Varjo – maailman parasta virtuaaliteknologiaa maailman johtaville yrityksille

Virtuaalisen (VR) ja laajennetun (XR) todellisuuden ammattilaislaitteita valmistava Varjo mullistaa työnteon tapaa tuomalla vuorovaikutukseen aidon tuntuisen lisätyn todellisuuden. Esimerkiksi lentäjien koulutus ja autojen suunnittelu on jo muuttunut huomattavasti nopeammaksi ja edullisemmaksi Varjon XR-teknologian avulla.

Miksi?

Varjon visiona on luoda laajennetusta todellisuudesta ihmissilmälle yhtä realistista kuin mitä tosimaailma on. Todentuntuisen laajennetun todellisuuden avulla työskentely ja oppiminen voidaan viedä 2D-maailmasta 3D-maailmaan, jossa työnteko ja oppiminen syventyvät ja tehostuvat. Tämä muuttaa työtapoja kaikilla toimialoilla. Lentäen tehtävät työ- ja koulutusmatkat ja sen myötä CO2-päästöt vähenevät. Varjon teknologia onkin osa puhdasta siirtymää.

Esimerkiksi liikenne- ja hävittäjälentäjien koulutuksessa on edullisempaa ja nopeampaa harjoitella lentämistä Varjon XR-laseilla kuin isossa kalliissa simulaattorissa. Autoteollisuudessa suunnittelijat voivat työskennellä aiempaa tehokkaammin täysin aidon tuntuisten virtuaalimallien avulla.

Mitä ja miten?

Varjo keskittyy kehittämään alan edistyksellisimpiä laajennetun todellisuuden VR/XR-laseja sekä -palveluja maailman johtaville yrityksille. Ammattikäyttöön tarkoitetut XR-lasit ovat jo yhtä tarkkoja kuin ihmissilmä, minkä ansiosta laajennettu todellisuus istuu ympäristöönsä saumattomasti. Käyttäjän on lähes mahdotonta sanoa, mikä on tosimaailmaa ja mikä virtuaalista maailmaa.

Varjon vuonna 2022 lanseerattu Reality Cloud -palvelu helpottaa laajennetun todellisuuden työkäyttöä. Esimerkiksi autoteollisuudessa suunnittelijat voivat työstää samaa virtuaalimallia ajasta ja paikasta riippumatta, kun laajennetun todellisuuden tiedostot striimataan pilvestä suunnittelijoille ja XR-laseihin.

Kasvu ja kansainvälistyminen

Varjon strategiana on ollut alusta lähtien toimia täysin globaalisti. Jo ennen ensimmäisen tuotteen kaupallistamista Varjolle luotiin globaali brändi ja se lanseerattiin maailmalle kertomalla, että Suomessa kehitetään ihmissilmän tasoisia virtuaalisen todellisuuden laitteita. Monet johtavat teollisuusyritykset ottivat tämän perusteella Varjoon yhteyttä, osallistuivat prototyyppien kehittämiseen ja jäivät asiakkaiksi.

Tänään Varjon asiakkaiden joukkoon kuuluu 15 maailman 20 suurimmasta autovalmistajasta. Yhdysvalloissa Fortune 100 -listan yrityksistä 25 prosenttia käyttää Varjon VR/XR-tuotteita. Uusimpana aluevaltauksena on USA:n puolustusvoimat, joka alkaa käyttää Varjon XR-laseja helikopterilentäjien koulutuksessa.

Pääomasijoitusten merkitys

Varjo on neljällä rahoituskierroksella kerännyt yhteensä noin 150 miljoonaa euroa rahoitusta johtavilta eurooppalaisilta ja pohjoismaalaisilta pääomasijoittajilta. Rahoitus on mahdollistanut Varjon kunnianhimoisen strategian kehittää maailman parasta laajennetun todellisuuden teknologiaa. Varjo on edelleen voimakkaassa tuotekehitysvaiheessa oleva kasvuyritys, jonka lähes kaikki tärkeimmät teknologiat ovat yhtiön itse kehittämiä ja patentoimia.

Tesi teki ensisijoituksen yhtiöön vuonna 2020 sen C-rahoituskierroksella, jolla Varjo kykeni panostamaan tuotekehitykseen ja kansainväliseen kasvuun. Jatkosijoituksen yhtiöön Tesi teki vuonna 2022. Murroksellisten teknologioiden deeptech-yhtiöt, kuten Varjo, ovat yksi Tesin sijoitustoiminnan fokusalueista.

Perustiedot

Varjo on perustettu vuonna 2016. Vuoden 2023 syksyllä kasvuyrityksessä työskentelee 220 työntekijää globaalisti. Yhtiön pääkonttori ja tuotekehitys ovat Suomessa, Helsingissä. Washingtonin metropolissa on liiketoimintaan ja myyntiin keskittynyt globaali USA:n pääkonttori. Yhtiöllä on työntekijöitä Iso-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa tukemassa eurooppalaisia asiakkaita.

Vuonna 2022 Varjon liikevaihto yli tuplaantui 22,7 miljoonaan euroon. Pohjois-Amerikan osuus liikevaihdosta on noin 50 prosenttia. Varjo on rakentanut kasvua varten yli 40 kansainvälisen jälleenmyyjän verkoston. Omaa suoramyyntiä Varjo tekee yli 35 maahan.

Maailman parasta virtuaaliteknologiaa maailman johtaville yrityksille

Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) on Suomen valtion pääomasijoitusyhtiö, jolla on talouden kasvuun ja uudistumiseen sekä investointien edistämiseen keskittyvä teollisuuspoliittinen tehtävä. Sijoitamme markkinaehtoisesti pääomasijoitusrahastoihin ja suoraan kasvuyrityksiin. 
tesi.fi | X (Twitter) | LinkedIn | Uutiskirje