Traineena pääomasijoittamisen maailmassa: Iina Mäkelä & Calvin Nsombo

  • Jaa Twitterissä
  • Jaa LinkedInissä

Traineena pääomasijoittamisen maailmassa -juttusarjassa pääsemme tutustumaan tarkemmin Tesin harjoittelijoihin. Tällä kertaa esittelyvuorossa ovat suorasijoitustiimien harjoittelijat Iina Mäkelä ja Calvin Nsombo.

Pääomasijoitusalaan perehtymisen ohella traineet elävöittävät Tesin työyhteisöä, tuovat mukanaan uusia ideoita ja näkemyksiä sekä testaavat Tesin arvopohjaa. Harjoittelijoilla onkin tärkeä rooli Tesin työyhteisön uudistumisessa ja pääomasijoitusalakin saa uusia osaajia pitkällä aikavälillä.

Keväällä 2024 Tesin eri tiimeissä aloitti yhteensä viisi uutta loistavaa traineeta. Miten alkuvuosi on sujunut tuoreilla tesiläisillä? Millaisten työtehtävien parissa päivät ovat kuluneet? Entä mikä on päässyt yllättämään? Tällä kertaa omista kokemuksistaan kertovat suorasijoitustiimien harjoittelijat Iina Mäkelä ja Calvin Nsombo.

Harjoittelun aikana olen oppinut valtavasti pääomasijoitusalasta. Kovien taitojen lisäksi olen saanut arvokasta kokemusta siitä, miten tapaamisia johdetaan tehokkaasti ja sujuvasti.

- Calvin Nsombo

Kuka olet ja millainen tausta sinulla on?

Iina: Olen Iina ja viimeistelen parhaillaan rahoituksen maisteriopintoja Aallossa. Aiemmin olen työskennellyt taloushallinnossa ja pankissa.

Calvin: Olen Calvin Nsombo ja suoritan parhaillaan maisteritutkintoa Aalto-yliopistossa strategia- ja CEMS-ohjelmassa.

Mitä teet vapaa-ajallasi?

Iina: Vapaa-ajalla tykkään urheilla monipuolisesti, erityisesti juosta ja käydä salilla, sekä matkustella ja viettää aikaa kavereiden kanssa.

Calvin: Vapaa-aikani kuluu usein jalkapallokentällä palloa potkien. Lisäksi tykkään viettää aikaa läheisten ihmisten seurassa.

Mikä sai sinut kiinnostumaan pääomasijoitusalasta?

Iina: Mahdollisuus päästä seuraamaan ja tukemaan lupaavien kasvuyritysten kehitystä. Alalla pääsee työskentelemään, oppimaan ja verkostoitumaan fiksujen ihmisten kanssa.

Calvin: Pääomasijoitusalalle minua veti mahdollisuus vaikuttaa yhtiöiden strategisiin päätöksiin aktiivisen omistajuuden kautta. Lisäksi alan moniulotteinen ja dynaaminen luonne kiehtoo.

Miten päädyit juuri Tesille harjoitteluun?

Iina: Näin ilmoituksen LinkedInissä, tutustuin paremmin yhtiöön ja kiinnostuin erityisesti Tesin vaikuttavuusnäkökulmasta ja siitä, että sijoitustiimeissä pääsee tutustumaan laajasti erilaisiin yhtiöihin.

Calvin: Olin kuullut paljon hyvää Tesistä ja erityisesti siitä, miten harjoittelijat pääsevät osallistumaan projekteihin heti ensimmäisistä päivistä lähtien. Lisäksi Tesin järjestämä aamiaistilaisuus teki minuun vaikutuksen, mikä vahvisti entisestään haluani hakea kyseiseen harjoitteluun.

Millainen on suorasijoitustiimien harjoittelijan tyypillinen työpäivä?

Kun sijoitushanke on käynnissä, tyypillinen työpäivä voisi sisältää tapaamisen kohdeyhtiön edustajan ja/tai neuvonantajien kanssa. Lisäksi sijoitusesitysmateriaalin valmistelua, kuten markkinatutkimusta, tuottomallinnusta tai kasvu- ja arvonluontisuunnitelman analysointia, sekä sisäinen palaveri hankkeeseen liittyen.

Mitä opit harjoittelun aikana?

Iina: Oli opettavaista nähdä sijoituksen DD-prosessi alusta loppuun. Lisäksi opin eri sidosryhmien kanssa neuvottelua ja seurasin, kuinka erityyppisiä, välillä haastaviakin, portfolioyhtiöiden tilanteita ratkaistaan.

Calvin: Harjoittelun aikana olen oppinut valtavasti pääomasijoitusalasta. Useiden eri hankkeiden parissa olen päässyt kehittämään analyysitaitojani ja oppimaan, miten sijoitusprosessit etenevät. Kovien taitojen lisäksi olen saanut arvokasta kokemusta siitä, miten tapaamisia johdetaan tehokkaasti ja sujuvasti.

Hauskin muisto harjoittelusta? 

Iina: Tesi järjestää aktiivisesti tapahtumia, niin ulkoisesti kuin sisäisesti (kuten henkilöstöpäivä ja kesäjuhlat), ja ne ovat olleet todella hauskoja! Lisäksi Arctic15-startupkonferenssi ja siellä käytännön deal sourcing -työ oli mielenkiintoinen kokemus.

Calvin: Harjoittelujakso on kokonaisuudessaan tuonut paljon lämpimiä muistoja. Erityisesti Arctic15-startupkonferenssi ja henkilöstöpäivä Calliolassa olivat hienoja kokemuksia. Myös yhteiset saavutukset Deal-tiimien kanssa ovat jääneet elävästi mieleen.

Mitä harjoittelun jälkeen?

Iina: Jatkan Tesillä vielä kesän loppuun ja sen jälkeen aloitan harjoittelun pankissa. Myös gradu täytyy tehdä loppuun.

Calvin: Harjoittelun jälkeen jatkan opintojani ja syksyllä hommat jatkuvat yritysjärjestelyiden parissa.

Kenelle harjoittelu Tesin suorasijoitustiimeissä voisi sopia ja vinkit harjoitteluohjelmasta kiinnostuneille? 

Pääomasijoittamisesta ja kasvuyhtiöistä kiinnostuneille opiskelijoille, jotka haluavat paneutua alaan yhtiötasolla. Tesi on ainutlaatuinen harjoittelupaikka, kun yhden jakson aikana pääsee työskentelemään sekä VC- että growth-puolella. Suosittelemme hakemaan, vaikka ala ei olisikaan ennalta kovin tuttu, sillä omalla kiinnostuksella ja motivaatiolla pärjää hyvin.

Tesin trainee-ohjelma tarjoaa opintojensa loppuvaiheessa oleville ja vastavalmistuneille korkeakouluopiskelijoille mahdollisuuden tutustua pääomasijoittamisen maailmaan. Ohjelmassa traineet pääsevät tutustumaan pääomasijoitusalan eri työtehtäviin kokeneiden ammattilaisten johdolla ja näyttämään omaa osaamistaan Tesin monipuolisella yritys- ja rahastokentällä. Tesin sijoitustiimeihin trainee-haku on kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Muihin tiimeihin rekrytoidaan harjoittelijoita tilanteen mukaan.

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Sijoitamme markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin.
tesi.fi | X (Twitter) | LinkedIn | Instagram | Bluesky | Threads | Uutiskirje