Valoo – valokuidusta digitaalisen tietoyhteiskunnan kivijalka
Valoon visiona on rakentaa Suomesta kansainväliset mitat täyttävä tietoyhteiskunta investoimalla lähivuosina yli puoli miljardia euroa nopeaan valokuituun, tärkeään osaan suomalaista digitaalista infrastruktuuria.
Miksi?
Suomi on jäänyt jälkeen valokuituverkkojen rakentamisessa muista Pohjoismaista, mikä hidastaa yhteiskunnan toimintojen digitalisointia esimerkiksi vaikeuttamalla hybridityöskentelyä. Nopeat kiinteät tietoliikenneyhteydet ovat modernin tietoyhteiskunnan perusinfraa, joka luo perustaa maan kilpailukyvylle digitalisoituvassa maailmantaloudessa.
Valoon missiona on tuoda valokuituyhteys jokaiseen sitä haluavan suomalaisen kotiin ja siten rakentaa digitaalisen tietoyhteiskunnan kivijalkaa: nopeaa ja luotettavaa valokuituyhteyttä.
Mitä ja miten?
Valoo on kehittänyt dataan pohjautuvan toimintatavan, jossa älykkään algoritmin avulla analysoidaan eri alueille kohdistuva tarve valokuituverkolle ja sen rakentamiselle. Koemarkkinoinnin avulla testataan analyysin osuvuus. Jos ja kun riittävä kiinnostus tietyltä alueelta löytyy, alkaa valokuituverkon rakentaminen.
Valoon toimintatapana on dataohjautuvan analyysin ja koemarkkinoinnin jälkeen rakentaa valokuituverkko nopeasti, ketterästi ja tehokkaasti kaikki yksityiskohdat, kuten työn laatu ja alihankintaketjut, huomioiden. Tällä toimintatavalla Valoo on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista itsenäisistä valokuituoperaattoreista.
Kasvu ja kansainvälistyminen
Valoon visiona on rakentaa Suomeen valokuituinfrastruktuuria ja tuoda valokuituliittymä yli 300 000 kotitalouteen vuoteen 2027 mennessä. Tämä työllistäisi merkittävän määrän suomalaista urakoitsijoita ja valokuituverkon rakentajia eri puolella Suomea. Yhtiö siis rakentaa suomalaisella työllä suomalaisille valokuituinfraa.
Toistaiseksi Valoon fokus on täysin Suomessa eikä toimintatavan skaalaaminen kansainvälisesti ole suunnitelmissa. Tehokkaalle, dataan pohjautuvalle toimintatavalle voi kuitenkin löytyä kansainvälistä kysyntää tulevaisuudessa eri Euroopan maissa.
Pääomasijoitusten merkitys
Pääomasijoitusten merkitys valokuituinfrastruktuurin rakentamisessa Suomeen on ensiarvoisen tärkeä, sillä valokuituverkko osa modernin tietoyhteiskunnan perusinfrastruktuuria. Valoo on kerännyt yhdessä pääomistajansa hollantilaisen infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partnersin kanssa kaikkiaan yli 400 miljoonan euron pääomasijoitus- ja lainarahoituspaketin vauhdittaakseen valokuituinfran rakentamista Suomeen.
Tesi osallistui Valoon pääomasijoituskierrokselle vähemmistösijoittajana tavoitteenaan edistää sekä yhteiskunnan toimivuuden kannalta keskeisen valokuituinfran rakentumista että kestävää kaupunkikehitystä. Valoon strategia mahdollistaa parhaat mahdolliset tietoliikenneyhteydet yhä useampaan paikkaan Suomessa ja siten parantaa maan kilpailukykyä.
Perustiedot
Valoo Oy on vuonna 2019 perustettu suomalainen valokuituyhtiö ja internetoperaattori, jossa työskentelee lähes sata alan asiantuntijaa. Valoon fokus on rakentaa valokuituverkkoa Suomeen alueille, joilta nopea tietoverkko on puuttunut kokonaan. Vuoden 2024 loppuun mennessä Valoo on asentanut noin viisi miljoona metriä valokuitukaapelia ympäri Suomea.
Valoon omistaa hollantilainen vuonna 2005 perustettu infrasijoitusyhtiö DIF Capital Partners, joka sijoittaa tyypillisesti digitalisaation, energiasiirtymän ja kestävän liikenteen aloihin.
Valokuidusta digitaalisen tietoyhteiskunnan kivijalka
“Tesin rooli vähemmistösijoittajana on meille tärkeä. On erinomaista, että myös Suomesta löytyy rahoitusta kansallisesti tärkeän perusinfran rakentamiseen.”
- Vesa Kemppainen, toimitusjohtaja, Valoo