Onego Bio – Kananmunaproteiinia ilman kanoja

Onego Bio on suomalainen kasvuyritys, joka on kehittänyt tavan tuottaa kananmunan valkuaisproteiinia ilman eläimiä. Tavoitteena on luoda kestävämpi ja eettisempi ruokajärjestelmä sekä tuottaa elintarviketeollisuudelle täysin kananmunaa vastaavaa proteiinia ilman kananmunatuotannon riskejä.

Miksi?

Kananmuna on yksi maailman tunnetuimmista ja käytetyimmistä proteiininlähteistä. Ainutlaatuisten toiminnallisten ominaisuuksiensa ansiosta se on keskeinen raaka-aine lukemattomissa elintarvikkeissa. Kananmunateollisuus on globaalisti 300 miljardin euron arvoinen, ja vuosittain tuotetaan noin triljoona kananmunaa. Samalla ala on kuitenkin herkkä häiriöille, kuten lintuinfluenssalle ja salmonellalle. Kysynnän ja tarjonnan epätasapaino sekä hintavaihtelut ovat arkipäivää. Myös kananmunateollisuuden ympäristövaikutukset puhuttavat.

Suomalainen bioteknologiayritys Onego Bio on kehittänyt tavan tuottaa kananmunaproteiinia ilman eläimiä. Yritys hyödyntää täsmäfermentaatioksi kutsuttua menetelmää, jossa mikro-organismi Trichoderma reesei valjastetaan valkuaisproteiinin tuotantoon teollisessa mittakaavassa. Tavoitteena on tuottaa elintarviketeollisuudelle toiminnallisesti täysin kananmunaa vastaavaa proteiinia, joka on immuuni perinteisen tuotannon riskeille.

Mitä ja miten?

Onego Bio käyttää kananmunaproteiinin tuotantomenetelmässä rihmasientä (Trichoderma reesei), jota VTT on tutkinut jo 80-luvulta lähtien. Kyseessä on perinteinen bioteknologian työhevonen, jota käytetään elintarviketeollisuudessa laajasti esimerkiksi entsyymien ja aromien tuotannossa. Onego Bio valjastaa rihmasienen uudella teollisella mittakaavalla eläinproteiinin tuotantoon. VTT:n tutkijat saivat ajatuksen eläinproteiinien tuottamisesta fermentaatiolla noin kymmenen vuotta sitten, kun vaihtoehtoisten proteiinien markkina alkoi kasvaa. Yhtiön kehittämä Bioalbumen® on aitoa kananmunaproteiinia, ei sen jäljitelmää, toisin kuin kilpailevat kasvipohjaiset kananmunan korvikkeet.

Onego Bion tuotantomenetelmä on myös ympäristöystävällinen. Yhteistyössä VTT:n kanssa tehdyt tutkimukset osoittavat, että menetelmällä voidaan vähentää päästöjä, maankäyttöä ja vedenkäyttöä jopa kymmenesosaan perinteiseen kananmunateollisuuteen verrattuna.

Kasvu ja kansainvälistyminen

Onego Bio skaalaa parhaillaan tuotantoa ylös sopimusvalmistajien kanssa ja valmistelee omia tehdasprojekteja. Koska uuselintarvikelainsäädäntö on Euroopassa hidas, yritys on päättänyt avata markkinat ensin Yhdysvalloissa, jossa lupaprosessi on nopeampi. Syyskuussa 2025 Onego Bio sai Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirastolta (FDA) niin sanotun “no questions” -kirjeen, joka vahvistaa Bioalbumen®-proteiinin kuuluvan GRAS-luokituksen (Generally Recognized as Safe) piiriin. Tämä merkittävä virstanpylväs mahdollistaa liiketoiminnan kasvattamisen ja kaupallistamisen laajentamisen erityisesti Yhdysvaltojen elintarvikemarkkinoilla. GRAS-statuksen ansiosta Bioalbumen® voidaan nyt käyttää sujuvasti laajassa valikoimassa elintarvikkeita – kuten leivonnaisissa, juomissa, kasvipohjaisissa lihankorvikkeissa ja makeisissa – tarjoten uudenlaisia mahdollisuuksia kasvuun ja yhteistyöhön

Tällä hetkellä yritys tuottaa koe-eriä asiakkaille. Tavoitteena on löytää kumppaneita, jotka ovat valmiita lanseeraamaan yrityksen tuottamaa kananmunaproteiinia hyödyntäviä tuotteita markkinoille. Viimeaikaiset lintuinfluenssa-aallot ovat lisänneet teollisten toimijoiden kiinnostusta toiminnalliseen ja vakaahintaiseen vaihtoehtoon.

Onego Biolla on toimipiste San Diegossa, lähellä Meksikon rajaa, mikä mahdollistaa tiiviin yhteistyön suurten amerikkalaisten ja meksikolaisten elintarvikevalmistajien kanssa. Yritys on kerännyt kolmella rahoituskierroksella kaikkiaan 65 miljoonan euroa teknologiansa ja tuotantonsa kehittämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen.

Pääomasijoitusten merkitys

Onego Bio ei ole perinteinen kasvuyritys, sillä sen tuote on iso massahyödykettä tuottava tehdas, jota pitää pystyä skaalaamaan. Pääomasijoitukset ovat kriittisiä tämän skaalautumisen mahdollistamisessa ja markkinoiden avaamisessa. Ne ovat mahdollistaneet paitsi tuotannon kehittämisen ja laajentamisen, myös kansainvälisen tiimin rakentamisen ja lupaprosessien viemisen eteenpäin.

Tesin rooli yhtenä pääomasijoittajana on antanut Onego Biolle uskottavuutta ja avannut sille ovia strategisiin verkostoihin. Tesille sijoitus Onego Bioon on jatkumoa muille sen sijoituksille ruokateknologiayhtiöihin, kuten Meeatiin, Eniferiin ja Finnforeliin sekä rahastosijoituksensa (Lifeline Ventures Fund III) kautta Solar Foodsiin. Sijoituksillaan Tesi pyrkii luomaan mm. pääomia houkuttelevia osaamiskeskittymiä Suomeen. Uuden sijoitusstrategiansa mukaisesti Tesi sijoittaa aiempaa painokkaammin teknologiayritysten skaalautuvaan kasvuun.

Perustiedot

Onego Bio on tutkimustoiminnasta irtautunut yritys (ns. spin-off), joka perustettiin vuonna 2022 VTT:ssä kehitetyn teknologian kaupallistamiseksi. Yrityksen perustivat toimitusjohtaja Maija Itkonen ja teknologiajohtaja Christopher Landowski. Työntekijöitä yrityksellä on useita kymmeniä, ja se on voimakkaan kasvun vaiheessa. Yrityksen pääkonttori ja tuotekehitys sijaitsevat Suomessa.

Ensimmäistä omaa suuren mittakaavan tuotantolaitosta yritys suunnittelee Yhdysvaltoihin, jossa yrityksellä on jo kaupallinen pääkonttori, elintarviketieteen laboratorio sekä koekeittö. Suunnitelmissa on laajentua Pohjois-Amerikan jälkeen myös Euroopan markkinoille, kunhan tarvittavat uuselintarvikkeita koskevat luvat saadaan.

Kananmunaproteiinia ilman kanoja

”Tesin seulan läpi pääseminen on laadun tae ja tärkeä uskottavuustekijä muille sijoittajille. On myös hienoa, että olemme saaneet pidettyä merkittävän osan omistuksesta Suomessa.”

- Maija Itkonen, toimitusjohtaja ja perustaja, Onego Bio