikuttavuutta vahvemmin kuin vanhemmat sukupolvet.

Yksi kasvun ajureista liittyy tulevaisuudessa siihen, millä tavoin yritykset pystyvät mahdollistamaan kuluttajille entistä kestävämmän kulutuksen. Swappie käyttää materiaalit tehokkaasti ja kierrättää niitä, ja lisäksi puhelinten käyttöikä pitenee huoltamalla. Uskomme, että nämä argumentit puhuvat yrityksen puolesta ja vauhdittavat sen menestystä.

Venture capital -sijoittajille vaikuttavuusnäkökulmat on olleet jo pitkään tärkeitä. Me haluamme tukea startup- ja kasvuyrittäjiä tekemään asioita paremmin ja ratkaisemaan maailman ongelmia. Näen, että jatkossa vaikuttavuuteen kiinnitetään huomiota kaikessa sijoitustoiminnassa.”

Kuvat: Junnu Lusa


Samin 3 vinkkiä puhelimen ostajalle

  1. Kun ostat uuden puhelimen, vertaile hintoja, takuuaikaa ja palautusehtoja.
  2. Kun valitset käytetyn puhelimen, kysy, onko akut vaihdettu ja puhelin huollettu.
  3. Osta puhelin luotettavalta toimijalta. Jos ostat puhelimen suoraan sen entiseltä omistajalta, on vaikea tietää, onko se esimerkiksi vesivahingoittunut tai varastettu.

Sami Marttinen

Kuka: Kasvuyritys Swappien toinen perustaja ja toimitusjohtaja.

Koulutus: Markkinoinnin kandidaatti Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta 2017.

Aiempi kokemus: Perustajana Viking Shave Clubissa 2016 ja Purtavassa 2014. Työskenteli opiskeluaikana isänsä kanssa vuonna 2006 perustamassaan Rakennusapu Marttisessa. Kokemusta myös pankista, tehtaista, mainosten jakelusta ja mansikkapellolta.

Erityistä: Perustanut urheiluseuran Aaltoon, aktiivinen vapaaehtoistoiminnassa.


Swappie

Mikä: Vuonna 2016 perustettu kasvuyritys, joka huoltaa ja myy käytettyjä puhelimia verkkokaupassa, tällä hetkellä käytännössä iPhoneja. Perustajat Sami Marttinen ja Jiri Heinonen.

Missä ja millä porukalla: Helsingin Ruoholahdessa, Ruotsissa ja Italiassa. Noin 70 hengen tiimi.

Kasvuvauhti: Kahdessa vuodessa nollasta 8 miljoonan euron liikevaihtoon.

Rahoitus: Keräsi toukokuussa päättyneellä toisella rahoituskierroksellaan 5 miljoonaa euroa kasvun ja kansainvälistymisen tueksi. Sijoittajina suomalaiset pääomasijoitusrahastot Inventure, Lifeline Ventures ja Reaktor Ventures sekä Business Finland. Tesi on sijoittanut Inventuren ja Lifelinen rahastoihin.

Verkkosivut: www.swappie.com/fi


 

Lauri Kokkila

Kuka: Inventuren sijoituspäällikkö, työskennellyt Inventuressa vuodesta 2015. Keskittyy etenkin AI-, koneoppimis- ja 3D-teknologioihin.

Koulutus: Aalto Yliopiston Information Networks -koulutusohjelma.

Aiempi kokemus: Kehittänyt projektijohtajana rakennusyhtiö SRV:n digitaalisia palveluja.


Inventure

Perustettu: 2005.

Toiminta-ajatus: Sijoittaa pohjoismaisiin ja baltialaisiin innovatiivisiin ja nopeasti kasvaviin varhaisen kehitysvaiheen teknologiayrityksiin tehdäkseen niistä globaaleja menestystarinoita.

Portfolio: 38 yritystä.

Sijoittajina rahastoissa: Tesin lisäksi muiden muassa Elo, Euroopan investointirahasto EIF, Kasvurahastojen Rahasto, Ilmarinen, Nordea Henkivakuutus, Sandvik Eläkesäätiö ja Sitra.

Tiimi: Sami Lampinen, toimitusjohtaja ja partneri, Timo Tirkkonen, partneri ja Tuomas Kosonen, partneri. Kaikkiaan 10 henkeä ja kolme uutta henkilöä haussa.

Verkkosivut: inventure.vc